Az a gond hogy a gyári monoblokk 116mm a tengelyhosdz és a helyére egy Shimano BB-UN55 lenne és abból nincs 116mm csak 115 vagy 118mm.
Az a gond hogy a gyári monoblokk 116mm a tengelyhosdz és a helyére egy Shimano BB-UN55 lenne és abból nincs 116mm csak 115 vagy 118mm.
@geri998: személy szerint én a hosszabbat választanám, mivel a hátsó nagy tányérok ritkában használjuk
http://bikemag.hu/tech/lancvonal
Na ha már elolvastad jöhet a folytatás: (amit mondani fogok nem forrás alapján van, hanem a saját tapasztalatom)
Gyakran lehet olvasni, a következő a neten… "Ajánlott monoblokk tengelyhossz 50mm láncvonalhoz: 123mm"……..”-Hoz” A -hoz nem jelenti, hogy minden esettben 123mm monoblock kell venni! Mert mindent váznak más és más a lánc vonal. És ha 45mm a lánc vonalam???????
123-(50-45) = 123-5 = 118mm
Ilyenkor a 118mm monoblock lesz a tökéletes egy „(4x5x4)” váltási kombináció rendszerhez „Tiszta Mátrix” na ha elől 45mm és hátul is 45mm a lánc vonal akkor (4x5x4) használsz, bocsi nem találtam még jobb neve. Annyit jelent, hogy ha például egy 3x9 rendszered van akkor úgy tudod használni optimálisan a kazzettádat, hogy ha elől (1) tányér használod akkor hátul a 1,2,3,4 sebesség lesznek optimálisak. Ha (2) (középcső tányér) akkor hátul 3,4,5,6,7 lesznek azokat, és ha (3) akkor 6,7,8,9, lesznek optimálisak ettől (4x5x4) mert ha nagyon eltérsz ettől a kombinációktól akkor 3 dolog történhet 1. A lánc bele érhet az első váltóba 2. A lánc bele érhet egy másik tányérba 3. elszakíthatja a láncod (csak extrém esetten).
Na és most jön csavar! Akkor miért mondtam, hogy hosszabbat vegyél? Nagyon egyszerű mert ritkában használjuk a hátsó nagy tányérokat és emiatt lehet, pont, hogy jobb ha nagyobb a lánc vonal. Én úgy van….. Egy 3x9 rendszeren használom. A hátsó lánc vonalam hátul 46mm elől pedig 50mm szóval +4 mm a különbség. „Hey ez pont egy tányérni különbség” annyi, jelen, hogy az eredeti (4x5x4) át alakítottam egy (5x5x4). Szóval a kis tányér (1-es) 9,8,7,6,5 lett a (2-es) 4,5,6,7,8 és végül (3-as) marad 6,7,8,9. Abból ez lehet következtetni, hogy, annyi lett különbség, hogy a középcső tányér csúszót egyet lejjebb eredményül több lett a kombináció a kis tanyérok között, de a hátrány ha 1-1-ban vagyok jobban dolgozik a rendszer.
Számomra pozitív eredmény, mert eddig ha elől 2-es ban voltam akkor hátul nem tudtam használni a 8-as sebességet mert bele ért a nagy tányéromban a láncot. Most már nincs ilyen! Hátrány elméletileg az 1-1 kombináció, de még nem igazán észleltem.
ui:Annyi ami biztos, hogy ne használj elől egy kisebb lánc vonal mint hátul, szerintem érdemes venni egy hosszabb mono mert a 50/50 inkább a fixi ss jelelemző
@geri998: Jómagam próbálnám tartani magam a gyártó előírásához. Ha 116 millimétert mond, akkor nyilván az a legmegfelelőbb méret. A gyakorlatban azonban egy milliméter aligha számít.
Ezt olvasd el figyelmesen. A szerző szerint az eltérés a tengely hosszúságát illetően legfeljebb 2 mm lehet.
Ezek után neked kell döntened. Ha mindenképpen BB-UN55, akkor nyilván 115 mm hosszú tengellyel. Ez a méret áll legközelebb a gyárihoz.