Az mennyire para, ha nincs bent a hátsó agyban, a két ipari csapágy között a távtartó (long spacer)? Tényleg csak a csapágy biztonságos behúzásához kell? Köszcsi!
Az mennyire para, ha nincs bent a hátsó agyban, a két ipari csapágy között a távtartó (long spacer)? Tényleg csak a csapágy biztonságos behúzásához kell? Köszcsi!
@iDrew: legrosszabb esetben berág a csapágy, de azt úgyis észre fogod venni.
@Krupcheck: köszi, így már 20%-osan világos! :D na még annyi, hogy legrosszabb esetben mi történhet, mondjuk nagy sebességgel való lejtőzésnél? megakad a hátsó kerék?
@iDrew: vagyis szerintem elvan az anélkül. Általában az ilyen zárt csapágyakat csak úgy szokták rögzíteni a tg-en, hogy egyik oldaltól megtámasztják a külső peremét a házon, a másik oldalról meg a belső peremét a tg-en egy vállal, vagy egy anyával (nyilván a szerelhetőség miatt).
Mivel az agytestben ígyis-úgyis egy oldalt támaszkodik csak fel a csapágy háza, így az erőket is csak egy oldalról kapja, a másik oldalról ható erő kiütné az agyból--- ha tudná, de ez ellen véd a másik oldali csapágy tükrözött rögzítése.
Itt ugye nem 2, hanem 4 csapágy van, de a lényeg hasonló.
Szóval nem köll az oda. De ha tönkrement azért szóljál, akkor mégis kellett volna d:
@iDrew: tekintve hogy ezek a csapágyak egyáltalán nem alkalmasak (najó, nagyon-nagyon korlátozottan) tengelyirányú erők felvételére, így nem igazán értem milyen oldalról (tg irányból) érkező erőt kellene rájuk átvinnie a távtartónak.
Az "ipari" csapágyak csak sugárirányból terhelhetőek, és jó közelítéssel így is terhelődnek bringázás közben. A Shimano pont ezért érvel a kónuszos rendszer mellett, mert az bárhonnan terhelhető, az oldalütéseket jobban bírja.
@azgabor: hát én is így gondolom, de a srác, aki "szerelte" és kihagyta belőle, azt mondta, hogy nem létfontosságú, csak a behúzáskor fontos, hogy ne szakadjon ki a csapágy, vagy valami ilyesmi... gondolom csak menti az irháját, ha már elhagyta belőle.
baj hát. ha nincs távtartó a csapágyak folyamatos terhelést kapnak egyik irányból, kis logikával meg képzelőerővel rájöhetsz miért is rakták bele azt a távtartót. gördeszkában ugyan ez a helyzet
Szóval valahogy így néz ki belülről:
http://foto.testbike.hu/media/pics/galleries/10026/tn_20_5677.jpg
De ebből én nem tudom eldönteni, hogy nélkülözhető-e vagy sem?! :/
Dicsak, átíródott a téma címe! Köszi a pontosítást Jótündér! :)
@iDrew: Hát azt sajnos nem ismerem. A robbantott ábra alapján mondjuk nem értem a szerepét. De hátha valaki tudja.
@Makky: egy Novatec D362SB-ről!:) eléggé meggyűlt már vele így is a bajom, erre nem kihagyják még belőle ezt is kerékfűzéskor...?!