Defektet kaptam, vagy mégsem?

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2016.03.20. 20:59 Gliss 

• Gliss avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Kedves fórumozok!

Pénteken elmentem bringával egy programra, mikor vége lett a bicajom leeresztett hátsókerekekkel várt a tárolóban. Gondoltam biztosan a szelepem hibája! Mivel már többször is előfordult, hogy leeresztett a kerék; bekészítettem a pumpát és felfújtam vele. Majd mi sem történve, boldogan felpattantam rá és útnak indultam. :)

Fél órával később azt vettem észre, hogy olyan "furán gurul" a hátsókerék... Megnéztem; ismét leeresztett... elő a pumpa.

Mire haza értem megint leeresztett. Kiszedtem a szelepet, igazgattam, de ezek után is leeresztett a kerék.

Szombaton elmentem, vettem bele egy új donlup szelepet. Ezzel is leeresztett!

Vasárnap felhívtam a szevízet megérdeklődni, mennyibe kerül egy új belső, mennyiért rakják bele, milyen belsőket árulnak stb.

Mivel teljesen lapos volt a kerék, felpumpáltam valamennyire és most TARTJA A LEVEGŐT! Elvileg...

Defektet kaptam, vagy mégis a szelep a hibás (az új szelep is)? Ne szórakozzak, vigyem szervízbe inkább?

Elküldve: 2016.03.22. 17:12 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Gliss: Egyébként, hogy a kérdésed többi részére is némileg kifejtsem a véleményem: Egyszerű felhasználóként, mint amilyen magam is vagyok, az autószelepnek van egy előnye és nincs hátránya. Mégpedig, hogy a benzinkutakon általában ellenőrizni és gyorsan beállítani tudod a nyomást egy kompresszorral. Én már régóta (húsz éve) ezt használom. Mintha két különböző kerékpárt ismernék fel a képeiden. Az egyik egy 26-os kerekű ATB(-nek is hívott), a másik egy trekking 28-as kerékkel. Nem túl nagy a térfogatbeli eltérésük egy MTB 26, illetve 27,5-s kerékmérethez képest. Talán egy kicsit feleslegesen fog benne lötyögni annyi folyadék, de kétlem, hogy hátrányod lesz belőle. Mindenképpen szükséged van folyadékra a defektvédelemhez. Csak aközött érdemes választanod, amit az előzőben írtam illetve, hogy megveszed a Slime-ot és magad otthon beletöltöd. Ez utóbbi elsőre olcsóbb. Ekkor csak a hátsóban tennék, kb. a flakon felét, majd jól eloszlatnám a kerék forgatásával, sőt a bicikli lefektetésével is. Igaz, neked elég sok lötty lesz benne, így valószínűleg mindenhova jut egyébként is. Nem használtam még, de feltételezem, hogy nyomás nélküli vagy alacsony nyomású gumiba kell belerakni, hogy ne a szelepnél tóduljon kifele. A használati utasításon rajta lesz. Ebből az következik, hogy akár ki is csavarhatod a szelepet teljesen. Van egy nagyon kicsi kockázata, hogy mégsem fogja meg az elszökő levegőt. Egyrészt csak max. 3 milliméteres lukakkal képes megbirkózni, de emiatt ne aggódj, nálad meg sem közelíti ezt az értéket, ellenkező esetben gyors nyomásvesztést tapasztalnál. Ha mégsem válik be teljesen ez a módszer, akkor is ráérsz elvinni a belsőt kicseréltetni egy erősebbre. Igaz, ekkor vagy elveszted a Slime folyadék felét (amit már beletöltöttél), de ekkor is marad egy keréknyi védelmed a korábban felvázolt módszer szerint (azaz, hogy csak a valódi defektén fogod betölteni), vagy megkéred a szervizest, hogy gyűjtsön ki annyi Slime-ot a régi belsőből amennyit csak tud és töltse vissza a flakonodba, majd eldöntöd, hogy azonnal kerüljön-e be mindkét kerékbe, illetve megint az első variáció. Szerintem ezek közül érdemes választanod, az előbbi hozzászólást is beleértve.

Elküldve: 2016.03.22. 08:51 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Gliss: A Slime a legjobb. Ahogy uttána néztem a vélemények között általában elégedettek vele. Én egyszer használtam defektmentesítő folyadékot, de egy olcsóbb változatot. Azonnal megoldotta a problémát. Fél évig használtam még azt a belsőt, de meguntam, hogy egy-két naponta uttána kellett fújnom 2-3 Bart. Ahogy nézem ez a Slime-rá nem jellemző. A Dunlop szelep tulajdonképpen ebben az esetben előny. Nem kell, kiszedni a szelepet csak meglazítod a gyűrűt betöltéskor. Több lehetőség is adódik, annak a tekintetében, hogy a Slime sem végtelen élettartamú. Ha minden igaz két év a gyári szavatosság. A vélemények szerint ez az időt túl is teljesítí. Viszont, ha nem tévedek, ez az idő alapvetően a felbontás utántól kezd ketyegni. Tehát, ha tudod magadnál tartani biciklizés közben (elsősorban egy szerszámtáskában, mert egyébként elfelejti az ember) és hajlandó vagy egy kicsit vacakolni defekt esetén, akkor a következő tűnik pénztárca barátnak. Nézésed meg a szervizben a belsőd és ha nem javítható akkor csere. Lehet, hogy ezután két-három évig sem fogsz defektet kapni, addig ott lesz nálad a Slime bontatlan csomagban. Ha defektet kapsz, betöltött abba a kerékbe a felét. A tubusban lévő is ki fog tartani még hosszan. Erről azért kérdezd meg a szervizesek véleményét is.

Elküldve: 2016.03.22. 02:20 Gliss 

• Gliss avatar

@OKdoki:

Köszi a választ! :) Láttam már hamarabb is, de még utána kellett néznem mi ez a defektjavitó folyadék, mert még csak nem is hallottam róla.

Tehát, ha jól néztem:

• 2000-2600ft között van egy tubus Smile folyadék, ami kettő kerékre elég.
  • Kérdés: Honnan tudom majd, hogy az enyémbe mennyit kell majd tölteni, hiszen létezik "kicsi és nagyobb" kerék is(!)?

• Ha jól olvastam autószelephez jó, dunlop szelephez is, viszont presztához nem.

• Kérdés: Donlup szelepem van, amik pumpálásnál eresztik kifelé a levegőt... :) Nem fog a zöld lötty is kifolyni? Vagy az a gumis pöcök a szelepen nem engedi ki?

A folyadék ára kb. megegyezik a belső csere árával. Mit javasolsz: Vigyem szervízbe, cseréltessem ki a belsőt (lehetőleg autószelepre), és utána vegyek folyadékot is?

Vagy, vegyek folyadékot inkább és ne vigyem szervízbe?

Esetleg kérjek bele alapból olyan belsőt, amibe ez a zöld cucc benne van?

Elküldve: 2016.03.21. 13:25 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@OKdoki: Egyébként, mindenképpen kéne tartanod magadnál legalább defektgátló folyadékot. Kérdezz rá a szervizben. Ezzel kikerülheted a szerelést, és a Te szempontodból ez a fontos, akármit is mondanak ezen folyadékok egyszerűbb változatairól pro és kontra. Legtöbb felmerülő defekten segítene. Nagyon vacak dolog hosszú kilométereket tolni a biciklit, főleg ha olyankor áll elő ez a helyzet amikor nincs nyitva egy szerviz sem az adott környéken és még az eső is elered. Én két évtizede jártam így egyszer, hogy taxit kellett fognom (ráadásul egy nagyobb kombira vadászva), mert amerre jártam, Budapest határában nem vett fel a szóló busz, mivel szabályellenes. Soha többé nem indultam el defektjavító szett nélkül. Nem tudom milyen külső van most a bicikliden, de lehet, hogy teljesen megfelelő. Erre is rákérdezhetsz a szervizben, ott kellő rálátással kéne, hogy rendelkezzenek erre a témára is. Hosszabb távon egy olyan külső lenne az ideális megoldás, ami maximális védelmet nyújt. Ennek a legnagyobb hátránya a súlya, de szerintem nem fog zavarni. Szerencsére, nem feltétlen kell a drágább darabokból választani. Azok a jobb védelem/súly arányát fizettetik meg elsősorban és a márkanevet. Egy CTS, Mitas, Kenda is kínálhat magas defektvédelemmel ellátott külsőt, jutányosabb áron. A CTS-től ilyen például a Sensamo Master C1839-es. Ha nem tévedek ebből van a biciklid kerekének méretében.

Elküldve: 2016.03.21. 09:09 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Gliss: Sajnos, azt kell hogy mondjam kicsi az esélye hogy teljesen, illetve tartósan megjavult. Ha elég "keményre" fújtad (van esetleg nyomásmérőd?) és így nem ereszt le két nap alatt sem, akkor nagyon valószínű, hogy a szelep hibája. Valószínűleg a gumitömítés elmozdult vagy elhasználodott. Van ugyan rá esély, hogy most megfelelően beállt, de ez nem szokott tartós lenni. Álló helyzetben ez nem fog feltétlen kiderülni, ehhez terhelni kéne. Csere, esetleg defektgátló folyadék betöltése lenne az igazi megoldás. Nyugodtan bízdd rá a szervizesre.

Elküldve: 2016.03.20. 23:51 Gliss 

• Gliss avatar

Péntektől-Vasárnapig vagy 15x pumpáltam fel a szinte teljesen lapos kereket. Most benne maradt a levegő! Remélem nem csak a "lélek tartja benne", hanem valóban megjavult. :D :D

Elküldve: 2016.03.20. 22:03 Gliss 

• Gliss avatar

Köszi!

Az a gond, hogy én nem tudom kiszedni a kereket! Egyrészt nincs hozzá kulcsom (de ha lenne se mennék sokra vele, mert akkor sem tudom, hogy kell használni). Másrészt pedig van hátúl az agyváltónak két bowdene, azzal sem tudnám mit kell csinálni... és még a belső kiszedésénél nem is tartunk. :D Na meg ezt utána vissza is kell rakni... Nem értek hozzá! Viszont a szervízben 700-1000ft körül elvileg kicserélik, tehát nem lenne egy nagy összeg.

Elküldve: 2016.03.20. 21:06 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Szia,

Ezt így látatlanban nehéz lesz megítélni. Ha van kedved szerelgetni, akkor vedd ki a belsőt, fújd fel rendesen, és nézd meg víz alatt mit muzsikál. Jobb esetben meg fogja mutatni, hogy a szelep vagy a gumi a ludas. Alternatív megoldás a szelep megnyálazása buborékol-e), ahhoz nem kell szerelni, de ilyen lassú szivárgást nem biztos, hogy megmutat.

Ha nincs kedved szerelni, akkor cseréltesd ki a viharba, egy belső nem egy akkora összeg, hogy érdemes legyen napokig szívni, meg próbálkozgatni miatta.

A kiszedett belsőt meg lehet vízpróbázni, aztán ha folttal menthető, legalább lesz tartalék. Az sosem árt.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!