@edvin: mivel túracipőset szeretnél, ami kirándulósabb, ezért necces...
Alapból azért is vennél SPD-t, hogy teljesítmény-növekedés legyen. Ehhez merevtalp kellene, ami vastag is - terepen elnyeli a rezgést lefeléken, de merevsége miatt kellően stabilan tudod leadni az erőt a pedálra. Innentől bóklászni nem olyan jó. Volt, amikor SPD-ben mentem dolgozni, és abban mentem ki kajálni, boltba, akármi - járdán rohadt szar, mert full merev az egész, ráadásul kopogsz, és az összes rohadék kavics, retek beszorul a stopli, és talprész közé.
Nekem versenycipőm van, igaz belépőszint: M077. Már ez is nagyon jó, ellenben nincs olyan állíthatósága, mint egy magasabb kategóriásnak (pl. nem csatos, hanem tépőzáras), nincsen cserélhető kapaszkodó stopli (ami járás közben segít laza talajon, mint a focicipőkön) az orránál.
Szellőzésre mindenképpen figyelj, de ez alap egy kerékpáros cipőnél. Ha van kamáslid, akkor az is kényelmesen ráférjen.
Méretezésnél ne azt nézd, hogy mindenki azt mondja, egy méretet számolj rá, hanem azt mennyire szokott bedagadni a lábad, az eddig megszokott cipőidbe, és ezekkel hasonlítsd össze a belső talp hosszúságokat - így tuti jó méret lesz.
Nekem 44-es Nike kell, 43-as Puma, 44-es Shimano-t vettem, és koppra jó.
Amikor 45-ös cipőt felvettem boltban normál zoknival, durván lötyögött a lábamon, nem tudtam rendesen meghúzni.