Nagyon fontos lenne tudnom, és nem 10mm, valamivel kevesebb kb 9,5mm csak nem túl pontos a tolómérőm nagyon hálás lennék valakinek ha lemérné.
Nagyon fontos lenne tudnom, és nem 10mm, valamivel kevesebb kb 9,5mm csak nem túl pontos a tolómérőm nagyon hálás lennék valakinek ha lemérné.
Nekem a 15 éves kónuszos, tömör tengelyes alap Shimano agy szépen muzsikál, egyszer kellett tengelyt cserélnem, kb. két éve. Azt is csak hátul. Elhajlott a drága. Szerintem belefér több, mint 10 év intenzív használat után.
Az üreges (gyorszáras) tengelyem 5-10 év között működött probléma nélkül - aztán ellopták a cangát. Remélem a tolvaj alatt tört szét miszlikbe, és állt a veséjébe a támvilla, a küllők pedig a szemét szúrták ki.
@XCode: Sanszos... Nekem most tömör tengely van a Puch-on, ezt én még nem cseréltem sose (14 éve van nálam a bicaj!), olyan 400, jórészt budapesti km-en vagyok vele túl... Úgy látszik, itt megállja a helyét az "ebben még volt anyag" filozófia...
@ArtWolf: Egyelőre a csőtengely vezet 3 : 1 arányban... Hozzá kell fűznöm, hogy a tengelytörést korábban hírből sem ismertem. Volt tömör tengelyes kecském, csőtengelyes is. Úgy tűnik, azóta törnek a tengelyek, hogy beléptünk a fogyasztói társadalom korszakába.
Nekem eddig az olcsó Neuzer-féle hátsó csőtengely is ezerszer jobban bírja a strapát, mint eddig bármelyik tömör vacak.
@XCode: Hát, nem tudom... nekm annak idején a montiban sorba törtem a csőtengelyeket, aztán esztergáltattam egyet, az bírta egy darabig... Átmérőre is elég nagy volt a szórás, volt 9,8, de 9,2-es is... Bár az is igaz, h olcsó tengelyek voltak...
@Vilmos23: A tömör tengely talán nem lenne rossz, ha megfelelő anyagokat használnának. Fájdalom, "közönséges" acélból készítik legtöbbjüket. Ellenben a legolcsóbb csőtengely is jó minőségű Cr-Mo ötvözet.
@XCode: hidd el nem csak a te tapasztalatod szerint erősebb én sorba hajlítgattam el a hátsó tengelyeimet aztán jött a csőtengely és azóta is gyepálom és tartja a frontot:)
@sipi88: A tömör tengelyek, tapasztalatom szerint valamivel gyengébbek, mint az üreges szerkezetűek. Természetesen azonos osztályba tartozó alkatrészeket összehasonlítva. Tömör tengelyt kaphatsz 500 tallér körüli áron (csaknem mindegyik a belépő szintet képviseli), csőtengelyt hasonlóképpen. A drágább darabok jóformán mind csöves szerkezetűek, jóval 1000 tallér fölötti áron
Köszönöm szépen! Én is 9,5mm körül mértem, de nem voltam benne biztos. Még annyi hogy a csőtengely erősebb mint az angolszász, a kettő egymáshoz képest milyen árban van kb?
@sipi88: Az angolszász hagyományok szerint készülő tömör tengely 3/8 hüvelyk (kb. 9,5 mm) átmérőjű, míg a csőtengelyt metrikus lépték szerint gyártják, átmérője 10 mm.