Nekem olyan kérdésem lenne h lényegében mi a különbség az all mountain és az enduro között ?mert eddig nem jöttem rá :) válaszokat köszi :)
Nekem olyan kérdésem lenne h lényegében mi a különbség az all mountain és az enduro között ?mert eddig nem jöttem rá :) válaszokat köszi :)
Saját értelmezésben, mai fogalmak szerint.
AM: az XC-nél durvább műfaj, több letöréssel, durvább lefelékkel, de sok mászással, ennek megfelelő bringával: ~120-140 mm rugóút elöl-hátul, jó mászóképességgel.
Enduro: az AM-nél is durvább műfaj, kemény lejtőzéssel, kevesebb mászással (illetve szükségszerű a mászás, de nem a hatékony mászás a kulcsszó). Ennek megfelelő bringával: 140-160 mm rugóút elöl-hátul, kevésbé a mászásra, inkább a lejtőzésre hangolt geometriával.
Összefoglalva XC < AM < enduro < DH a lefelék és a durvulás mennyiségét nézzük. Ha a mászást és a síkot, akkor fordított a reláció.
nagyjából értem köszi :) tehát az all mountain fel is meg le is az enduro meg többynire hosszan lájtosan le :D
Az all mountain egy általánosabb fogalom. Egy "szakág" a downhill és az xc-között félúton. Nem a versenyzésről szól, inkább olyan hobbi jellegű dolog. Az am bicók mászásra és lejtőzésre is alkalmasak. Szokták ezt enduronak is nevezni (innen a kavarodás), de az enduro kifejezést jelenleg inkább az olyan versenyekre használják, ahol a pálya hosszabb egy dh pályánál (általában 10 percnél is hosszabb), esetenként több szakaszból is áll, főként lejtős, de több a tekerős rész és kevés emelkedő is van. Hogy jobban megértsd a különbséget: Amit most all mountainnek hívunk eredetileg freeride volt, de mivel a fr elnevezést főként olyan ridereknél használták akik ugrálnak, trükköznek, stb elkülönítették a kettőt egymástól.