@gpeti94: Na, én csak kibic vagyok!
Ahogy nézem, általában 36-38 esetleg 34-es tárcsát használnak elöl. Tehát olyan mint ez én crossomon a 2-es azaz a 38-as tányér. Nyilván, számít mit teszel hátra. De ahogy okoskodom (!), arra a következtetésre jutok, hogy erősen edzettnek kell lenned. Városban én ellenék egy tárcsával elől, és az pont az a méret. Viszont hátul akkor is kellene min. 7-8 fokozat. Ugyan a legtöbb helyen simán jó a 2x4 elindulni, de ha egyensúlyozok, vagy (néha) állok a pedálon, akkor ez nem ideális. És ilyen gyakran van. Nem látsz ki az utcából ahonnan kifordulnál, mert fák, bokrok stb. takarják a kilátást. Ekkor ugye, a lehető legjobban kigurulsz a sáv széléig. Erre van egy kis hely. Ezt megindítani 2x6-ból nehezebb. Persze a 2x1/2 hamar elfogy, de arra jó, hogy egy hat méteres úton átvágódj keresztbe állóhelyzetből. Szóval a fixihez jó ha van erőnlét! Sok film van a Youtube-on, ahol New York-ban (vagy máshol) száguldoznak a biciklis futárok Fixivel. Hegyet látsz a képeken? Mondjuk én nem. A "lapos" Pesten annyi emelkedőt mutatok neked, hogy jól összevágva, hegyi városként is feltüntethetnénk a TeCsőn. Itt van Kőbányán a Harmat utca eleje (nekem max. 2x4). És ez csak egyetlen példa. OK! Választasz mondjuk annyi fogat hátra, hogy 2x5-nek feleljen meg az én kerékpáromon. Ez még elmegy elindulásnál. Esetleg néha tolod. De én alig használom folyamatosan a 2x5-t. Rendben. Lehet, hogy a magas pedálfordulatot szereted, de ez más 25-26-nál is egy kicsit magas, kivéve ha közepes szembe szél van. Abban fáradsz el hogy pörgeted a lábad. Főleg 30-nál! Vagy csak másodpercekre szeretnéd ezt a sebességet megközelíteni? Mert akkor jó.
Mindennek ellenére egy edzett Fixis nagyszerű dolgokat fog felsorolni. Most már csak az a kérdés, hogy kellően erős vagy e? Ha nem, az sem baj, majd megerősödsz. Csak legyen kitartásod az első egypár ezer kilométeren!