felni, gumi kompatibilitás ETRTO

1-7 (7 hozzászólás)

Elküldve: 2011.10.25. 11:39 epicz 

• epicz avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

Ezt azt ETRTO méretezést nem igazán értem. Adott egy Rigida Taurus 2000-es felni (KTM ultra flite bicajon), amihez gyárilag continental race king 2.0 párosul. A felni belső szélesség 19mm, az ETRTO táblázat szerint 28-44mm gumi felel meg ehhez. (Átváltáshoz: 1"=25,4 mm) Eszerint 1,1-1,7es gumi lenne rá csak jó, de hát ez nyilván hülyeség.

A kérdés másik része, hogy milyen defekttűrő gumit ajánlotok (erdei faágas földutak), csak emiatt a hülyeség miatt elbizonytalanodtam hogy egyáltalán mi az ami passzol rá..

Elküldve: 2013.07.20. 18:15 Reaper 

• Reaper avatar
  • sima XC-s
  • Varacskosdisznók csapat
  • Varacskosdisznók csapat

Ez a táblázat szerintem is hülyeség. Az én Giant-em is Alexrims DP17 felnivel és 2.1-es gumival szerelték gyárilag. Jó lenne, ha lenne valami táblázat, ami ezt reálisan összefoglalja, mert azon filózom, hogy 2.25 vagy 2.35 -ös gumit teszek rá. Vagy esetleg van valakinek ilyen tapasztalata 17mm-es felnin 2.1 feletti gumi?

Elküldve: 2011.10.25. 19:11 XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Krupcheck: Az ETRTO ajánlásai egyértelműen az abroncs belső szélességét említik, és ezt veszik át a mérvadó lapok is, pl. (http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html). Az más kérdés, hogy a gyakorlatban el is lehet térni az ajánlástól, különösebb következmény nélkül, amint olvasható a csatolt címen is: "This chart may err a bit on the side of caution. Many cyclists exceed the recommended widths with no problem."

Elküldve: 2011.10.25. 18:36 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

http://www.testbike.hu/wiki/popUpView/id/156

A fenti segítséget is a "hivatalos" (értsd. neten fellelhető) adatok alapján állítottam össze. Ez mivel mm-ben mér, valószínűleg leginkább országútikra vonatkozik. MTB-n én magam is használok 16-os belső szélességű felnin 2,1-es gumit. Határeset, de működik hibátlanul.

Ha netán talál valaki valami kétszerre átgondolva is értelmesnek tűnő táblát, esetleg direkte mtb kerekekhez, akkor szívesen veszem, és a fenti táblázatba is beteszem, hogy minél többekben tisztuljon a kép.

Elküldve: 2011.10.25. 16:55 XCode 

• XCode avatar

@epicz: No, még egy nekifutás. Nem hagyott nyugton a kérdés, és megnéztem az ETRTO kiadványait, meg néhány hazai oldalt, ahol a témáról értekeznek. Nos, a legtöbb helyen a kerékabroncs külső szélességéről van szó. Itt lehet a kutya elásva! Ha így számolsz, minden rendben van. Most már csak egy tekintélyes bringás véleménye kellene, kinek is van valójában igaza...

Elküldve: 2011.10.25. 13:09 XCode 

• XCode avatar

@epicz: Bocsánat, lemaradt a lényeg, hogy tudniillik ehhez az ajánláshoz a gyártók sem igazodnak. Tizenkilences belső szélességű kerékabroncsra 2,1" köpenyeket is szerelnek. A saját gépen is ilyen, és nincs semmi baj sem abronccsal, sem gumival. Ennyit a Nagyok táblázatairól, és annak megbízhatóságáról.

Elküldve: 2011.10.25. 12:58 XCode 

• XCode avatar

@epicz: A következő címen van egy kis eligazítás: http://www.yasec.hu/muhely/kulsogumi.htm. A másik ügyben (milyen defekttűrő gumit) várjuk a többiek véleményét.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!