3x9 sebesség átalakítása 1x9-re hogy lehetséges?

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2015.08.03. 19:00 colew 

• colew avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Hali,

Új vázam lesz, és valszeg nem kapok hozzá alsó bowdenvezetőt, illetve felső bilincses első váltó kellene, ami szintén nincs/nem lesz egy darabig. (csak alsó bilincses van) Elöl egy 2015-ös Shimano Alivio integrált karos 3 sebességes, 40-30-22-es kiosztású hajtóművem van. Azon gondolkoztam, hogy ha leszerelem a két szélső tányért, és a 30T tányért meghagyom és hátul 12-36 kiosztású a koszorú. Elvileg működne, gyakorlatban is? Kellene valami variálnom, hogy a láncvonal jó legyen?

(egyébként egy Merida Trans-Mission 300-D vázról van szó.)

Köszi, Erik

Elküldve: 2015.09.06. 19:23 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

@illesbbs: Köszönöm h megosztottad velem a tapasztalatodat!val' szeg ugyan ettől a gyártótól lesz az én tányérom is, és bár én nem vagyok az a nagyon vadulós bringás, azért a néhány lépcsőfokos akadályokat, és hasonlókat szeretem ugrálva leküzdeni, illetve amikor kijutok terepre, a könnyebb (kisebb sziklás,köves, gyökeres) lejtőkön azért szeretem engedni neki (gyanítom,h ez az XC-hez való vonzódásom miatt van ).

Elküldve: 2015.09.04. 11:40 illesbbs 

• illesbbs avatar
  • sima XC-s

@drummerdevil: Szia! Nekem a OneUp Components Narrow Wide tányérja van fent elől. Eddig 350 km-t raktam bele. Tökéletesen működik! Még egyszer sem esett le a lánc (vezető/terelő nélkül!), pedig szoktam adni neki rendesen. Mivel még nem mentem vele túl sokat, a kopásáról nem tudok nyilatkozni, de szerintem a 7075-ös aluinium sokáig fogja bírni. A fogaknak nemcsak a profilja tér el egy átlagos lánctányérétól, hanem a hosszúsága is. Konkrétan a fogak végei kijjebb lógnak, mint ameddig a lánc ér, így nagyon ragaszkodik hozzá. Nem véletlen, hogy enduro versenyeken is van, aki nem rak fel láncterelőt... ;) Üdv!

Elküldve: 2015.09.03. 17:14 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

Sziasztok!

Mivel nem találtam terméket ahol a kérdésem feltehetném,és ez a téma áll a legközelebb a kérdésemhez, itt érdeklődnék,h kinek van tapasztalata a narrow/wide lánctányérokkal?Negatív, és pozitív egyformán érdekel,ugyanis,mint minden kopó alkatrész az én lánckerekem is megadta magát a 2 idény alatt kapott erőszakos cselekedeteknek.Eddig egy Truva BoxGuide volt fent, de most lecserélném, ezzel is megtakarítva a súlyát.Illetve némi magyarázat is jó lenne a működési elvéről.Azt vágom h a profilja minden második fognak más, de vajon ez elég is lenne? A válaszokat, és segítséget előre is köszönöm :)

Üdv:Zoli

Elküldve: 2015.08.04. 19:59 szami 

• szami avatar
  • túrázgató/városi harcos

Nekem teljesen jol mukodik orszagutin/montin is az 1x9 rendszer. Orszagutin belso tanyer 42t Dura Ace karon, sor 13-25, XT valtokar Sunrace Rd 90 valtoval. Mar beletettem tobb ezer km-t, es soha nem dobta le a lancot! Montin "29er" elol 36t lanckerek XT 770-es karon, XT valto, valtokar, 11-34-es sorral. Ez is jol szuperal, bar itt hasznalok lancterelot, (Csepel Goto azt hiszem, 6000Ft korul) igy soha nem dobta le ez sem. Mindenkepp ajanlanam az 1x9-10 felallast, sokkal egyenletesebben kopik a sor, lanc, valamint finomabbak a fokozatok kozotti atmenetek.

Elküldve: 2015.08.04. 16:20 colew 

• colew avatar
  • sima XC-s

Ennyire komolyan nem gondoltam ezt az átalakítást, de átmenetileg mindenképp szükség lesz rá, de nem 100%.

Elküldve: 2015.08.03. 21:54 illesbbs 

• illesbbs avatar
  • sima XC-s

@colew: Szia! Én is most építek bringát (merev xc), és 1x10 lesz rajta, szóval most elég jártas vagyok a témában. Hátsó váltónak erősen ajánlott a clutch-os verzió: Shimano Shadow+, vagy Sram Type2.1. Ezeknek nagyobb a rugóerősségük, így kisebb az esélye a láncleesésnek. Sajnos ebből csak 10 sebességes van, szóval ha nem akarod átépíteni, akkor ez ugrott. A másik, hogy az első tányért kicseréled egy narrow wide-osra: RaceFace/OneUp/Wolftooth. Ezek kompatibilisek 9/10/11 sebességes rendszerekkel. Sajnos ez se olcsó, viszont szinte lehetetlen leejteni a láncot (Pl. Nino is ilyet használ) A harmadik opció a láncterelő/vezető. Ha esetleg nagyobb első tányérral használnád (pl.: 34/36), hogy lefele, vagy aszfalton is tudj haladni, akkor ott a Oneup Components 40/42-es tányérja, amit a sor mögé kell beraknod. Sajnos ez is 10-es rendszerre van optimalizálva, de láttam már 9-es (12-36) soron is. De ezt nem annyira ajánlom, mert így már tényleg nagyon drága lesz, és gondolom csak ideiglenes megoldás lenne, szóval a legideálisabb a láncvezető lenne...

Elküldve: 2015.08.03. 19:35 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

Az működik, csak nagyon pörgetős lesz. Meg a lácot is eléggé szegdeli oldalra. Terepen még oké, de ha mondjuk aszfalton is akarsz tekerni nem ártana 34, de inkább 36T lánckerék előre. Nekem bevált. Hozzátenném megeshet, hogy a hátsó váltó lácfeszítése rázós terepen, vagy ugratáskor nem lesz elég és ledobja a lácot!!

Én a régi bringámon SK megoldottam :)

Most elől 36-22T hátul 11-34T van. Ez jobban bejön.

Elküldve: 2015.08.03. 19:35 wiktor21 

• wiktor21 avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Budapesti DH és Freeriderek csapat
  • Budapesti DH és Freeriderek csapat

@colew: 9 sebességnél ajánlott előre egy láncvezető szerintem

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!