Egy 900 g feletti külső gumi nem az „extra nehéz“ kategória a gumik világában?
Egy 900 g feletti külső gumi nem az „extra nehéz“ kategória a gumik világában?
A következő gumikkal találkoztam az elmúlt időszakban:
Outi | Michelin Dynamic Sport 700x23 | 290 g | elöl-hátul Outi | Schwalbe Marathon Plus 700x25 | 595 g | elöl-hátul XC | Specialized Fast Trak 2.2 | 570 g | elöl-hátul XC | Maxxis Ikon 2.2 | 715 g | hátul XC | Maxxis Ardent 2.4 | 880 g | elöl XC | Michelin Wild Mud 2.0 | 640 g | elöl-hátul (sárgumi) AM | Specialized Butcher 2.3 | 1069 g | elöl AM | Continental Mountain King 2.3 | 720 g | hátul
Outinál és XC-nél nagyon nagy különbséget tud adni egy gumicsere. Outinál elegem volt a téli defektekből, ezért télire felrakom a nehéz defektvédős külsőket.
XC bringámnál tavasszal volt gumicsere, mert megkopott a Maxxis páros és csak Fast Trak volt kéznél. Gumicsere után eltűnt a trail-feeling és "XC-sen fürge" lett tőle a bringa. A sárgumit azért vettem, mert meguntam, hogy sáros versenyeken alig lehetett irányítani a bringát.
AM-nél a nagybütykű első gumi brutál tapadást ad (csak apró kavicson ne kelljen kanyarodni vele). A Mountain King hátul már ugyan kopott, de szerintem a fenti Maxxisok minden szempontból jobbak nála. Kézbe véve az XC és AM kereket... szerintem közel kétszer nehezebb az AM.
@buch7: ...szóval a méretet és felhasználási területet szűkítsük le :)
Így van, mi a cél, mire kell?
Enduro vonalon még könnyű is az. 29-es Minion DHF 2.5 3c exo maxterra nálam ~1030g, Dissector 2.4 WT 3c exo maxterra ~980g és ezek könnyűek. XC bringán használtam egy időben Schwalbe Thunder Burt TLE SnakeSkin külsőket, 29x2.1-esek voltak, ~540 gramm/db körül. Igaz, szúrósabb pillantásoktól is defektem lett, elkoptak 2 hónap alatt (nem faralgatok), de legalább tapadni se tapadtak. (-:
De, az rohadt nehéz. Nyilván van benne rendesen anyag is, szóval ennyi előnye lehet. Haverom vett régebben egy Decathlonos montit, na azon a Btwin Allterrain gumik egyenként voltak 1 kilósak. Alig hittem el mikor megmértük :D Vett rá egy pár legolcsóbb Continetal Race Kinget és rögtön ledobott a bicaj a forgótömegéből kb 70 dekát.
Szia, szerencsés lenne leszűkíteni. Méret és felhasználás sokat segítene illetve ha van konkrét példány, akkor lehetne viszonyítani.