Sziasztok Bovdenházat takarítás után kell e olajozni vagy valami spray hogy simán csússzon? Segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok Bovdenházat takarítás után kell e olajozni vagy valami spray hogy simán csússzon? Segítségeteket előre is köszönöm.
@Krupcheck: Az ide tévedő érdeklődőknek mondom: a WD–40 bizony kenőanyag (is). Nehézbenzinben oldott petróleum alapú olaj (kb. 25%). Biztonsági adatlap. Elsősorban zárt térben működő finomabb szerkezetekhez, pl. órákhoz, mérőműszerekhez fejlesztették ki.
Kerékpárhoz nem kiadós, kenőképessége gyengécske. Fő hibája, miszerint nedvesítőszert (kb. 2%) tartalmaz. Emiatt a por és víz együttese igen könnyen elbánik vele.
Ha valaki ingyen jut hozzá ilyen szerhez, bátran használhatja. Gyakran kell permetezni, ez kétségkívül hátránya. Aranyért megvásárolni éppen emiatt nem kifizetődő.
@JPeti86: Köszönöm a jótanácsot. Viszont a bovdenházam nem hiszem hogy piszkos csak a kenés miatt kérdeztem hogy hogy is kellene és mivel.Köszi mégegyszer.
@molnarandras76: Ja igen, a kérdésre is válaszolva, én az olajat javaslom, valami híg műszerolajat, zsebkendőbe cseppents bele és töröld végig a bowdent, annyi elég kellene legyen. A zsírt nem javaslom mert ragadhat, váltó bowden esetén a váltás jó eséllyen nagyon pontatlan lesz ha nem csúszik jól a bowden.
Csakis rozsdamentes bowdent érdemes megvenni. Van egy sok 10 vagy 100 ezres bringa, nehogymár ezen a pár 100 forinton spóroljunk, csak szenvedés lesz vele. A bowden ház belsejének meg alapból nem kellene mocskosnak lennie, ott akkor valami tervezési hiányosság van. Nekem is volt ilyen a városi régi montin, amikor a váltóbowdeneket a marha tervezők a váz alján húzták végig csupaszon, ahová az első kerék feldobja a sarat. Ilyen esetben jobb átalakítani hogy végig zárt bowdenház legyen.
Attól függ, milyen állapotú, meg mi van belül. Ha megtört csak egy helyen is, vagy rozsdásan húzod ki belőle a bowdent, akkor leginkább kidobni kell (a bowdennel együtt).
Ha viszont még jó állapotú, én 3-4 csepp olajat szoktam belecseppenteni, aztán belehúzni a bowdent, majd kicsit oda-vissza meghúzgálni. Cserekor érdemes jó minőségű bowdenházat és rozsdamentes bowdent beépíteni.
WD40 a házba, oszt csókolom. Tudom, hogy nem kenőanyag, de erre (is) jó.
@molnarandras76: Szükség van kenésre. Mindenki másképp csinálja. Van, aki olajat folyat a házba, és van, aki a sodronyt keni. Utóbbi talán egyszerűbb.
Kenőanyagként szóba jöhet bármilyen olaj, zsírozni ellenben csak a sodronyt érdemes. A házba még az olaj is nehezen folyik be.
Jómagam a sodronyt szoktam zsírozni (régebben csapágyzsírral, mostanában teflonos zsírral), évente egyszer.