Ha egy 9 sebességes fogaskoszorúm van,de 10 sebességes láncot teszek rá (azon kívül,hogy váltásnál nem lesz pontos,de az most nem számít,mert átmeneti megoldás lenne egy sebességre)milyen gondok adódhatnak?
Ha egy 9 sebességes fogaskoszorúm van,de 10 sebességes láncot teszek rá (azon kívül,hogy váltásnál nem lesz pontos,de az most nem számít,mert átmeneti megoldás lenne egy sebességre)milyen gondok adódhatnak?
Köszi srácok a válaszokat!
Azért kérdeztem ezt,mert egy 9-es lánc kb 4000 HUF-tól kezdődik,nekem meg most nincs sok pénzem.Viszont a TESCO-ban (XD) láttam 10 sebességes láncot 1600 FT-ért. Már vettem az OBI-ban egy 6 sebességes láncot,az 800 FT volt és szorul a fogaskoszorún.Nem tud rendesen körbefordulni,mert nem mennek be a láncszemek rendesen a fogak közé.Úgyhogy ezzel nem tudok mit kezdeni. Így akarom kipróbálni.Bár érdekel,hogy valóban 10 sebességes-e az a TESCO-lánc...
Elvileg a 9-10-es lánc keverhető (báris úgy tudom, de nem 100). A 6-8 sebességes rendszerekkel ne vonjunk párhuzamot, azok ugyanis teljesen kompatibilisek egymással, nincs különbség a lánc és a lánctányérok vastagságában.
A 10-es kar és 10-es sor nem illik 9-es rendszerbe, a fokozatok miatti távolság miatt, illetve a 10es hátsó váltók is valami más áttételt használnak, mint a 9-esek (ez műszakilag nem igazán indokolt, feltehetően fogyasztásösztönzés volt a cél...).
A 10-es lánc szerintem elfut a 9-es soron. Ha megvan a lánc is, meg a sor is, akkor próbáld ki, és meséld el mire mentél, többet tudunk meg úgy mi is.
Ha ideiglenesen vennél 10-es láncot, vagy 9-es sort, akkor az úgy nem annyira logikus.
Nekem volt hogy kényszerhelyzetből 6sebességes láncot használtam hetekig 8as fékváltókaros rendszerhez, mivel mind2 mérete és csaptávolsága szintén ugyanakkora (1/2"x3/32"), ill 1/2".....(csak árban volt 3x különbség:) nekem nem volt gond, csak a 2 extrém szélső helyzetben (52/25, 42/12) voltak recsegések, bár a keresztbeváltás egyébként se egészséges...XD
A 9es és 10es lánc mérete egyaránt 11/128" (2.182mm), illetve mind2 csaptávolsága 1/2", szóval elméletben lehet hogy nem lenne gond, főleg ha s.s-nek használod....
@Krema: A 10 sebességes lánc drágább és kevésbé tartós. A váltás nem lesz olyan sima, mint összeillő alkatrészek esetén. (Ez utóbbival persze nem lesz gondod.)
A Shimano bizonyos 10 sebességes láncainál külön hangsúlyozza, hogy 9-es fogaskoszorúkhoz nem alkalmazhatók. Feltételezem, hogy itt a váltást könnyítő stb. elemek miatt áll fenn összeférhetetlenség.