Hátsó váltó - bowdenhúzás 2 sebesség között

1-6 (6 hozzászólás)

Elküldve: 2016.02.29. 12:10 bay254 

• bay254 avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok! Nincs bevált bringás szerelőm - jellemzően magam nyúlok bármihez is rajta - különböző szervizekben más-más ötlettel jönnek elő, de teljesen engem egyik sem elégít ki, remélem itt hasznosabb tanácsot kapok Tőletek.

Adott egy 10 éves Merida MTB (3x8 seb., Acera váltó). Pár hónapja a hátsó váltás kezdett rakoncátlankodni, ami annyit jelent, hogy állványon szinte teljesen rendben van a váltás fel-le, de terhelés alatt már nem. 1-3 és 7-8 körül még így is többnyire jó, de a köztes tartomány teljesen megbízhatatlan. Van, hogy kettőt kell váltanom, hogy 1 fokozatot váltson, de aztán pár tekerés (ami lehet pár száz méter is) után mégis vált még egyet. Ebből kifolyólag kattog, zörög, a váltás korrigáláshoz folyamatosan nyitott füllel kell tekerni.

Feltételezem, hogy ha állványon rendben van és a legideálisabb a beállítás, az alkatrészek cseréje a következő. Az amúgy is aktuális hátsó koszorút és láncot lecseréltem újra (Sram). A teljes bowden (külső belső) szintén akkortájt lett cserélve. Két szervizben is azt mondták, hogy a hátsó váltó rendben van, de az egyik javasolt egy váltókar cserét, ami meg is történt (új). A probléma még mindig fennáll. Már csak a hátsó váltó várna cserére a teljes váltórendszer megújításához, előtte azonban elkezdtem méregetni és az alábbi érdekességet találtam: A váltások között a váltókar az alábbi bowden hosszokat engedi (mm): 4-3,2-2,6-2,7-2-2,8-3,7 (1-8).

Kérdéseim: 1. Mi okozhatja a problémát, kinek milyen ötlete van? 2. A bowdenhúzásnak nálam 2,8mm-nek kéne lennie minden egyes fokozat között (http://bikemag.hu/magazin/hirek/valtorendszerek-kompatibilitasa-a-tol-z-ig), normális vajon, hogy nálam a 2 és 4 között minden félét produkál? 3. Utánanéztem ugyan és ezzel a korábbiakban sem volt gond, de lehet-e mégis Sram/Shimano inkompatibilitás a problémaforrás? 4. Ugyan több helyen is azt mondták rendben van a hátsó váltó, indokolt lehet egy görgő csere? 5. Ha a vége váltó csere, mit javasoltok Acera helyett, megtartva az első váltókart? (95%-ban városban használom)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Elküldve: 2016.03.07. 08:36 bay254 

• bay254 avatar

@JPeti86: Kösz a javaslatokat, de ahogy írtam, a váltót leszámítva minden új (váltókar, bowden+ház, lánc, fogaskoszorú) Nem a spórolás miatt nem akarom a hátsó váltót lecserélni, hanem csak felmerült a gyanú, hogy hogy lehet, hogy egy zsír új váltókar (és valószínűsíthetően a régi is) ilyen furcsa hosszúságokat enged... Ezen a váltócsere sem segítene.

Előbb utóbb úgyis az lesz, hogy veszek rá rendes váltórendszert, de azért kíváncsi lennék a megoldásra is emellett.

Elküldve: 2016.03.07. 00:05 JPeti86 

• JPeti86 avatar

@bay254: mondjuk ha ilyen összevissza hosszúságokat enged a váltókarod, akkor azért bele kellene gondolni, hogy miféle szabványon kívüli fura cuccot fogtál ki. De előbb nézd meg a másik irányban is. A bowden húzóerőt közvetít, én nem az "engedés" hanem a húzás irányában is lemérném a bowdenhúzást, úgy hogy a váltókar van magában és kézzel húzom a bowdent.

Elküldve: 2016.03.06. 23:54 JPeti86 

• JPeti86 avatar

@bay254: Nekem ez úgy tűnik, hogy mechanikai súrlódási hiba, ami lehetetlenné teszi a pontos beállítást, mert hiszterézist okoz a rendszerben, nekem is volt régebben ez a "kettőt erre egyet vissza" váltás amikor vacakolt már a váltás. Javaslat: váltó mosása motormosóval, újraolajozása, váltókar alapos kitisztítása belülről is, és beolajozni (én is ezt tettem egy Saint karral, mert érthetetlen okól tele volt mocsokkal, pedig kívül tiszta volt) és lecserélni a bowdent rozsdamentesre, meg egy jó féle csövet szerezni hozzá, és végig zárt módon elvezetni. (persze óvatos ívben hajlítani a vezetőcsövet, különben súrlódás lép fel) Ja, és a fék meg váltó bowden-csöve más, a fékhez való csőbe belemegy a váltós bowden ugyan, de a cső fala hosszanti irányban kevésbé merev konstrukció, így az nem lesz jó. Ez az egész javítás megvan néhány ezerből maximum, ezzel próbálkoznék, utána ha még mindig vacak, akkor spórolj és vadássz le egy komplett Saint váltást valahol használtan és tisztítsd ki, nekem mindkét bicimen olyan van, soha nem vennék mást, mert meguntam a pontatlan gyenge vackokat.

Elküldve: 2016.03.06. 21:28 bay254 

• bay254 avatar

@johnny336: Még a gyári Acera váltó+gyári kar hozzá. Ez utóbbin nincs felirat, képet tudok mutatni az első váltókarról. (ugyanilyen a hátsó is) http://imgur.com/85M1aE5

Elküldve: 2016.02.29. 13:45 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat
  • Hegyikerékpárosok csapat

Milyen váltokar és milyen váltó?

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!