A méretcalculátorok 15-16-ot írnak max. Most egy 17,5-os trekkinget tolok és úgy érzem kicsi.... mi lenne ha 16-os lenne?
A méretcalculátorok 15-16-ot írnak max. Most egy 17,5-os trekkinget tolok és úgy érzem kicsi.... mi lenne ha 16-os lenne?
@rcs2003: ez még az egyszerűbb megközelítés, sokan a stack/reach arányt nézik, azt nem szoktam (csak körülbelül).
Oké de te főleg MTB-ről beszélsz, a trekking meg nagyon más tészta. Szerintem ne zavarjuk össze a kérdezőt a különböző számokkal, kezdve ott hogy felsőcső hossz aami igazából nem a tényleges cső hossza hanem egy virtuális vonal a nyereg meg a stucni között vagy ilyesmi, szóval hagyjuk a számmisztikát, elég ez annak aki versenyezget :)
@elad01: Ki kell tapasztalni milyen paraméterek felenek meg. Az ejtett felsőcsöves vázak óta a klasszikus nyeregcső méret semmi sem mond. Nekem az előző vázam egy 26"-os XL-es váz volt, de rövid volt a felsőcső nekem (580 mm). A mai modernebb vázaknál ez már XS/S méret lenne, így egyértelműen nagyobb kellett.
Például nekem MTB-nél és trekkingnél a 620+ mm felsőcső hossz a megfelelő, ezzel jó a rövid stucni (max 50-60 mm) a széles 780-800-as kormánnyal. Ha ennél hosszabb lenne a stucni, akkor lassú lenne a kormányzás, nekem. (Ez volt a bajom az előző vázzal, kellett volna a 90 mm-es stucni, de lassú volt a kormányzás a széles kormánnyal. Így lett kompromisszum és 70-es stucni és +20 mm-es hátrahajlású nyeregcső). A nyeregvázcső hossza ahogy írtam lényegtelen, valamelyik gyártó hosszabbra hagyja, valamenyik rövidebb, mert amúgy is erősebben lejt a felsőcső.
Gyártói méretezés szerint ez nálam L vagy XL, de nincs semmi átfedés a gyártók között, elég szabadon értelmezik a méreteket. Ezért kell geometriai táblázatokat nézni.
Általános méretek is vannak, így a legtöbb láncvilla hossza 400-440 mm között van, a fejcső is hozzá 110-150 mm, de manapság inkább a rövidebb felé hajlik.
Országúti/gravel terén nekem is próbálni kéne, mert sosem próbáltam, így fogalmam sincs ott mi lenne a jó. Gyamítom, hogy L, XL lenne, bár outinál számok vannak, pl. 560 mm.
@opp: tényleg legokosabb elmenni átlépni kiprobálni kézhez venni lutri a kerékpárvásárlás mint a cipo vásárlás láthatatlanba nm megy
@Cadre Allage: de mi a célod ezzel az ajánlással? Szeretné a kérdező belőni a megfelelő méretét túra kerékpárhoz... Erre belinkelsz egy dobozos montit (:
A kérdező menjen el egy vagy több kerékpárboltba, többféle gyártó bringáját kipróbálva meg lesz a megoldás. Ha megvan a tuti vázméret, a specifikáció alapján meg lehet nézni mik a méretei a keresett váznak.
elso kép látjátok benne az uj teknikát ?+?
@elad01: ha a 17,5 kicsinek tűnik, akkor a 16 se lesz kényelmes. Ahogy írták stucnival, nyereg hátratolással tudsz pár centit variálni. Érdemes lehet felülnöd egy 18-asra is. Nekem egy 20-as vázvéret van, ami a magasságomhoz már pont felső határ, de gyári 110 helyett egy 90-es stucnival nagyon kényelmes...
@elad01: A méret kalkulátorok pont nem jók semmire! Az átalgra esetleg, de ha nem "átlagos" az alkatod/hajlékonyságod, akkor már nem is jó! A belső lábhossz meg amúgy is kb. a legkevésbé fontos paraméter! Azt a legkönnyebb "módosítani" megfelelő hosszú nyeregcsővel! :) A váz hossza, kormány magassága sokkal lényegesebb! Ha úgy érzed, hogy kicsi, akkor vegyél nagyobbat! Ennyi! De mondom, a hossz sokkal fontosabb paraméter!
Látni kellene hogy ülsz rajta. Így nem sokat tudunk segíteni. Próbálj hosszabb stucnit esetleg.
Szállj be az új taposomalomba amit kifejezetten kis embereknek terveznek:a lényeg beallsz a kormanytelo kombo mögé és egy lepegetogepen lepegetsz hullámok továbbítják a kerekekre a meghajtast