Sziasztok! Nincs bevált bringás szerelőm - jellemzően magam nyúlok bármihez is rajta - különböző szervizekben más-más ötlettel jönnek elő, de teljesen engem egyik sem elégít ki, remélem itt hasznosabb tanácsot kapok Tőletek.
Adott egy 10 éves Merida MTB (3x8 seb., Acera váltó). Pár hónapja a hátsó váltás kezdett rakoncátlankodni, ami annyit jelent, hogy állványon szinte teljesen rendben van a váltás fel-le, de terhelés alatt már nem. 1-3 és 7-8 körül még így is többnyire jó, de a köztes tartomány teljesen megbízhatatlan. Van, hogy kettőt kell váltanom, hogy 1 fokozatot váltson, de aztán pár tekerés (ami lehet pár száz méter is) után mégis vált még egyet. Ebből kifolyólag kattog, zörög, a váltás korrigáláshoz folyamatosan nyitott füllel kell tekerni.
Feltételezem, hogy ha állványon rendben van és a legideálisabb a beállítás, az alkatrészek cseréje a következő. Az amúgy is aktuális hátsó koszorút és láncot lecseréltem újra (Sram). A teljes bowden (külső belső) szintén akkortájt lett cserélve. Két szervizben is azt mondták, hogy a hátsó váltó rendben van, de az egyik javasolt egy váltókar cserét, ami meg is történt (új). A probléma még mindig fennáll. Már csak a hátsó váltó várna cserére a teljes váltórendszer megújításához, előtte azonban elkezdtem méregetni és az alábbi érdekességet találtam: A váltások között a váltókar az alábbi bowden hosszokat engedi (mm): 4-3,2-2,6-2,7-2-2,8-3,7 (1-8).
Kérdéseim: 1. Mi okozhatja a problémát, kinek milyen ötlete van? 2. A bowdenhúzásnak nálam 2,8mm-nek kéne lennie minden egyes fokozat között (http://bikemag.hu/magazin/hirek/valtorendszerek-kompatibilitasa-a-tol-z-ig), normális vajon, hogy nálam a 2 és 4 között minden félét produkál? 3. Utánanéztem ugyan és ezzel a korábbiakban sem volt gond, de lehet-e mégis Sram/Shimano inkompatibilitás a problémaforrás? 4. Ugyan több helyen is azt mondták rendben van a hátsó váltó, indokolt lehet egy görgő csere? 5. Ha a vége váltó csere, mit javasoltok Acera helyett, megtartva az első váltókart? (95%-ban városban használom)
Előre is köszönöm a segítségeteket!