Hajtómű kompatibilitás

1-6 (6 hozzászólás)

Elküldve: 2017.09.08. 13:49 Xeno 

• Xeno avatar
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok! Nem vagyok nagyon jártas a technikai fejlődés újdonságaiban, ezért elnézést a buta kérdésért. Azt szeretném megtudni, hogy ha egy régi típusú vázam van négyszögtengelyes középrésszel, akkor abba bele lehet-e rakni egy integrált középcsapágyat? Illetve, hogy ezeket a mai pl carbon vázakat is úgy gyártják, hogy több típusú középrészt befogadnak? Másik kérdésem az lenne, hogy ha van pl egy Shimano Deore XT (FC-M780-10) hajóművem 42/32/24T fogszámmal, akkor a legnagyobb lánctányér cserélhető 44/48-asra, ha a váltó bírja, a fogaskoszorútól függetlenül? Előre is köszönöm szépen a felvilágosítást! (U.i.: Ha valaki esetleg tud valami nagyon szuper szájbarágós cikket/blogot/fórumot alkatrészek kompatibilitása témában azt szívesen fogadnám)

Elküldve: 2017.09.17. 13:24 szellemkutya 

• szellemkutya avatar
  • túrázgató/városi harcos

@Xeno:

És mi van, ha minden megfelelő méretű, de a láncvonal eltér pár mm-rel,

Ha minden megfelelő méretű, jónak kell lennie a láncvonalnak! PL.A shimanonál 2.5mm emelkedik a láncvonal méret. Ha elöl elfér a hajtómű a villáktól, lehet 47.5, ha elöl 50mm akkor hátul is 50-nekkell lennie. Lehet a hajtásnál, valamennyit variálni, működni fog, de nem lesz tökéletes. Ha nem tiszta valami kérdezz bátran! :)

csá

Elküldve: 2017.09.14. 13:30 Xeno 

• Xeno avatar

Nagyon szépen köszönöm, nagyjából átolvasgattam a cikkeket, de majd átrágom jobban őket. Viszont menet közben felmerült egy újabb fogalom a Láncvonal. Sok cikket elolvastam, de nem találtam választ arra, hogy igazából ennek mi a szerepe? Ha adott egy hajtómű 3x10 sebességes, ajánlott láncvonal 48mm, tengely méret 122mm, akkor ez összerakás után úgy kell kinézzen hogy elől hátul 48mm a láncvonal, ha szabványos a váz, és mindenből a megfelelő méretet vettem? És mi van, ha minden megfelelő méretű, de a láncvonal eltér pár mm-rel, akkor már nem is működik a váltó tökéletesen? (Elnézést megint a buta kérdésért, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi van, ha pl a fenti esetben elől is hátul is pl 45mm vagy 50mm lesz a láncvonal)

Elküldve: 2017.09.10. 13:50 JPeti86 

• JPeti86 avatar

Elég sok mindent össze lehet szerelni, csak legfeljebb trükkös lesz. Pl. a régi váz még akár olasz menetes vagy valami egyéb akármi is lehet, a mai szabvány az angol menet a váz középrészében. Ebbe megy bele a monoblokk vagy az integrált középrész. A monoblokk esetén a tengelyhossz egy olyan változó, ami megadja a láncvonalat. Integrált csapágyas esetben a hézagolókkal lehet befolyásolni a láncvonalat néhány milliméterrel. De mellesleg a váltós bringákon az esetek 99%-ában úgyis kicsit ferdén megy a lánc (mert ugye hátul a fogaskoszorú jópár centi széles) és nincs vele baj.

A "váltó bírja" az ugye a fogszám különbség amit fel tud venni. Ez leginkább a kanálhossztól függ, azaz a két kicsi (általában 11 fog vagy afféle) fogaskerék tengelyeinek távolsága. Ne foglalkozz sokat a "rövid" "hosszú" kanalas elnevezésekkel, típusonként mást jelent, a legjobb ha tolómérővel meg van mérve, és inkább a fogszám különbséget olvasod le az adatlapokon.

Szerintem amúgy ha elöl 44 vagy 48 lesz, legrosszabb esetben max nem fogsz tudni keresztbe váltani de az amúgy is ellenjavallt.

Elküldve: 2017.09.09. 11:06 szellemkutya 

• szellemkutya avatar

Elküldve: 2017.09.09. 10:57 szellemkutya 

• szellemkutya avatar

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!