Deore -> XT fogaskeréksor upgrade

1-20 (20 hozzászólás)

Elküldve: 2013.11.26. 12:56 Gomba2 

• Gomba2 avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

Eljött a bringámon a fogaskeréksor cseréjének ideje. Nézegetve a kínálatot, megfordult a fejemben a Deore fogaskeréksorról az XT-re váltás. A kérdéseim, amik felmerültek:

• Mennyiben ad jobb élményt az XT, mint a Deore fogaskeréksor használata?
  • A fogaskeréksor cseréje magával vonzza-e a váltó, esetleg a váltókar kötelező cseréjét?
  • Ha igen, tekinthető-e függetlennek az első és a hátsó váltó? (Deore - XT kombináció)
  • Ha cserélem a fogaskeréksort, a váltót és a kart is mennyiben lesz jobb az érzet, mint ha csak a fogaskeréksort cserélném, vagy továbbra is Deora fogaskeréksort használnék?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Elküldve: 2013.11.28. 18:33 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

@Gomba2: Sram sort is használhatsz (9-est)! Neeeekem tetszik!:)

Elküldve: 2013.11.28. 16:17 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Váltóból jobb az XT, mint a Deore, a karnál is érezhetően primitívebb a Deore, mint a komolyabbak (nekem '04-es LX-em van, ahhoz kpest a '06-os Deore hót primitív volt, az újabbakat nem tudom).

A lánckeréksoron szerintem a 3-4-szeres áron kívül más különbséget nem fogsz észrevenni. Csak a tömeget. Mármint azt is mérlegen, illetve ha másól is könnyűt veszel, akkor nyilván összeadódva az egy jó dolog.

Nekem most XT sorom van LX lánccal, együtt, alig használtan olcsó volt, de az új árát szerintem nem éri meg.

Elküldve: 2013.11.28. 15:50 Knight_ 

• Knight_ avatar

@Gomba2: Ezzel semmi probléma nem lehet. Egyébként nekem is Deore sorom van XT váltóval (és ahogy említettem, rengeteg gyári gépen így van, ráadásul a legtöbbön Deore a váltókar is).

Elküldve: 2013.11.28. 15:09 Gomba2 

• Gomba2 avatar

@Gomba2: Természetesen a XT-ből 9 sebességes, amennyi a deore is volt.

Elküldve: 2013.11.28. 14:57 Gomba2 

• Gomba2 avatar

Ezek alapján a döntés: - Új Deore fogsor (előzővel egyező típus) - Új XT hátsó váltó (A meglévő Deore helyett) - A régi Deore váltókar marad.

Szóljatok, ha baromságot írtam! :)

Elküldve: 2013.11.28. 07:18 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

@airborne: Igazad van! Átsiklottam egy méretet 8-9-re gondoltam.

Elküldve: 2013.11.27. 20:48 airborne 

• airborne avatar
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

Viszont a 9-es valto 8, 7, 6, 5 stb fokozatokkal kompatibilis, a 9-es valtokar nem, de a tobbi egymassal igen.

Elküldve: 2013.11.27. 20:46 airborne 

• airborne avatar
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

@peterszakszon: nem a 9-esre tervezett shimano valto nem viszi a 10-es (dyna-sys) fogaskerekeket es forditva se. A hatsovaltonal meg van adva, hogy mekkora fogaskoszoruval hasznalhato maximum.

Elküldve: 2013.11.27. 12:04 Knight_ 

• Knight_ avatar

@peterszakszon: Igaz, ebben az esetben felesleges a váltóval foglalkozni. Mivel csak fogaskeréksort cserél, nem érheti nagy meglepetés. A lényeg általánosan: ha különböző rendszerekből kombinálunk alkatrészeket, akkor fordulhatnak elő kompatibilitási problémák, de egy rendszerben a különböző kategóriák csak minőségben / tömegben térnek el. Még annyit fűznék hozzá, hogy minél kisebb várható élettartamú alkatrészről beszélünk, annál kevésbé éri meg drágát venni belőle. Úgyhogy ha sokat teker az ember (és nem versenyeken), akkor ha valamin érdemes spórolni, az a fogsor és a lánc.

Elküldve: 2013.11.27. 08:14 Gomba2 

• Gomba2 avatar

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Elküldve: 2013.11.26. 21:09 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

@Knight_: Mit értesz rövidebb váltó alatt? Nem sikerült definiálnom... A végállás beállítás és a lánchossz lehet kérdés. Utóvbbi csak abban az esetben, ha exztém fogszám eltérés van és szeret a sportoló "keresztbe" váltani (Elöl nagytányér, hátul nagytányér. Ami persze megfelelő lánchossz esetén is gyilkos a láncban keletkező feszültség miatt)

Elküldve: 2013.11.26. 20:07 Knight_ 

• Knight_ avatar

@peterszakszon: az nem fordulhat elő, hogy egy régebbi vagy rövidebb váltó nem mászik fel szívesen mondjuk egy 36-os fogaskerékre?

Elküldve: 2013.11.26. 19:24 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

Ja és ami lemaradt, de fontos! Akármilyen rendszert használsz (9-es 10-es) Mindennek - a láncnak is - olyan rendszerűnek kell lennie. Kivétel a váltó, mert a kilencesre tervezett váltó a tízes rendszert is elviszi. Viszont a tízesre tervezett váltó a kilencesekkel nem fog pontosan váltani(11-essel igen)!

Elküldve: 2013.11.26. 19:10 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

Alátámasztom előttem szólót! Sőt,a sor akár Sram is lehet! A fogszám mindösszesen az áttéteket változtatja meg - a korábbi megszokott fokozatok, vagy könnyebbek, vagy nehezebbek lesznek. A váltókar-váltó kompatibilitás inkább gyártótól függ.A Deore jól működik az XT-vel. A 9-10 fokozat viszont fontos lehet, de csak sor-váltókar tekintetében! A Sram csinál váltókarokat, ami Shimanoval is tökéletesen dolgozik. A Deore korábban az előző évi XT butított verziója volt(például az 2004-es XT tárcsafék /BR-M765/ szinte csak designban különbözik a 2006-os Deore /BR-M 535/ -től). Jelenleg a korábbi XT-ket technikailag most az SLX tölti be.

Elküldve: 2013.11.26. 15:57 airborne 

• airborne avatar
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

@Gomba2: igen

Elküldve: 2013.11.26. 15:04 Gomba2 

• Gomba2 avatar

@airborne: Tehát azt mondod, hogy egy XT fogaskeréksor, 9-es XT váltóval jól működik a meglévő Deore váltókarral?

Elküldve: 2013.11.26. 14:45 airborne 

• airborne avatar
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

Marmint magara a hatso valtora gondolok en nem tapasztaltam nagy kulonbseget a draga es egy jol beallitott jo bowdenezesu olcsobb valtokar kozott. Pl a deore mar tokeletes.

Elküldve: 2013.11.26. 14:39 airborne 

• airborne avatar
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

Szerintem nem hoz jelentos erzesbeli kulonbseget, max az XT valto (ezzel gyorsabban es hatarozottabban fog valtani, de vigyazz a 10 es valto nem jo, a tobbi igen)(en most vettem egy rd-m750-est 4300-ert :) A tobbitol szerintem csak konnyebb lesz, ha nem akarsz versenyezni csak vegyel egy cs-hg50 (vagy 70) sort, nem szukseges egy jo allapotu deore hajtokart lecserelni egy kazetta miatt, bar a lancot erosen ajanlott.

Elküldve: 2013.11.26. 14:37 Knight_ 

• Knight_ avatar

A Deore és az XT hátsó sor között szerintem csak tömegükben van lényegi különbség. Ha pedig ebből indulok ki, akkor gondolom nem ad számottevően jobb élményt az a kb -150g. Ha a fogszámok nem változnak, akkor a váltás ezután is jól kell, hogy működjön. Ettől függetlenül ha mindkét váltó kompatibilis a hajtással, akkor természetesen függetlenül kezelhetők (sőt, rengeteg gyári gépen van pont az általad említett XT / Deore kombináció). A Jobb váltó vagy váltókar viszont már hozhat egyéb pozitívumokat is (kényelem, precízebb váltás, stb.).

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!