Sziasztok! Van egy MTB-m ami elöl 3 hátul meg 8 sebbeséges.Ezt át lehetne alakitani úgy hogy elöl 1 hátul mg 8 sebbeséges legyen? És ha igen hogy? A segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok! Van egy MTB-m ami elöl 3 hátul meg 8 sebbeséges.Ezt át lehetne alakitani úgy hogy elöl 1 hátul mg 8 sebbeséges legyen? És ha igen hogy? A segítséget előre is köszönöm!
@geri998: Nincs mit! Majd tegyél föl képeket, hogy sikerült! :)
@geri998: Na, a helyzet az, hogy én már csináltam ilyet, igaz, az csak 3X7-es rendszer volt. Én a láncvonalamat úgy lőttem be (mono és hajtókar csere nélkül), hogy alátéteket tettem a lánctányér és a hajtókar közé, nyilván úgy kell beállítani, hogy ott legyen egyenes, ahol a legtöbbet használod (ehhez az is kell, hogy szeress kísérletezgetni). Évekig működött így, az első pár hónap persze szenvedős volt, sokszor ledobálta a láncot, de aztán megtaláltam az ideális láncvonalat, ahol nem dobálta le semelyik sebességi fokozatban. Öcsém is hasonlót követett el az ugyanolyan bicaján, csak ő cserélte a monót, hajtókart, meg ő tett föl ilyen freeride-osoknak készített láncfeszítőt - egyébként Olimpia2004 néven megtalálod itt is.
XCode.Köszi a segítséget a hátsó váltó tökéletesen működik akkor jó lenne a hajtás?
@geri998: Ha minden rendben van, a váltás hátul úgy működik, mint bármely más kecskén. (Ha a hátsó váltód rossz, akkor nyilván nem, de ez más kérdés.)
A hatékonyság eredményességet, gazdaságosságot jelent. Például: A hajtásra fordított energia csekély hányadát az alkatrészek súrlódása emészti fel. Minél jobb a hatékonyság, annál kevesebbet.
köszi de nem lenne hagyékony? Mert most a váltó elég rossz nem lehet normálisan beállitani,el is van törve valami a váltókarban.Úgy működne mint a többi biciklin?
@geri998: Nem azon múlik a kopás mértéke, leszeded-e a fölösleges tányérokat. Nyilván nem megy tönkre a láncod három hét alatt, ha ilyesmire gondolnál.
köszi a segitséget.Szédszedhető a hajtókar úgyhogy 2 tányért le tudok szedni.És ha így lenne akkor is kopnának?
@geri998: Legalább egy kérdést érdemes lenne tisztázni. Elöl most nyilván három lánctányéros hajtókarod van, a hozzászólásodból azonban nem derül ki: megtartod ezt, vagy másik kerül a helyére?
A legegyszerűbb megoldás ez lenne: Marad az eredeti hajtókar. A középső lánctányérra teszed a láncot. Leszereled az első váltót. Ha szükségesnek látod, felszerelsz egy láncfeszítőt. Műszakilag mindez lehetséges. A láncvonal szélső helyzetekben nem lesz eszményi. Következményei: az alkatrészek jobban kopnak, könnyebben elszakad a lánc, a hajtás kevésbé lesz hatékony stb. Mindezt természetesen figyelmen kívül hagyhatod.
@geri998: Olyan dirt-ös láncfeszítővel?Nem igazán tudom,hogy akkor hogyan viselkedne.Bár az az igazság,hogy 2éve raktam össze egy hardy-t amin elől 1 hátul meg 9 fokozat volt és az is működött.Biztos nem túl halk a rendszer de működhet.És azon is volt láncvezető elől.Tehát lehet,hogy simán megoldható.Hátha olvasgatja valami igazán hozzáértő is és ad valami tényleg hasznos tanácsot nem olyat mint én :)
hát köszi a segítségetigen szerelhető a láctányér hát akor lehet hogy nem lenne jó?
@geri998: Ezt nem tudom sajna.De a lényeget érted ugye?A hajtásnak közelebb kell kerülnie a bringa középvonalához,hogy minél több sebességfokozatban tudjon a lánc minél párhuzamosabban futni.Persze ez nem lehetséges csak azon a fokozaton ahol az első lánctányér és a hátsó soron egy adott lánckerék(mondjuk a 4-es)pont egy síkban van.A többinél mindenképpen lesz a láncnak egy bizonyos hajlása,de ez a normális.Ki kéne számolni,hogy mennyivel kéne beljebb kerülnie a monoblokknak ahhoz,hogy ez lehetséges legyen.Arra is vigyázni kell,hogy a hajtás ne érjen bele vázba.Mármint a két kisebb lánctányér.Ha szerelhető akkor talán érdemes levenni,hogy ne legyen útban.Lehet,hogy szakemberhez kéne fordulni és akkor nem kell esetlegesen feleslegesen venni egy nem megfelelő monoblokkot.
@geri998: Egy kisebb monoblokkal biztos nagyobb váltási tartományt le lehetne fedni egy lánctányérral is ,de azért szerintem kicsit rázós ügy.5-6 fokozat még simán mehet az biztos.De szerintem biztos,hogy a monoblokk tengely méretének csökkentésével lehet a kívánt eredmény közelébe jutni.