Nekem van egy Gopro Hero4 Black-em, csúnya ára volt, de leírom a tapasztalatokat:
Aksi üzemidő olyan 2 óra, persze nem feltétlen a maxi felbontást használva. Van hozzá pótakku, LCD kijelző, meg többféle tok (ez a fajta kivehető a tokból), meg fejpánt, mellkaspánt, meg bringás rögzítés.
32 gigás micro-SDHC kártyát vettem bele az U3 sebességosztályból, kell is neki a jó memóriakártya, mert iszonyatosan nagy fájlokat csinál. Negyed óra tekergés az sok giga lehet, üzemmódtól függően, szóval inkább csak az "action" előtt kapcsold be. Nem igazán tömöríti az adatot, talán a képminőség is jobb így, meg a minőségibb tömörítés amúgy is számításigényes. Elvileg 64 meg 128 gigás kártyát is bele lehetne tenni.
Na szóval, a képélesség az egy telefon-kameránál picit jobb, ne tévesszen meg a telefonokra írt sok megapixel, mert azok a kis vacak objektívek csak kb FullHD felbontásra képesek. (A fény diffrakciója és az objektív átmérője limitálja a dolgokat.) A Gopro FullHD-ben szinte tűéles tiszta (nem mákos) képet ad (ha tiszta a lencse). És ezt tudja 120 FPS-el. (meg 720p 240fps a vége, de ahhoz jól megvilágított helyszín pl napsütés ajánlott)
A felvétel minősége sokban múlik a rögzítésen.
Nekem a leginkább a mellkas pánt vált be, nagylátószöggel pont olyan hogy a néző bele tud merülni az eseményekbe:
http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=16194&id=19&pp=mygl
http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=16194&id=20&pp=mygl
http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=16194&id=21&pp=mygl
Rázkódás minimális.
A fejpánttal / sisakkal azt veszi amit nézel, és az ember action közben óhatatlanul sokat forgolódik, így idegesítően sok lesz a mozgás a képen. Rázkódás mérsékelt.
A kormányra való rögzítés összeszedi az összes rázkódást.(a kölcsön trekking gépen még sima úton is rázkódott a képfelvétel, DH géppel meg amúgy is rázós helyre megy az ember.)
A kormány-rögzítés egyébként megfordítva néz ki jól, sima úton szelfi-kamerázhatod magad az action előtt.
A kormány-rögzítőt a nyeregcsőre is lehet tenni úgy hogy a kamera hátra nézzen, de ez is rázkódik, és utólag 9 fokkal el kell forgatni.
A frame/sec beállítás: 60 FPS full HD felvétel (nyersen a kamerából ami ugye nem igazán tömörített) lejátszásakor egy nem éppen mai elsőgenerációs core i5 laptop már megizzad. Ehhez, meg az utómunkához jobban jársz egy asztali géppel sok memóriával és különálló videókártyával.
Programok (ingyenesek, Windows 7 de Linux alá is szerintem feltehetőek)
-Virtualdub, Deshaker plugin a rázkódás ellen
-xvid, H264 meg még ki tudjam milyen kodek pakkok (Windows-ra telepítő, Linuxra a rendszer csomagkezelőnek meg kéne találnia)
-CCCP kodekpakk és médialejátszó (optimalizáltabb CPU igény tekintetében, mint a VLC media player, és mindent lejátszik)
-HandBrake program a tömörítéshez
-OpenShot video editor (ezzel csak ismerkedek)
A Gopro saját programja ingyenes de regisztrálós, és internetkapcsolatot követel magának, és nem igazán tartom eddig használhatónak, vagy legalábbis nem lehet rájönni a használatára. Meg aztán privacy okokból inkább nem engedek ki semmit a netre (a tűzfalon) amit nem muszáj.
Leginkább egyébként jobban szeretek screenshot-okat kivenni a videókból.