Már a kérdés is helytelenül van +fogalmazva, mert nem "mi" hanem ki dönti el, ez az első gondolat legalábbis nekem mikor olvasom a kérdést..
Elsősorban az átélt élmények vagy a tárgyhoz való kötődésed dönti majd el, ha elég régi a gép úgy értem sok korábbi élményed és közös programod tekerésed volt vele, akkor onnantól kezdve az már segíthet a -> felújítás
"mellette" vagy "ellene" kérdés eldöntésében..
Az én esetemben ez a feketénél egyáltalán nem pénzkérdés volt, de nyilván van akinél, " a mennyi lesz a vége" elsődleges szempont..
Ha elég személyes élmény fűz hozzá, akkor nem biztos, hogy a ráköltött pénz mennyisége dönt majd, ha pedig másban gondolkodsz akkor nyilván versenyben lehet egy új bolti gép megvásárlása is..
A lényeg, hogy erre csak te adhatod meg a választ magadnak, ebben más szerintem érdemben nem segíthet.
Én azt tudom, hogy nálam nem a pénz volt egyik esetben sem a döntő, és a ráfordítás sem időben sem pedig pénzben nem számított,
mondjuk a legvégén nem is jártam rosszul egyik gépnél sem, és mindezt úgy sikerült, hogy az alapvető funkcióktól sem tértem el, mert eleget használom mindkettőt azóta is..
Amúgy a bringaépítés első szabálya, akár átépítés akár felújítás, hogy tisztázva legyen elsőként a dolog miértje, úgy értem, a funkció és a későbbi felhasználás azért legyen világos már az előtt mielőtt belefognál..
Mondjuk, ha egy átépítés vagy egy teljes felújítás után 20km-t sem fogsz majd vele menni éves szinten, akkor nyilván nem érdemes sem rengeteg pénzt, sem pedig egy rakás munkaórát belevágni de ha más a cél, akkor már minimum gondolkodni érdemes.
Azt sem árt tisztázni, hogy mik az adottságai az alapgépnek mert egy trabiból nem lesz a realitások mellőzése nélkül luxus porsche..
Kell, hogy legyen az átépítendő motyónak pár olyan adottsága, ami már el tud gondolkodtatni, hogy mi az ami válhat belőle egy megfelelő és hozzáértő tuning után.. Jók mondjuk a váz adottságai vagy az építhetősége nincs annyira lekorlátozva, pl többféle hajtómű építhető be, vagy nem csak egyféle kerékméretet tud fogadni a váz, ilyesmi..
Rugóstag előre mit tud befogadni, nagyjából ilyenek..
Konkrétan: nem egy rossz dolog előre tudni és tisztázni azt, hogy mit miért "csinálunk" vagy fogunk csinálni..
Annál a kérdésnél pedig, hogy mibe fáj a végén ha nincs előre megszabott keret, akkor ne foglalkozz vele menet közben sem, ha már belekezdtél az a lényeg, hogy kész legyen és akkor lesz kész, amikor a végén ami előtted van, pontosan ugyanolyan mint amilyennek az elején megálmodtad..