116mm tengelyű monoblokk helyére jó lesz a 118mm vagy a 115mm?

1-3 (3 hozzászólás)

Elküldve: 2013.10.21. 21:04 geri998 

• geri998 avatar
  • sima XC-s
  • Nyíregyházi bringások csapat
  • Nyíregyházi bringások csapat
Témaindító hozzászólás:

Az a gond hogy a gyári monoblokk 116mm a tengelyhosdz és a helyére egy Shimano BB-UN55 lenne és abból nincs 116mm csak 115 vagy 118mm.

Elküldve: 2013.11.27. 20:51 SCrappyX 

• SCrappyX avatar
  • DH/Freeride arc

@geri998: személy szerint én a hosszabbat választanám, mivel a hátsó nagy tányérok ritkában használjuk 

http://bikemag.hu/tech/lancvonal

Na ha már elolvastad jöhet a folytatás: (amit mondani fogok nem forrás alapján van, hanem a saját tapasztalatom)

Gyakran lehet olvasni, a következő a neten… "Ajánlott monoblokk tengelyhossz 50mm láncvonalhoz: 123mm"……..”-Hoz” A -hoz nem jelenti, hogy minden esettben 123mm monoblock kell venni! Mert mindent váznak más és más a lánc vonal. És ha 45mm a lánc vonalam???????

123-(50-45) = 123-5 = 118mm

Ilyenkor a 118mm monoblock lesz a tökéletes egy „(4x5x4)” váltási kombináció rendszerhez „Tiszta Mátrix” na ha elől 45mm és hátul is 45mm a lánc vonal akkor (4x5x4) használsz, bocsi nem találtam még jobb neve. Annyit jelent, hogy ha például egy 3x9 rendszered van akkor úgy tudod használni optimálisan a kazzettádat, hogy ha elől (1) tányér használod akkor hátul a 1,2,3,4 sebesség lesznek optimálisak. Ha (2) (középcső tányér) akkor hátul 3,4,5,6,7 lesznek azokat, és ha (3) akkor 6,7,8,9, lesznek optimálisak ettől (4x5x4) mert ha nagyon eltérsz ettől a kombinációktól akkor 3 dolog történhet 1. A lánc bele érhet az első váltóba 2. A lánc bele érhet egy másik tányérba 3. elszakíthatja a láncod (csak extrém esetten).

Na és most jön csavar! Akkor miért mondtam, hogy hosszabbat vegyél? Nagyon egyszerű mert ritkában használjuk a hátsó nagy tányérokat és emiatt lehet, pont, hogy jobb ha nagyobb a lánc vonal. Én úgy van….. Egy 3x9 rendszeren használom. A hátsó lánc vonalam hátul 46mm elől pedig 50mm szóval +4 mm a különbség. „Hey ez pont egy tányérni különbség” annyi, jelen, hogy az eredeti (4x5x4) át alakítottam egy (5x5x4). Szóval a kis tányér (1-es) 9,8,7,6,5 lett a (2-es) 4,5,6,7,8 és végül (3-as) marad 6,7,8,9. Abból ez lehet következtetni, hogy, annyi lett különbség, hogy a középcső tányér csúszót egyet lejjebb eredményül több lett a kombináció a kis tanyérok között, de a hátrány ha 1-1-ban vagyok jobban dolgozik a rendszer.

Számomra pozitív eredmény, mert eddig ha elől 2-es ban voltam akkor hátul nem tudtam használni a 8-as sebességet mert bele ért a nagy tányéromban a láncot. Most már nincs ilyen! Hátrány elméletileg az 1-1 kombináció, de még nem igazán észleltem.

ui:Annyi ami biztos, hogy ne használj elől egy kisebb lánc vonal mint hátul, szerintem érdemes venni egy hosszabb mono mert a 50/50 inkább a fixi ss jelelemző

Elküldve: 2013.10.21. 22:03 XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@geri998: Jómagam próbálnám tartani magam a gyártó előírásához. Ha 116 millimétert mond, akkor nyilván az a legmegfelelőbb méret. A gyakorlatban azonban egy milliméter aligha számít.

Ezt olvasd el figyelmesen. A szerző szerint az eltérés a tengely hosszúságát illetően legfeljebb 2 mm lehet.

Ezek után neked kell döntened. Ha mindenképpen BB-UN55, akkor nyilván 115 mm hosszú tengellyel. Ez a méret áll legközelebb a gyárihoz.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!