Hogyan cserélhető menetes villa A-Head-esre?

1-12 (12 hozzászólás)

Elküldve: 2013.05.24. 19:50 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok! A jövő hónapban szeretnék villát cserélni.Amiket kinéztem,mind A-head-es villák.Mit szükséges cserélnem,h be tudjam építeni a bringámba?

Elküldve: 2013.05.26. 12:00 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

@mirage: Természetesen egy 1"-os fejcsőbe nem lehet nagyobb villát tenni,mert fizikai lehetetlenség vagy még nincs rá technikai megoldás.De hát ez én problémám nem is ilyen jellegű :)

Elküldve: 2013.05.26. 11:33 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

kissebbrol nagyobbra nem tudsz adapterezni csak nagyobrol kisssebbre...ez oan mintha lenne oan adapter amivel 25.4es nyeregvazcsobe adapterrel belelehetne tenni egy 32.8as nyeregcsovet..XDXDXD

Elküldve: 2013.05.26. 11:29 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

Tok mindegy a villanak hogy mien csapagy kell hozza, integralt, felintegralt vagy hagyomanyos, a vaz fejcsove hatarozza meg..oan nincs hogy integralt csapagyhoz valo villa vagy csak felintegralthozz...

Elküldve: 2013.05.26. 10:26 tiberius 

• tiberius avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Fogjunk össze a TB-n csapat

@drummerdevil: Ja nekem?:) bocsi.Sajnos ilyenfajta adapterről nem tudok.De dolgozok az ügyön,hogy megoldjam.

Elküldve: 2013.05.25. 11:17 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

Köszönöm a tartalmas választ:).Akkor jól sejtettem,h mi lehet a megoldás.Már csak arra kell megoldást találnom,h a beépítési magasságban mutatkozó jelentős különbséget valahogyan áthidaljam,mert nem szeretném se a vázat, sem az új villát gallyra vágni.

Elküldve: 2013.05.25. 10:14 pappsszi2 

• pappsszi2 avatar

@drummerdevil: Valamiért a szakmai magyarázat jobb margója lemardt,de a bike magon megtalálod.

Elküldve: 2013.05.25. 10:10 pappsszi2 

• pappsszi2 avatar

@drummerdevil: Ha villát akarsz cserélni,a-head es re,akkoe a te esetedben,(mivel 1.1/8-os menetes villát írtál) venned kell a-head-es kormánx csapágyat(talán fél integrált)és 1.1/8-os ahead-es nem menetes villát,ami általában újonnan ráhagyással készül,tehát neked kell levágni-levágatni akkora hosszra,hogy egy kormánybefogónyit tullogjon a csapágy után,illetve,ha emelni akarsz hozzá 5mm es léptékben érdemes hézagolni,pl +5-10-15mm mert távtartó gyűrűk ilyen méretekben vannak.De 15mm emelés 3 db 5mm gyűrűvel elterjedt főleg mtb-nál mert ennyit igényel,és jól is néz ki. De mindenképp vásárlás esetén ha teheted vidd el a bringát is,hogy nehogy nemvárt problémába ütközz,pl kompatibilitási gondok,villanyak nemfogat integrált csapágyat stb. http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_14.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_11.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_10.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_81.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_12.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_9.jpg http://www.unileversport.hu/images/alap/2009/11_13.jpg http://ebike.hu/kepek/tOG/neco-acel-a-head-1.jpg http://bikemag.hu/images/2009/05/11_3.jpg http://bikes.co.hu/1798-2304-thickbox/xlc-as-a02-a-head-tavtarto-matt-fekete.jpg http://bikeandsport.hu/img/p/1227-1171-thickbox.jpg http://img11.aprod.hu/images_aprodhu/21562267_3_644x461_gepida-a-head-kormanyszar-kerekpar-felszereles.jpg

Kerékpár karbantartási tanácsok

A kormányzást biztosító csapágy, mely a váz homlokcsövébe illeszkedik, és a villanyak finom és pontos elfordulását teszi lehetővé. Az egyetlen csapágy a kerékpáron, mely nem körkörösen forog. Ellenben folyamatosan ide-oda mozog, és az út egyenetlenségei miatt jelentős terhelést kap. Két csapágyból áll: az egyik a homlokcső tetején, másik az alján foglal helyet, általában egy bepréselt csészén belül. A csapágy lehet hagyományos golyós rendszerű, tűgörgős vagy mélyhornyú, ún. ipari típus. A kormánycsapágy rendszeres karbantartást igényel, bizonyos időközönként pedig cserére szorul.

A lépések a következők:

Az A-head-set típusú kormánycsapágy egy speciális dugóval állítható be...

Két fő kormánycsapágy-rendszer létezik: a régebbi menetes, illetve a ma leginkább elterjedt A-head-es.
Ez utóbbinál a villanyak nem tartalmaz menetet, a kormányszár bilincses rögzítéssel csatlakozik külső felületére, a csapágy beállítását pedig a felső kupakban található imbuszcsavarral végezzük.
A hagyományos rendszer menetes villanyakat alkalmaz, a felső csészén belső menetet találunk, mely a villanyakra csavarodik fel. Egy kontraanyával tudjuk rögzíteni a pontosan beállított csapágyat.
A csapágyak a menetes rendszer esetében mindenképpen a vázba préselt csészékben kapnak helyet, az A-head rendszer esetében lehet integrált vagy félintegrált is.
Az integrált változatnál az ipari csapágyak közvetlenül a homlokcső belsejébe illeszkednek, a félintegráltak esetében egy vékony, köztes acélcsésze védi a vázat a csapágymozgás okozta amortizációtól.

Az A-head rendszerű kormányszár és csapágy látható szerkezete...

Az A-head rendszerű kormánycsapágyak beszerelése és beállítása

Az A-heades rendszer egyszerű beszerelést és beállítást tesz lehetővé, viszont magasságállítása a hagyományos "bedugós" kormányszárakhoz képest bonyolult.
A beszereléshez – ha nem integrált csapágyas típussal van dolgunk – először be kell préselni a csészéket, mely célszerszámot igényel. Ha nem akarunk több tízezer forintért beszerezni egy présszerszámot, akkor ezt a feladatot bízzuk szakemberre.
A villára fel kell húzni a kónuszt, mely ismét célszerszámot igényel, illetve a nyak belsejébe egy rögzítő rózsa, karbonnyakak esetén rögzítő dió kerül.
A csészékbe kerülnek a csapágygolyók vagy ipari csapágyegységek, majd az összes tömítés, ék és hézagoló gyűrű is a helyére kerülhet.
A szerkezetet a villanyakat borító kupak zárja, mely egy állítócsavart tartalmaz. Ez utóbbival tudjuk a csapágy játékát állítani.
A kormányszár bilincscsavarjainak megszorításával válik véglegessé a felszerelés.

Az A-head-set rendszerű kormánycsapágy belső szerkezete...

A magasságállítást a hézagoló gyűrűk mennyiségével, a kormányszár alá vagy fölé helyezésével érhetjük el.
Emellett lehetőség van az A-head kormányszár megfordítására, mely 1-2 cm mozgásteret tesz lehetővé.
A megfelelő magasság elérése után a fent megadott módon állítsuk be a csapágy játékát, majd rögzítsük a szerkezetet.

Az A-head-set-es rendszer esetében fokozottan ügyelnünk kell a villaszár pontos hosszára...

A kormányszár felett elhelyezett hézagoló gyűrűk nem nyújtanak esztétikus látványt, így ha biztosak vagyunk a kormánymagasság-beállítás helyességében, a villanyakból le is vághatunk. Ügyeljünk arra, hogy a kormányszár-bilincs ne nyúljon több mint 5 mm-rel túl a villanyak felső peremén. Acél és alunyak esetén a rövidítést csővágó szerszámmal vagy vasfűrésszel tehetjük meg, a villanyakban lévő rózsát pedig lejjebb kell ütni. Karbon-nyak esetében csak a finomfogú fűrész jöhet szóba, a vágásvonalat celluxszal kell leragasztani, majd óvatosan, kis nyomatékkal, több oldalról bevágni. Karbon-nyakas villák esetében egy 5 mm-es hézagoló mindig maradjon a kormányszár felett!
Ha tovább szeretnénk emelni a kormányt, de már minden hézagoló a felfele döntött kormányszár alatt van, akkor a kormányszárat nagyobb dőlésszögűre és alacsonyabb bilincsmagasságúra kell cserélni.
Ha ez sem oldja meg a megfelelő beállítást, akkor a villacsere jöhet még számításba.

Felül a hagyományos menetes, alul az A-head-set kormánycsapágy alkatrészei...

A menetes rendszerű kormánycsapágyak beszerelése és beállítása

A kormánycsapágy beszerelése a menet nélküli A-head rendszerhez hasonlóan történik, azzal a különbséggel, hogy a felső csészét a villa menetére kell hajtani, majd erre kerül az alátét és a kontraanya. A pontos beállításhoz biztosítani kell, hogy a csapágyban ne legyen játék, de ne is szoruljon. Ez a helyzet általában 1/16 fordulatnál kevesebb mozdulaton múlik, így legyünk türelmesek. A két anyát 32 mm-es kónusz kulccsal kell egymás ellenében rögzíteni.
A szétszerelés fordított sorrendben történik, de szerencsére a kormány magasságállításához ezt nem kell elvégezni. A kormány magasságát a kormányszár kihúzásával vagy süllyesztésével érhetjük el. Ehhez először ki kell szabadítani a beékelődött kormányszárat. Csavarjuk ki néhány menet erejéig a kormányszár tetején lévő rögzítő csavart, majd üssünk rá gumi- vagy fakalapáccsal. Ez általában oldja a rögzítést, és a kormányszár kimozdul. (Ha ez nem következne be, jöhet a WD-40-es áztatás, a hideg-meleg kezelés, mint ahogy azt a beszorult nyeregszárak esetében leírtuk. Legközelebb pedig ne felejtsük el zsírozni a kormányszár becsúszó felületét…)
A kívánt magasságban a csavar megszorításával rögzítsük a kormányszárat, ellenőrizzük egyenes helyzetét. Soha ne emeljük magasabbra a kormányszárat a megadott biztonsági jelzésnél!

Felül a félintegrált, alul a teljes egészében integrált kormánycsapágy alkatrészei...

A kormánycsapágy karbantartása

Mint minden csapágyat, ezt is rendszeresen karban kell tartani, mely a csapágy kitisztításából és újrakenéséből áll. A karbantartás gyakoriságát az időjárás és a csapágy tömítéseinek minősége határozza meg.

A golyóscsapágyat vagy tűgörgőket tartalmazó típusok esetén a tisztítás oldószerrel történik, legyünk óvatosak a golyóskosár kezelésénél, ne hajlítsuk meg dörzsölés közben.

Ellenőrizzük a csészék és kónuszok állapotát: ha berágódást észlelünk rajtuk, a kormánycsapágyat célszerű lecserélni.

Összeszereléskor a golyóskosarakat a megfelelő irányba helyezzük be, máskülönben a csapágy nem forog, illetve a megszorítás során a kosár tönkremegy.

Az ipari csapágyas típusok ritkábban igényelnek karbantartást, és általában csak kitisztításukra korlátozódik. Az akadozva vagy túl lazán járó csapágyat ki kell cserélni.

Az összeszerelésnél ügyeljünk a porvédők megfelelő irányú, pontos visszaszerelésére!

Tanulmányozzuk a mellékelt robbantott ábrákat, melyek bemutatják a leggyakrabban használt csapágytípusok szerkezetét!

Az "ipari" mélyhornyos, illetve a tűgörgős csapágy...

Váltók-beállítása

Tárcsafékek-karbantartása

Forrás: BikeMag Képek: Zinn alapján BikeMag

Minden szükséges linket beillesztettem .szerintem ez alapján már megtudod oldani. sok sikert.

Elküldve: 2013.05.25. 09:38 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

Köszönöm a választ, gyanítottam,h valami hasonló lesz a megoldás.Az adaptert nem magamnak javasoltam :), hanem neked :P

Elküldve: 2013.05.25. 08:44 tiberius 

• tiberius avatar

@drummerdevil: Tehát a tied 1/8-ados menetes?Akkor elég szerintem egy kormánycsapágy csere.Adapterre sincs szükség hiszen a vázrész ahova beütöd a csapágycsészéket az ugyanolyan méretű.Remélem nem mondtam hülyeségeket de hátha rápillant még valaki és kijavít ha botorságot írtam.Ha egy szervízben utánakérdezel az a legtutibb.

Elküldve: 2013.05.24. 20:35 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

Az enyém 1 1/8-os. Úgy okoskodtam,h kormánycsapit kell cserélnem hozzá, de mivel még sosem csináltam, így nem kókányolnék.Az 1"-os nyakhoz nem létezik valamilyen adapter? Mintha ilyesmit olvastam volna, de lehet h az csak az 1 1/2-nél van 1 1/8-ra?

Elküldve: 2013.05.24. 20:15 tiberius 

• tiberius avatar

@drummerdevil: Szia!1"-os menetes vagy 1.1/8-ad "-os menetes a mostani villád?Ha 1"-os akkor nem hiszem,hogy van lehetőség beépíteni egy nagyobb villanyak átmérőjű villát sajna.Én is ezen furmánykodok csak merev villában.1"-os vázba szeretnék 1/8-ados villát de nem találtam profi megoldást rá idáig.Hátha valakinek van egy jó ötlete,mert én is vevő lennék rá.Ha viszont 1/8-ados menetes akkor szerintem simán ki lehet cserélni persze feltéve,hogy a villanyak hossza engedi még,hogy egy stucnit is oda tudjál tenni.Mert az ahead-esnél ugyebár a stucnival szorítod össze a kormánycsapágyat és nem egy menetes anyával.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!