7-es rendszer fejlesztés 8 vs. 9-re, mit kell lecserélni?

1-35 (35 hozzászólás)

Elküldve: 2014.08.01. 12:44 fazekasp 

• fazekasp avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Kedves Emberek! Segítséget szeretnék kérni.

2 évvel ezelőtt vettem egy cross kerékpárt menetes aggyal 7-es rendszerrel, abban a tévhitben, hogy később egyszerűen, apránként fejlesztem majd. Eljött az idő, hogy fejlesztenék a kényelmesebb áttételek és hegymászó képesség javítása érdekében. Sajnos korábban spóroltam, és számomra most derült ki, hogy rengeteg mindent (agyat, kereket? váltót? láncot, fékváltókart )le kell cserélnem. Ráadásul fekete a felni, a küllő, tárcsás az agy.

Rendszerem: Első váltó: Shimano Tourney TZ31 Hátsó váltó: Shimano Acera M360 Első fék: Shimano Disc M375 ( tárcsaátmérő: 160mm) Hátsó fék: Shimano Disc M375 (tárcsaátmérő: 160mm) Fék-váltó karok: Shimano Tourney ST-EF65 Hajtómű: Shimano Tourney M131 48/38/28T Lánc: KMC Z50 Fogaskoszorú: Shimano Tourney TZ21 14-28T Hátsó agy: Joy Tech D802SE 36H

Kérem segítsetek, hogyan jöhetek ki a lehető leggazdaságosabban, de ésszerű minőségben,

-8-as vagy 9-es rendszerre érdemes áttérni?

-kell-e az első-hátsó váltót, a hajtóművet cserélni a megfelelő működéshez?

-11-32 vagy 11-34-es fogaskeréksor a megfelelőbb?

Leginkább a Balaton felvidék dombjain szoktam tekerni arra kell.

Válaszaitokat előre is hálásan köszönöm.

Elküldve: 2014.08.21. 19:54 zkornel 

• zkornel avatar
  • KELLYS Bicycles Team csapat

Sziasztok! Milyen hátsó váltót vegyek slx sl-m660 9s váltókarhoz a precíz váltás érdekében?

Elküldve: 2014.08.18. 17:54 Knight_ 

• Knight_ avatar

@zkornel: ha csak lefele vált nehezen, akkor lehet, hogy szorul a bovden.

Elküldve: 2014.08.18. 17:41 zkornel 

• zkornel avatar

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem! Most lett lecserélve a 8-as rendszer 9-re!

Shimano Deore CS-HG50 fogaskoszorú FOGSZÁM -11-32

Shimano BB-ES25 monoblokk 68/118 mm

Shimano Alivio FC-M430 hajtómű

Shimano CN-HG53 lánc Váltókar: Shimano SLX (SL-M660)

Hátsó váltó: Shimano Alivio M430 /régi maradt/

A problémám az lenne, hogy nem tudom összehangolni a hátsó váltót a váltókarral! Felfele gyönyörűen vált, lefele meg kettőt kell váltani, hogy reagáljon valamit és akkor kettőt ugrik lefele! Lehet ki kellene cserélnem a hátsó váltót is? A váltó alig egy éves! Valakinek valami ötlete? Válaszokat előre is köszönöm!

Elküldve: 2014.08.04. 20:34 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Oszt lehet, még se venném meg, jól elvagyok. :D

Elküldve: 2014.08.04. 20:21 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

http://ridebike.hu/termekek/kerekpar/cross/ferfi/106762_kellys-14-phanatic-30-ferfi-cross-kerekpar/

Pl. ezt a bringát jól megvenném 147-ért, és elcserélném a vázat egy 19-esre.

Elküldve: 2014.08.04. 20:01 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@fazekasp: hát igen, anno én is hasonlóképpen cselekedtem.

Tényleg jó nagy akciók vannak már -30 %-nál kisebben ne nagyon vegyél.

Elküldve: 2014.08.04. 19:51 fazekasp 

• fazekasp avatar

@perelli: Osztottam szoroztam, és kb. 40-50 ezer lenne az átépítés munkadíjjal (agy+küllők+fogaskeréksor+fékváltókar+esetleg lánc) Meghírdettem és már el is adtam a bringát, majdnem annyiért mint ammennyiért vettem. Most már vannak jó akciók, már ki is néztem a 8-as utódot. Kb. ugyanannyit kell hozzátennem és még hidraulikus fékem is lesz, meg egy új elvileg jobb bringa.

Mégegyszer kösz a válaszokat.

Elküldve: 2014.08.03. 13:53 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Írtam pm-et, innentől már csak guglizás.

Elküldve: 2014.08.03. 13:41 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@zkornel: http://bolha.testbike.hu/hirdetes.php?clid=89890 a HG50 6000, ne kapkodd el.

Elküldve: 2014.08.03. 13:33 zkornel 

• zkornel avatar

@perelli: az alivio (m430) az ebike-on 11670. az még belefér. + lánc: http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-9-seb/100295_shimano-cs-hg30-9-sebesseges-fogaskereksor/

Elküldve: 2014.08.03. 13:22 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Elküldve: 2014.08.03. 13:04 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@zkornel: aha, nekem is ilyesmi van, pörfikt. Kb. -5000.

Elküldve: 2014.08.03. 13:01 zkornel 

• zkornel avatar

@perelli: Köszönöm a segítséget!!! Kutakodtam itthon és előkerült egy Shimano Deore első váltó FD-M531 Dual Pull! Ezzel számolhatok??

Elküldve: 2014.08.03. 11:59 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@fazekasp: Szia hát ha mindenképp olcsóságra törekszel, akkor a 8-as rendszer.Hegyre az is tökéletes főleg ha a Balatont említed oda meg bőségesen jó.Persze 9-es rendszer is jó, mert a váltás ott még precízebb,de viszont jóval drágább.(Nem lebeszélés) Elsősorban a hátsó agy cserés mivel 8-as,9-es sor már inkább kazettás konstrukcióban van jobbadán.A legolcsóbb kazis agy lehetőség az a shimano acera/alivio szint: http://ebike.hu/termekek/kerek/agy-hatso/disc/17064_shimano-alivio-fh-m435-centerlock-hatso-kerekagy/ Láttam érdeklődsz hogy melyik fogkiosztás lenne jobb arra pedig azt tudom mondani hogy ha csak inkább sík területen tekersz, akkor a kisebb a jobb tehát 11-28 max 11-32,ha pedig mászol akkor a több fogkiosztás a jobb 11-34. http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-8-seb/102175_shimano-cs-hg31-i-8-sebesseges-fogaskereksor/ A hátsó váltód szerintem is megtarthatod. Láncnak inkább shimanot javasolnék de a KMC sem rossz márka.(nálam bevált)

Elküldve: 2014.08.03. 11:35 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@zkornel: én a hátsó váltódat megtartanám, ha már spórolásról van szó. Váltókar: M590 Deore, bolhán mindig van új, újszerű. Szerintem ezen nem érdemes spórolni, egy két ezrest. 10000 Első váltó is pont ugyanez az eset. M590 5000. Hajtómű: Lánc: http://www.bikestore24.hu/sram-l%C3%A1nc-pc971-9fokozat%C3%BA-p-100243.html 5000 A 951 v Z99 csak pár százzal olcsóbb. Fogaskoszorú: A legolcsóbb: http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-9-seb/102609_shimano-cs-hg20-9-sebesseges-fogaskereksor/ De én egy-két ezressel többért levadásznék bolhán egy Deorét.6000 Hajtómű: pénztárcának megfelelően. Kintről lenne érdemes, ha nem épp az egekben lenne az euró. A M430 kb. 15, a Deore 590 egy 20-as, Acerát kapsz most 10 alatt csapival. Tehát 35-től a csillagos ég, ha megtartod a hátsó váltódat.

Elküldve: 2014.08.03. 11:11 zkornel 

• zkornel avatar

@perelli: és konkrétan milyen alkatrészre van szükségem! :)

Elküldve: 2014.08.03. 11:03 zkornel 

• zkornel avatar

@perelli: igen!

Elküldve: 2014.08.03. 11:03 zkornel 

• zkornel avatar

@XCode: Lassú, beragad a váltókar, hangos, kemény és az esztétika!

Elküldve: 2014.08.03. 10:34 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@zkornel: ha jól értem, nagyjából mindent le szeretnél cserélni, és azt kérdezed, mi legyen Alivio és mi Deore?

Elküldve: 2014.08.03. 10:28 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@zkornel: Nem tűnik rossznak az eredeti összeállítás sem. Természetesen ez nem akadálya a rendszer cseréjének. No de miért éppen a váltókarral nem vagy megelégedve? Mi a baj vele?

A kilences rendszer felszerelésével átlagsebességed aligha javul majd.

Elküldve: 2014.08.03. 10:08 zkornel 

• zkornel avatar

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Szeretném a jelenlegi 8-as rendszert lecserélni 9-re minél olcsóbban! Jelenlegi rendszerem:

Váltókar:Shimano SL-M310 3x8 Rapidfire Plus Hátsó Váltó:Shimano Alivio M430 Első váltó:Shimano M190 Hajtómű:SR Suntour XCT (42x32x22) Hajtóműcsapágy:négyszögtengelyes monoblokk Fogaskoszorú:Shimano CS-HG31 8s (11-34) Lánc:KMC Z7

Mindenképp Alivio-t vagy Deore-t szeretnék vagy a kettő kombinációját! Hogyan jönnék ki a legolcsóbban? Nem nagyon értek hozzá, úgyhogy ha lehetséges komplett összeállítást kérnék Tőletek! Nagyon sokat túrázunk hegyen-völgyön át és nem nagyon vagyok megelégedve ezzel a rendszerrel (főleg a váltókarral ja és jó lenne növelni kicsit az átlagsebességet)! Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!!!!!

üdv. Kornél

Elküldve: 2014.08.03. 09:50 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@fazekasp: és mi lesz? :)

Elküldve: 2014.08.03. 09:45 fazekasp 

• fazekasp avatar

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat és a tippeket, sokat segítettetek.

Elküldve: 2014.08.01. 16:31 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Az előbb rosszul is linkeltem, de most jól, de az oldal továbbra sem szeret bizonyos karaktereket, ebből a linkből most épp kilopja a _ karaktereket...

Hajtómű - Shimano Acera - FC-M311 - Dobozos -31% Hajtómű - Shimano Acera - FC-M311 - Dobozos 8 690 Ft Akció: 5 990 Ft FC-M311-8 OCTALINK hajtómű (BB-ES25)

Elküldve: 2014.08.01. 16:27 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@sandorp9: emlékeim szerint octalinkeset linkeltem 6-ért:

http://webbicikli.hu/Hajtomu_-Shimano_Acera-_FC-M311

Szerintem meg egységes rendszert érdemes összehozni (persze a felhasználás függvényében), mert nagyjából úgy a leghasználhatóbb. Magyarul azt a plsz 10 rugó tudja úgy másra elkölteni, hogy jobb bringája lesz. Nagyon kilóg az a hajtómű felfelé a rendszerből.

Elküldve: 2014.08.01. 16:18 sandorp9 

• sandorp9 avatar

@perelli: lehet, de ha már cserél az ember, akkor szerintem jobb egy 18at kiadni egy integráltra, mint 7-8at egy négyszögtengelyesre... szerintem :) Bár ha keveset fogja használni, akkor tényleg felesleges.

Elküldve: 2014.08.01. 16:08 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat

@covardale83: a tengelytörés nem feltétlenül az agytól függ, hanem a tengelytől, ld. tőcsavaros vs. gyorszáras.

Elküldve: 2014.08.01. 15:55 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@sandorp9: pár ezres? Ez 10-zel több. Abból a fél csere megvan.

Elküldve: 2014.08.01. 15:52 sandorp9 

• sandorp9 avatar

Szia, ha hajtó kart is cserélsz, akkor már jóra szerintem; http://www.testbike.hu/velemeny/hajtokar/funn-ridge Szerintem azt a plusz pár ezret rá lehet szánni, a hajtást/váltást úgyis jobb egybe cserélni... + az első átdobót is lehet jobbra cserélni, de elszállni sem kell ;)

Elküldve: 2014.08.01. 15:39 covardale83 

• covardale83 avatar
  • V01 MTB BUDAPEST csapat
  • V01 MTB BUDAPEST csapat

@fazekasp: Szia! Az én véleményem: az agy cseréje a legfontosabb, a menetes agy tengelye nagyobb igénybevételnél egy idő után eltörik. Mindenképp kazettásat. Lehet találni régi gyártmányú (pl. STX-RC) kazettás agyat,legalább is itt fővárosunkban, ezek 7 sebességesek, jobb kiosztású 7-es sort felrakni (11-28-as Shimano vagy Sunrace, pl. http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-7-seb/10932_sunrace-cs-m637-7-sebesseges-fogaskereksor/). Felnik maradjanak szerintem. Új küllőkkel nem egy nagy tétel. Hegyekbe akarsz menni, ahhoz meg célszerű hajtóművet cserélni, 42-32-22-es kiosztás. Lényeg,hogy alu hajtókara legyen. Vannak jó négyszögtengelyesek, de természetesen octalink is, ha van rá kereted. Megspórolod így a váltókar cserét (igazából még egy fokozatmentes is jó lenne), első-hátsó váltó cserét. Amit cserélsz:agy, fogaskoszorú, hajtómű. Csere után mész vele egy nagy próbakört, és ha a lánc ugrik, akkor azt 1600 Ft-os költségből lecseréled. A lecserélt alkatrészeket meg eladod.

Elküldve: 2014.08.01. 14:32 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Ha van rá pénzed, én is 8-ast mondanám, viszont én az Acera hátsó váltót megtartanám, nekem szépen dolgozott az M360 a hegyekben, a Deorémat nem igazán érzem sokkal jobbnak.

Viszont nekem a trekkinghajtómű egy az egyben nem tetszett hegyekben, pedig 10-es rendszer volt, 11-36-os fogassal. Az első váltót szerintem amúgy is cserélni kellene mászáshoz, ha van rájuk plusz 10000 forintod, akkor egy ilyet vennék:

http://webbicikli.hu/Hajtomu_-Shimano_Acera-_FC-M3119 11-28-as sorral sokkal barátibb lenne. 9-esnél szinte minden sokkal drágább. És vadul nézegetném Bolhát. Láncot, fogast, váltókart biztosan találsz olcsón.

Elküldve: 2014.08.01. 14:16 Solfrutta 

• Solfrutta avatar

Én mindenképp kazettás agyat és 8-as rendszert javasolnék. Ehhez hátsó agyat kell cserélni (lehet, hogy jobban megéri komplett kerékként), sort+láncot, fékváltókart mindenképp kell cserélni. Nagyobb befektetés, de sok problémát ki lehet vele egyben küszöbölni. Ha középhosszú kanalas (GS) a váltód, akkor 34-es fogashoz azt is cserélni kell hosszúra (SGS).

Kilences rendszert annyira nem erőltetném.

Elküldve: 2014.08.01. 13:43 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

A 14-34-hez azért az Acera helyett tennék valami komolyabb váltót, hogy ne szarozzon, amikor fel kell dobni a láncot. Ezeknél a 7-es Megarange rendszereknél a 34 után kb. 28 következik, ami hatalmas különbség átmérőben.

Létezik Suntour 8-as menetes racsni, 11-34-gyel, normálisabb a kiosztása, mint a 7-es Megarangenek. Ehhez is dukálna valami jobb váltó, illetve váltókar mindenképpen, legalább jobb oldalt (abból egy Altus is elegendő, és megúszod két mátyásból).

Kilences rendszerhez mindenképpen agycsere, váltócsere, váltókar csere. Zsebbenyúlós...

Elküldve: 2014.08.01. 13:36 XCode 

• XCode avatar

@fazekasp: Ha nem akarsz kazettás hátsó agyra váltani, akkor legolcsóbb megoldás egy MF-TZ31 (14-34) Megarange fogaskoszorú. Ez esetben csak a sort kell cserélni, semmi mást. Túrahajtóművel a 11-es lánckerék nemigen hiányzik, a 34-es pedig elegendő minden megmászható hegyhez.

Ha nem felel meg a menetes agy, akkor más a helyzet. Kazettás hátsó agy, kerék újrafűzés (olcsóbb egy új, fűzött kerék, de aligha kapsz pont olyan abroncsot, küllőket, mint a régi volt). Ha marad a hetes sor (van 11-34-es Megarange is), akkor ezzel vége is. Ha nyolcas sor kell, akkor új fékváltókar is kell a hátsó váltóhoz.

A kilences sort nem javaslom, bár bizonyosan lesz, aki e mellett tör lándzsát. Majd el is mondja mi kell ehhez.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!