Hajtás lánc-9-es és 10-es rendszer keverése

1-6 (6 hozzászólás)

Elküldve: 2012.03.22. 00:17 Krema 

• Krema avatar
  • virsli gumis/oútis
Témaindító hozzászólás:

Ha egy 9 sebességes fogaskoszorúm van,de 10 sebességes láncot teszek rá (azon kívül,hogy váltásnál nem lesz pontos,de az most nem számít,mert átmeneti megoldás lenne egy sebességre)milyen gondok adódhatnak?

Elküldve: 2012.03.22. 13:13 Krema 

• Krema avatar
  • virsli gumis/oútis

Köszi srácok a válaszokat!

Azért kérdeztem ezt,mert egy 9-es lánc kb 4000 HUF-tól kezdődik,nekem meg most nincs sok pénzem.Viszont a TESCO-ban (XD) láttam 10 sebességes láncot 1600 FT-ért. Már vettem az OBI-ban egy 6 sebességes láncot,az 800 FT volt és szorul a fogaskoszorún.Nem tud rendesen körbefordulni,mert nem mennek be a láncszemek rendesen a fogak közé.Úgyhogy ezzel nem tudok mit kezdeni. Így akarom kipróbálni.Bár érdekel,hogy valóban 10 sebességes-e az a TESCO-lánc...

Elküldve: 2012.03.22. 12:59 Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Elvileg a 9-10-es lánc keverhető (báris úgy tudom, de nem 100). A 6-8 sebességes rendszerekkel ne vonjunk párhuzamot, azok ugyanis teljesen kompatibilisek egymással, nincs különbség a lánc és a lánctányérok vastagságában.

A 10-es kar és 10-es sor nem illik 9-es rendszerbe, a fokozatok miatti távolság miatt, illetve a 10es hátsó váltók is valami más áttételt használnak, mint a 9-esek (ez műszakilag nem igazán indokolt, feltehetően fogyasztásösztönzés volt a cél...).

A 10-es lánc szerintem elfut a 9-es soron. Ha megvan a lánc is, meg a sor is, akkor próbáld ki, és meséld el mire mentél, többet tudunk meg úgy mi is.

Ha ideiglenesen vennél 10-es láncot, vagy 9-es sort, akkor az úgy nem annyira logikus.

Elküldve: 2012.03.22. 06:10 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

Nekem volt hogy kényszerhelyzetből 6sebességes láncot használtam hetekig 8as fékváltókaros rendszerhez, mivel mind2 mérete és csaptávolsága szintén ugyanakkora (1/2"x3/32"), ill 1/2".....(csak árban volt 3x különbség:) nekem nem volt gond, csak a 2 extrém szélső helyzetben (52/25, 42/12) voltak recsegések, bár a keresztbeváltás egyébként se egészséges...XD

Elküldve: 2012.03.22. 05:57 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

A 9es és 10es lánc mérete egyaránt 11/128" (2.182mm), illetve mind2 csaptávolsága 1/2", szóval elméletben lehet hogy nem lenne gond, főleg ha s.s-nek használod....

Elküldve: 2012.03.22. 05:02 XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Krema: A 10 sebességes lánc drágább és kevésbé tartós. A váltás nem lesz olyan sima, mint összeillő alkatrészek esetén. (Ez utóbbival persze nem lesz gondod.)

A Shimano bizonyos 10 sebességes láncainál külön hangsúlyozza, hogy 9-es fogaskoszorúkhoz nem alkalmazhatók. Feltételezem, hogy itt a váltást könnyítő stb. elemek miatt áll fenn összeférhetetlenség.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!