Bovdenházat hogy kell karban tartani?

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2016.03.05. 21:17 molnarandras76 

• molnarandras76 avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok Bovdenházat takarítás után kell e olajozni vagy valami spray hogy simán csússzon? Segítségeteket előre is köszönöm.

Elküldve: 2016.03.10. 15:49 XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Krupcheck: Az ide tévedő érdeklődőknek mondom: a WD–40 bizony kenőanyag (is). Nehézbenzinben oldott petróleum alapú olaj (kb. 25%). Biztonsági adatlap. Elsősorban zárt térben működő finomabb szerkezetekhez, pl. órákhoz, mérőműszerekhez fejlesztették ki.

Kerékpárhoz nem kiadós, kenőképessége gyengécske. Fő hibája, miszerint nedvesítőszert (kb. 2%) tartalmaz. Emiatt a por és víz együttese igen könnyen elbánik vele.

Ha valaki ingyen jut hozzá ilyen szerhez, bátran használhatja. Gyakran kell permetezni, ez kétségkívül hátránya. Aranyért megvásárolni éppen emiatt nem kifizetődő.

Elküldve: 2016.03.06. 19:05 molnarandras76 

• molnarandras76 avatar
  • sima XC-s

@molnarandras76: Köszi mindőtöknek a tanácsokat!

Elküldve: 2016.03.06. 19:02 molnarandras76 

• molnarandras76 avatar
  • sima XC-s

@JPeti86: Köszönöm a jótanácsot. Viszont a bovdenházam nem hiszem hogy piszkos csak a kenés miatt kérdeztem hogy hogy is kellene és mivel.Köszi mégegyszer.

Elküldve: 2016.03.06. 07:08 JPeti86 

• JPeti86 avatar

@molnarandras76: Ja igen, a kérdésre is válaszolva, én az olajat javaslom, valami híg műszerolajat, zsebkendőbe cseppents bele és töröld végig a bowdent, annyi elég kellene legyen. A zsírt nem javaslom mert ragadhat, váltó bowden esetén a váltás jó eséllyen nagyon pontatlan lesz ha nem csúszik jól a bowden.

Elküldve: 2016.03.06. 07:04 JPeti86 

• JPeti86 avatar

Csakis rozsdamentes bowdent érdemes megvenni. Van egy sok 10 vagy 100 ezres bringa, nehogymár ezen a pár 100 forinton spóroljunk, csak szenvedés lesz vele. A bowden ház belsejének meg alapból nem kellene mocskosnak lennie, ott akkor valami tervezési hiányosság van. Nekem is volt ilyen a városi régi montin, amikor a váltóbowdeneket a marha tervezők a váz alján húzták végig csupaszon, ahová az első kerék feldobja a sarat. Ilyen esetben jobb átalakítani hogy végig zárt bowdenház legyen.

Elküldve: 2016.03.06. 00:17 Estván 

• Estván avatar
  • virsli gumis/oútis

Attól függ, milyen állapotú, meg mi van belül. Ha megtört csak egy helyen is, vagy rozsdásan húzod ki belőle a bowdent, akkor leginkább kidobni kell (a bowdennel együtt).

Ha viszont még jó állapotú, én 3-4 csepp olajat szoktam belecseppenteni, aztán belehúzni a bowdent, majd kicsit oda-vissza meghúzgálni. Cserekor érdemes jó minőségű bowdenházat és rozsdamentes bowdent beépíteni.

Elküldve: 2016.03.05. 21:39 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

WD40 a házba, oszt csókolom. Tudom, hogy nem kenőanyag, de erre (is) jó.

Elküldve: 2016.03.05. 21:29 XCode 

• XCode avatar

@molnarandras76: Szükség van kenésre. Mindenki másképp csinálja. Van, aki olajat folyat a házba, és van, aki a sodronyt keni. Utóbbi talán egyszerűbb.

Kenőanyagként szóba jöhet bármilyen olaj, zsírozni ellenben csak a sodronyt érdemes. A házba még az olaj is nehezen folyik be.

Jómagam a sodronyt szoktam zsírozni (régebben csapágyzsírral, mostanában teflonos zsírral), évente egyszer.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!