Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi,hogy az alu lánctányérok jobban kopnak-e mint az acél. Nyílván jobban,de mennyit bírnak.Érdemes-e ilyen tányérokkal szerelt hajtóműre cserélni,vagy hosszú távon jobb a sima acéltányéros ?
Köszi !
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi,hogy az alu lánctányérok jobban kopnak-e mint az acél. Nyílván jobban,de mennyit bírnak.Érdemes-e ilyen tányérokkal szerelt hajtóműre cserélni,vagy hosszú távon jobb a sima acéltányéros ?
Köszi !
@Makky: Köszönöm a válaszod! Igen 22/32/42. Számomra jól eltalált áttétel. Megfogadom a tanácsod,maradok az acélnál!
Köszönöm !
@Makky: Bocs, hülye kérdés volt, mert ha van 22, akkor a 42 csak a nagy lehet. De trekkingen a 42/32/22-es kiosztás nem tipikus. Az nem egy trekking hajtás, hanem egy MTB. A 42 is elég hamar elfogy még aluból.
@hulk77: Ilyen kontextusban szerintem felejtsd el! Alu és alu között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint acél és acél között tipikusan. Vagyis egy olcsóbb/gagyi alu sokkal kevesebbet bír, mint egy jobb/drágább. Szóval én lebeszélnélek róla. A 22-est semmiképp! Ott nincs nagy súlykülönbség, de azt igen hamar el lehet koptatni. A 42 a középső? Trekkingen a tipikus a 48/38/28, vagy 46/36/24, de 42 egyikben sincs. Na mindegy. Jó nagy lánckereket lehet esetleg lecserélni (46+), mert ott már elég nagy a súlykülönbség és azok sokkal-sokkal tovább bírják (a nagyobb fogszám miatt ugyebár)!
@rcs2003: Nemtom,átgondolom. Aliexpresszes lenne,nemtom azok mennyit érnem,milyen mionőségűek :)
Szerintem messze nem ér annyit amennyivel többe kerül egy alu lánctányér. Kb 50-100 grammot nyerhetsz, de trekkingen semmi értelmét nem látom a cserének. Konkrétan pénzkidobás. De ha tetszik, vedd meg! :) Végülis erről szól a hobbi.
@rcs2003: Trekking bringán gondoltam használni,3x8-assal. Mondjuk a nagy 42,és a kis 22 tányért lecserélve .
Szőrszálhasogatásak tűnhet, de az éelttartam attól is függ hogyan használnád. Pl. 1x rendszerben egy narrow wide lánctányér tök sokat kibír, kétszer olyan vastag mint egy hagyományos lánctányér és jobba fogja a láncot is. Ráadásul minél nagyobb fogszámú, annál nagyobb felületen oszlik el a terhelés.
@hulk77: Igen jobban kopnak alapvetően. Az, hogy mennyit bírnak nagyon felhasználás függő. Mennyire váltassz keresztbe, milyen gyakran cserélsz láncot, mekkora (egy 53-as nyilván tovább bírja sokkal, mint egy 22-es), stb. Ha mindegy a tömeg, akkor az acél jobb választás, mert sokkal olcsóbb és ugye tovább is bírja, cserébe sokkal nehezebb is. Úgy nagyságrendileg kb. 2x annyit kibír az acél. Ráadásul a nyúlott láncot is jobban "tolerálja".