Első kerék mozog behúzott féknél, mi lehet a gond?

1-24 (24 hozzászólás)

Elküldve: 2012.04.05. 19:09 townyka 

• townyka avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Következő a problémám. Álló helyzetben ráülök a bringámra, az első tárcsaféket satuzom, aztán előre hátra mozgatom a biciklit behúzott fék mellett és erre az első kerekem furcsa helyzetbe áll be, kicsit így oldalirányba, de amint abbahagyom ezt a mozgatást minden rendbe visszaáll. Még azt is produkálja, hogy a kerék fordul egy kicsit előre, ill. hátra, de maga a tárcsa meg se moccan. Mi lehet a probléma?

Elküldve: 2013.06.05. 19:53 Supernova1982 

• Supernova1982 avatar
  • sima XC-s
  • KROSS kerékpárosok klubja csapat

@Nitronaut: Hát igen,ezt én sem írtam meg,de ez is lehet ha elkopik a csavar-hogy nyikoroghat ezért is.

Elküldve: 2013.02.04. 14:33 NN 

• NN avatar
  • brutálfutár

@sarky97: Ott a pont az én esetemben is. Én vettem új tárcsát is és azt berakva az új csavarokkal megszűnt a probléma.

Nem gondoltam volna, de a régi tárcsát fogó csavarok nyaka kopott meg nagyon picit. Az a "pici" bőven elég volt hogy az említett tüneteket produkálja a kerék.

Hátsó keréknél is ugyanez volt a helyzet, orvosoltam.

2006-2012, hát szóval 6 év után előjött ez a probléma

Kösz a tippet!

Elküldve: 2012.09.01. 21:23 Supernova1982 

• Supernova1982 avatar
  • sima XC-s

@Gege: Szerintem is,nagyon könnyű megszakítani a menetet,én is a nyomatékkulcsot ajánlom-mert a túlhúzás akár kerekezés közben is megbosszúlhatja magát!

Elküldve: 2012.07.07. 15:19 laceszv 

• laceszv avatar
  • sima XC-s
  • Varacskosdisznók csapat
  • Varacskosdisznók csapat

szerintem a egy imbusszal megkelene húzni azokat a csavarokat amik a tárcsa közepén vannak

Elküldve: 2012.06.16. 13:04 Gege 

• Gege avatar
  • DH/Freeride arc

@sarky97: Aztán csak ésszel hozzátok meg a csavarokat, de jobban jártok ha szereztek nyomaték kulcsot, mert lazán ki lehet tépni a menet az agyból!

Elküldve: 2012.06.16. 12:35 sarky97 

• sarky97 avatar
  • dirt/street gyerek
  • Akik szeretnek szerelni csapat

@townyka: ezt tapasztalatból mondom mert nálam is előfordult ilyen gond

Elküldve: 2012.06.16. 12:34 sarky97 

• sarky97 avatar
  • dirt/street gyerek

@townyka:a tárcsafék csavarja a ludas megkell húzni adig amíg csak birod, mert a tárcsán nagyobb a lyuk mint a csavar

Elküldve: 2012.06.15. 23:51 townyka 

• townyka avatar

@Nitronaut: Hali!

Napokban végre volt időm rendesen ránézni a bringára és nálam a gyorszár volt a ludas. Meg volt rendesen húzva, de még kellett rajta húzni. Miután rendesen meghúztam minden eddigi problémám megszűnt szerencsére :) Próbáld meg Te is hátha, ennyivel megoldható.

Elküldve: 2012.06.11. 15:43 NN 

• NN avatar
  • brutálfutár

Ugyanilyen problémám van. Nem a teló kotyog, a tárcsafék tárcsa masszívan be van csavarozva, oldalirányba nincs kotyogás vagy elmozdulás a keréknél. Tünet: Ráülök kerékpárra és behúzom az első tárcsaféket, előre hátra gurítgatom a biciklit és elforog a kerék! A bicikli totál behúzott féknél előre gurul 3-4 centimétert majd nem megy tovább, ezután hátrafelé tolva a bicikli 3-4 centimétert hátragurul majd megáll. Ezután újra lehet előre tolni.

A tárcsa végig a pofák szorításában van és nem forog semennyit, valami az első agyban belül lehet hogy szétcsavarodott 6 év terepezés után.

Ja és hátsó agy ugyanezt csinálja de ott csak 1-2 cm-t gurul mielőtt blokkol.

Elküldve: 2012.04.08. 20:29 townyka 

• townyka avatar

@mematyi: Szia! Akkor ez az eset állhat fenn amit leírtál nekem. Akkor ezek szerint ez normális jelenség és nem kell tartanom semmitől? :)

Elküldve: 2012.04.08. 19:02 mematyi 

• mematyi avatar
  • sima XC-s
  • Nyíregyházi bringások csapat

Ja, előre-hátra mozoghat picit, ha mozog a fékbetét picit a féktestben, az nem gond, nekem is ilyen. MOzog a betét vagy 0,5mm-t a féktestben, de a kerékben már kijön a mozgás, igaz nem áll keresztbe tőle

Elküldve: 2012.04.08. 19:01 mematyi 

• mematyi avatar
  • sima XC-s

Hát, most max annyi jutna azembe, hogy ha tárcsás, és nincs beállítva, elhúzhatja oldalra a tárcsát.

De én is csak arra tudok gondolni, hogy mozog vagy a papucs, vagy az agy benne

Elküldve: 2012.04.07. 22:55 townyka 

• townyka avatar

@mematyi: Szia! A küllőket kézzel nem tudom megmozgatni, mert elég feszesek. Nem rossz ötlet amit mondasz, csak nem tudok olyan embert akinek 28-as tárcsás bringája lenne, de azért gondolkodok hátha eszembe jut vki.

Féktest hogyan okozhatná a problémát? Kifejtenéd ezt bővebben? :)

Elküldve: 2012.04.07. 22:44 mematyi 

• mematyi avatar
  • sima XC-s

Szerintem próbáld meg berakni más gépébe, amin ugyanakkora tárcsa van, hogy kipróbáld, ott is ez-e a hiba.

Ha ott nem mozog, akkor a féktest a hunyó, ha mozog, akkor valami kerékhiba lesz

Elküldve: 2012.04.07. 22:38 mematyi 

• mematyi avatar
  • sima XC-s

hát ha mozognak, akor előfordulhat, de ha nem tudod kézzel megmozgatni őket, akkor nem.

De ha mondjuk mozognak a küllők, akkor talán .

Elküldve: 2012.04.07. 22:30 townyka 

• townyka avatar

Agyaltak még mások is a problémán és arra jutottak, hogy nem elég erősek a küllők. Szerintetek okozhatja ez a problémát?

Elküldve: 2012.04.05. 22:39 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Helló!

Ha most hoztad haza a szervizből, akkor vidd is vissza. Előfordul, hogy elfelejt az ember rendesen meghúzni egy csavart, pláne ha kapkod.

Elküldve: 2012.04.05. 22:25 townyka 

• townyka avatar

@Takács Balázs: Szia! A bringát most hoztam szervizből, úgyhogy a csavarok szerintem korrektül meg vannak húzva, ilyen probléma biztos nincs:) Gyorszárat megnézem, felfordítást is el fogom végezni. Féktestet egyelőre nem piszkálnám, mert még csak ismerkedek a tárcsafékkel :) Köszönöm a segítséget.

Agy: Joy-Tech (pontos típust nem tudok) Fék: Hayes MX 4 Tárcsa: Shimano SM RT 51

Elküldve: 2012.04.05. 21:13 Takács Balázs 

• Takács Balázs avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Lehet hogy golyós az agy, és laza a kónusz. Fordítsd fel, és próbáld meg a kereket a fék behúzása nélkül oldalirányban mozgatni, 1-2 mm mozgás is elég a problémához, ha így van, akkor újra be kell állítani az agyat, kicsit feszesebb kónusszal.

A tárcsáról nem nyilatkoztál, csak azt hogy van, meg nem mozdul. Szegecselt tárcsánál lehet hogy kikotyogósodott a szegecseknél, CL-es tárcsáknál lehet hogy nincs megfelelő nyomatékkal felhúzva, 6csavarnál lelazulhattak a csavarok, vagy elrepedhetett az agy a tárcsafelfogatás mögött (ez már extrém eset).

A féktestbe is megéri belenézni, megfelelően van e meghúzva, illetve a betétek nem tudnak e mozogni benne.

Ha a kerék kicsit keresztbe fordul akkor valószínű az agy lesz az, a gyorszárat is nézd meg még egyszer, nincs e a vége kicsit elhajolva esetleg, vagy a tengely nem törött e.

Egyelőre ennyi jutott eszembe. Írd meg légyszi a tárcsa és a fék típusát, meg az agyét is.

Üdv.

Elküldve: 2012.04.05. 19:57 townyka 

• townyka avatar

@meridásgaluska: igen, meg van húzva rendesen a gyorszár.

Elküldve: 2012.04.05. 19:49 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s

@townyka: meghúztad a gyorszárat rendesen? nekem elég erősen kell de azért ne maradjon a kezedben

Elküldve: 2012.04.05. 19:26 townyka 

• townyka avatar

@1: Ilyet nem produkál. Most hoztam haza a szervízből. Villacsere, új csapágy, új agy, új küllők, és komplett első bowdenes tárcsafék. Szóval elméletileg minden rendben van, de erre a jelenségre kíváncsi vagyok hogy mi okozza. Normális-e avagy sem :)

Elküldve: 2012.04.05. 19:19 1 

• 1 avatar
  • sima XC-s

http://www.youtube.com/watch?v=AZPWO9gOFEo Ha igy lötyög,mint a videóban,akkor kormánycsapival lesz gond.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!