193 cm 26-os MTB-vel nem gáz?

1-13 (13 hozzászólás)

Elküldve: 2014.08.09. 20:31 Rozika 

• Rozika avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

Van egy crosstrekkingem 28-as kerékkel, de a köves hegyi ösvényekre nekem már kevés volt.

Így aztán vettem egy XL méretű komoly 26-os MTB-t. 12 kg, Recon gold telóval, XT váltóval, nagyon agilis,és és föld a trekkinghez képest, szeretem. Csakis fel és le használom, aszfaltra nem megyek vele.

Mostanában felfigyeltem, hogy kis túlzással ugyan, de majd' mindenki 29-el nyomul, mondják is, hogy a 193 cm magasságomhoz és 85-90 kg súlyomhoz jobb lenne a 29.

Csakhogy a váltás kb. 160e plusz kiadást jelentene, lassan pedig megőrjítenek ezzel divatozással. Vagy sz***am le a véleményeket?

Tudom buta kérdés, de van itt még valaki aki nagy ember, 26-al nyomul és elég neki?

Köszi a tanácsokat előre is Nektek. Szép napot, Rozika

Elküldve: 2014.08.31. 17:55 GM_Flash 

• GM_Flash avatar
  • brutálfutár

@Rozika: Én is 193 vagyok és a bringám 26-os 58 centis vázzal. Tökéletesen beválik és nincs olyan terep, ahol nem tudok vele elmenni, még nagyobb hegymászásokat aszfalton is meg lehet vele ejteni.

A 29 valóban jobb és a 26-osat már nem is gyártják sokan, viszont, ha nem profin versenyzel, és a 160 ezer fájna, nem kell beleszaladni a cserébe.

Elküldve: 2014.08.11. 16:18 Rozika 

• Rozika avatar
  • sima XC-s

@ArtWolf: ok és köszi, élnék a lehetőséggel, ment a privát.

Rober-to: ok, akkor nem törődök vele, köszi.

Elküldve: 2014.08.11. 13:31 ArtWolf 

• ArtWolf avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Csapassuk a Pilisben csapat
  • Csapassuk a Pilisben csapat

@Rozika: Először is jól teszed, hogy nem foglalkozol a 29-er-rel. Aztán az a kőfelverődés... Legalább látszik rajta, hogy használod :) A Pilis meg... Szólj, és elviszlek egy túrára (mmint nem szó szerint, nem veszlek a hátamra, jössz mögöttem a saját gépeddel :P )

Elküldve: 2014.08.11. 07:49 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

Elküldve: 2014.08.11. 07:20 Rozika 

• Rozika avatar
  • sima XC-s

Nah, aludtam rá egyet, elfelejtem ezt a 29 mizériát mert nem ér annyit, hogy a jelenlegit eladjam és a pénzből+ 160e forint hozzárakva rosszabb specifikációjú biciklit vegyek csak azért mert 29-es. Főleg, hogy nem tudom milyen a 29, ráadásul hétvégén megyek csak, akkor sem mindig. Tök felesleges lenne nekem. Köszi még egyszer Nektek.

Hanem ha nem vagyok nagyon szemtelen, lenne még két kérdésem a szakértő urakhoz.

1. Felpattant egy kő és belevert a váltómba. Csak egy kicsi pattant le róla, nem mély. Érdemes vele foglalkozni, vagy jelentéktelen dolog.

http://kepfeltoltes.hu/view/140811/XT_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

1. Robert-to Én is szeretnék eljutni egyszer a Pilisbe tekerni. Tudsz ajánlani egy kellemes túraútvonalat, rekreációs célra?

Üdv!

Elküldve: 2014.08.10. 18:11 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

@Rozika: Ha úgy érzed előre, vagy hátra esel, akkor a 29 nem a Te géped. Azon eleve magasabban vagy...

Menj be egy normális boltba és próbáld ki mindegyiket.

Vagy tegyél simán a trekkingre szélesebb külsőt és az már 29er...

Külső nélkül meg 27,5.

Szóval eleve faszság ez a 2 új méret.

Bezzeg, ha behoznának országúti kategóriába új kerékméreteket, a sok megszállott lázadna, az tuti.

Ha viszont a szakmád kamionos, akkor vegyél 29-est. Az kb. olyan fílinget ad, mint amikor valaki kamionból néz az autókra.

Nekem ez tetszett 29-esekben csak. Végre nyújthattam a nyakamat lefelé is, ha kerestem, hol vannak a többiek.

Elküldve: 2014.08.10. 18:02 Rozika 

• Rozika avatar
  • sima XC-s

Sziasztok!

Nagyon jókat írtatok, köszönöm szépen mindenkinek. Én is csak egy hétvégi montis vagyok, nem ez a fő hobbim, életem. Talán az kéne, hogy nem foglalkozni a véleményekkel, csak lehet h néha én is már bemagyarázom magamnak, hogy bizonytalan vagyok a kis kerékkel, meg fölfelé maj' hátraesek, lefelé meg orra bukom. Amíg nem tudok kipróbálni egy 29er-t a szokott útvonalon, addig teoretikus a kérdés.

De mindenesetre megerősítést kaptam, hogy ne kapkodjak az esetleges váltással, amit még egyszer köszönök.

Elküldve: 2014.08.10. 15:59 horika 

• horika avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Rozika: Robinak sok mindenben igaza van,de bizonyos magasság fölött ehhez hasonló képet kapunk a 26-os kerekű kerékpárnál.... :) https://www.youtube.com/watch?v=wCzG8R-fv3w

Elküldve: 2014.08.10. 15:25 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

Amúgy, hogy mit vegyél:

Ha nem zavar, hogy nagy váz kell és talán furán néz ki a MTB a magas homlokcső miatt, akkor vegyél 26"-ost.

A nagy ember nagy kerék eszmefuttatás amúgy ott törik meg, hogy nagy ember általában nagy testsúlyt is jelent és a nagy kerék nem annyira merev, mint egy 26"-os, de nagyobb váz.

Elküldve: 2014.08.10. 15:22 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

Pár tény:

Több, mint 30 éven át a Mountain Bike 26"-os volt. Miért 26"? Mert az első montisok a nagy kerekű országútikat, túragépeket sorba törték szét, 8-asokat raktak a kerekekbe, törtek a felnik, küllők, mert a nagyobb kerék nem olyan merev, mint a kisebb. A Schwinn Cruisernek volt ha jól tudom 26"-os kereke. Azt a vázat kezdték átalakítani.

Gary Fisher bácsi, aki mindig is önfejű, különc figura volt és csomó faszságot hozott be a MTB piacra, 2003 körül kitalálta, hogy csinál 29"-os kerekű "montit". Treknél Gary Fisher kollekció néven futott. Aztán csend. Pár éve megint elővette valami barom a 29" méretet.

Mi az előnye a 29"-nak a felhasználó számára? Jobban gördül át akadályon. Tovább tartja a tempót talán. Hátrány: nehezebb, ormótlanabb, több helyet foglal, gyengébb a kerék, nagy tömeg miatt nehéz gyorsítani, hosszú tengelytáv miatt nehezebb ösvényeken manőverezni (és így kapásból el is ment a montizás egyik lényege, a szűk ösvényeken tekerés), ha ugyanolyan a tengelytáv, akkor beleér a lábad a kerékbe, rosszabb tárolni, mert több hely kell, nehezebb szállítani.

Látni, hogy jó pár negatívuma van. Újabb nagyon okos szakértő márketingesek, akik valószínűleg csak hétvégi montisok enyhe köves úton, kitalálták a 27,5", más néven 650B méretű kerekeket. Ennek az volt a lényege, hogy a 29-eseknél könnyebb, de a 29-esekhez képest jobban irányítható "montikat" csináltak és még pár gyökéren is át tudtak hajtani orraesés nélkül.

Ugyanakkor a 26"-os monti a legjobban irányítható, legkönnyebb azonos specifikációkkal, a legjobban gyorsítható, a legmerevebb kerekű, az igazi Mountain Bike!

Miért van mégis 27,5" és 29" mindenhol?

Mert a MTB ipar csöppet megállt a fejlődésben. Igazából szerintem már a 90-es évek végén megállt. Ugyanazok a felfüggesztések, rendszerek jönnek vissza. A váz merevségét, könnyítését a végletekig kihasználták. Össztelósok pogóztalanítási kísérletei rendre csődöt mondtak, pár nagyon drága megoldástól eltekintve, mint pl. a Specialized Brain-je, de talán még az sem tökéletes megoldás, hiszen extra súly, és hülyén néz ki. A telók útját maximalizálták, súlyukat minimalizálták. Telített a gumipiac, telített a MTB piac.

Fejlődési lehetőségek: 1. Elektromos teleszkópok, amik maguktól alkalmazkodnak a terepviszonyokhoz. Ezt már kb. 2000 körül kigondoltam, pár éve van túrakategóriában főleg. Sok pénz, drága, nehezen hoz hasznot. 2. Design - de telített már itt is a piac, nem tudtak sok újdonságot kitalálni. 3. Elektromos váltás - folyamatban, de nem radikális változtatás.

Mivel lehetne lendíteni az eladásokon, mivel lehetne divatot csinálni? Hozuznk be új kerékméreteket. Tüntessük el a 26-ost.

Ennyi.

Remélhetőleg megunják hamar ezt a szarságot és mihamarabb gyártanak a gyártók 26" csúcs gépeket is. Mert a Mountain Bike 26"-os.

https://www.facebook.com/pages/Real-Mountain-Bikes-are-26/541486889306994?ref_type=bookmark

Elküldve: 2014.08.10. 12:56 tiberius 

• tiberius avatar
  • Fogjunk össze a TB-n csapat
  • Fogjunk össze a TB-n csapat

Én 188 vagyok és 26-osom van.Tökéletesen elégedett vagyok mind a terepképességeivel,mind a városi használhatóságával.Akikkel konzultáltam már azok szerint nincs sok különbség a két kerékméret között.Elterjedésének inkább az lehet az oka,hogy a 29-es kategóriát tolják a gyártók és mostanság a 27.5-öst is.Bevallom ez a szegmens nekem jobban tetszik,mint egy irdatlan 29-es kerekű monti.Ha lenne rá lehetőségem akkor se a 29-es kategóriából választanék.A te elég csúcs felszereltségű bringádat pedig botorság lenne lecserélni véleményem szerint csak azért,mert a többségnek 29er-je van.

Elküldve: 2014.08.10. 12:35 Knight_ 

• Knight_ avatar

A "nagyobb vázhoz nagyobb kerék" elvben tényleg van logika, de csak ezért nem érdemes váltani szerintem. Ha neked van egy 26-os montid amivel elégedett vagy, akkor ne kockáztass (sosem lehet tudni, hogy egy új alkatrész is annyira be fog válni mint az előző). És azt is érdemes észben tartani, hogy a kis keréknek is megvannak a maga előnyei (kisebb tömeg, jobb fordulékonyság, nagyobb gumiválaszték, stb). Én is 190cm magas vagyok és 29er MTB-m van (hasonló felszereltséggel, mint a tiéd). Szeretném azt hinni, hogy számomra ez a tökéletes bicikli és egy kisebb kerekűn csak szenvednék, de ha objektív akarok lenni, akkor be kell látnom, hogy nincs óriási különbség. Rendben, sokkal jobbnak érzem, mint a régi bringáimat, de gyanítom, hogy ez inkább az egy nagyságrenddel jobb alkatrészek miatt van, sem mint a nagyobb kerékméret miatt. :)

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!