Én üdvözlöm, hogy az outi és a gravel típusoknál és tárcsafék van, mert sokkal jobb. Egyedül a tömege lenne papíron a hátrány, de felülírja a sok előny amit ad. Persze már kapni nagyon könnyű országútikat, amik tárcsafékkel is könnyűek.
MTB-n meg manapság el sem tudnék képzelni mást. Amikor manapság egy szett MT200 kijön 20ezer Forintból, nem is sok értelme lenne ragaszkodni a felnifékhez. Ezt csak azért írtam, mert Facebook csoportokban mindig van egy őskövület, aki ha bármi apró hiba van a tárcsafékkel, rögtön leírja, hogy V-fék kell. Persze az nem zavarja, hogy jópár éve már a legtöbb vázon nincs is fékcsap.
Outi fronton a hagyomány is jelen van, meg jóval kevesebbet kell fékezni, mint technikás terepen, ezért még el tudom fogadni, hogy vannak patkófékes biciklik. Venni viszont nem vennék.
Ez a fordított váltó, meg gondolom azért nem terjedt el, mert előnyösebb a hagyományos váltó a rugó feszítésének szempontjából. Manapság meg egyre több váltóban ott a clutch, így végleg kihalt ez a technológia. Azt tudom, hogy a gyűjtők sem szeretik ezt a fajtát, így nem is keresett.