Arra lennék kíváncsi hogy elfut e a 10 sebességes váltó a 8 sebességes fogaskoszorún,komolyabb futásteljesítmény vesztés mellett?
Arra lennék kíváncsi hogy elfut e a 10 sebességes váltó a 8 sebességes fogaskoszorún,komolyabb futásteljesítmény vesztés mellett?
Sziasztok!Olyan problémam lenne most vettem egy új biciklit.Elöl ha 1 re valtok hátul pedig 7-8 ra de meg 6 on is kattog zörög.Olyan mintha nem feszitene eléggé. De ha csavarok azon a rúgó feszítő csavarján akkor pedig rosszul vált. Görgőn lejövő lánc súrlodik a lent futó lánchoz.Remelem érthető egy kicsit is.Csatolok.kepet ha lehet.
Tiszta vizet a pohárba!
A 9-es váltók 8-as váltókarral futnak akár 6/7/8-as soron is. Gond nélkül, pontosan. Viszont 9-es váltók 9-es váltókarral csak 9-es soron futnak.
A 10-es váltók meg csak és kizárólag 10-es soron, 10-es karral futnak, mivel nem csak a váltókar áttételezése más, hanem a váltóé is.
Értsd: a 6-7-8-as soroknál ugyanakkor a fokozatok közt a távolság, így ott nincs gond. A 9-es sor meg ugyanolyan széles, mint a 8-as, így kisebbek a közök. A 9-es kar így kevesebbet húz egy kattintásra. Ezért nem működik a 9-es soron egy 8-as váltókar.
A 10-es sorok még mindig ugyanolyan szélesek, mint a 8-es, viszont még kisebbek a távolságok a lánckerekek közt. Emiatt a váltókar még kevesebbet húz. De hogy ne legyen annyira egyszerű az ember élete, nem arányosan húz keveset, amit a hátsó váltó áttételesése ellensúlyoz. Nyilván szándékosan, hogy a 10-es váltó semmi mással ne legyen kompatibilis...
Szóval röviden megfogalmazva: NEM lesz jó a 10 sebességes váltó a 8-as soron.
Tökéletes működést soha nem fogsz elérni. Ne beszélve arról, hogy lehet, a lánc sem fog normálisan elférni a kanálban. 8-as, vagy 9-es hátsó váltóra van szükséged.
hát igen, a 8as és a 10es lánc között lényeges különbség van szélességben, szerintem inkább 9es váltót használj a nyolcas soron
szerintem is megy csak jól kell beállítani mert haveromnak is 9 vagy 10es váltója van 8as soron és tökéletesen vált csak néha utána kell állítani
@-kanyik-: Szerintem nem lesz jó! Mivel a 10 es lánc sokkal vékonyabb mint egy 9-8 as lánc. és ehhez a láncvastagsághoz van elkészítve a váltó, a vastagabb lánccal nem hiszem h teljesen tökéletesen fog működni!
Azért irtam ezt, mert nekem volt ilyenem, csak kidobtam mert fel csavarodott egy fa miatt, 10-es váltó volt 8 fogason, tökéletesen ment, beállítás kérdése :)
a testbike azt írja hogy a váltó kb +- 1 fokozatot visel el például van egy 9 es váltód azt használhatod 8 assal 9 essel és 10 essel is értedmit próbálok mondani? :D