Jagwire kábelszett csak Shimanohoz és Sramhoz jó?
Jagwire kábelszett csak Shimanohoz és Sramhoz jó?
@faktum1: Nekem nem esztergált, csak van a végében valami erősítés belülről.
@messor: Na ma megjött a campa bowdenszett. Basszus és tényleg. A kis fém kupakok nem holmi fémlemezkék, komoly esztergált darabok. Nem semmi.Gond nem lesz vele....
@Donaukinder: Igen, én is arra gondoltam, mert egy vázat rendeltem a boltban, de a héten még nem tudták megrendelni, a nagyker leltározása miatt. Hétfőn elvileg nyitnak.
@gyuladaniel94: Szerintem leltároznak,egy ismerős is (alk.rész nagyker)egész héten leltárban volt még.
@gyuladaniel94: Ja, nekem feka kellene. amúgy néztem ezt a piros kosarakat már, én is furcsállom :S
@faktum1: Itt Miskolcon az Excelsior sportcentrumban, de rendeltem már eBike-ról is egyszer ugyanolyat. Akkor Noname SP néven árulták eBike-on, most ilyen van, ami ugyanaz: http://ebike.hu/termekek/fek/fekalkatresz/fek-bowdenhaz/10357_noname-bowdenhaz-sp-fek/
meg ez is olyasmi, viszont sajnos csak sárga van belőle, ami gondolom nem jöhet számításba a puch-hoz:
http://ebike.hu/termekek/fek/fekalkatresz/fek-bowdenhaz/105926_saccon-telfonos-sp-5mm/
Most eBike-on minden piros kosaras, nem tudom, hogy miért, de amúgy biztos van nekik.
@messor: Na most utánanéztem én is egy kicsit. Szóval a Campa váltóbovden az ugye kicsit vastagabb, ahogy írtad is, viszont a feje(az a kis izé, amit a fékváltókar belsejében be kell akasztani a kis dobra, ami tekeri befelé a bovdent) kisebb, mint a Shimano váltóbovdené. A fékbovden elvileg mind átmérőben, mind a fejben megegyezik. Egyébként ahol én szoktam vásárolni, ott lehet kapni ilyen noname hosszanti szálas fékbovdenházat, ami ugye 1,5mm vastag fékbovdenekhez van tervezve, tehát valószínűleg a Campának a vastag bovdenje is szépen tud benne mozogni.
@gyuladaniel94: Amikor az úgynevezett fészekről írt nekem a bringaboltos akkor én úgy értelmeztem hogy az a hely ahol a bowdent rögzíted. Mert ugye van a kupak meg van a fészek. Vagy már lehet hogy én sem értem...
@messor: Ezt már olvastam, de mi is az összefüggés a kettő között. Én a bovdenek fejéről kérdezlek, te pedig bemásolod nekem ide, amit a bovdenázvégekről írtál.
@gyuladaniel94: "@messor: Az oké, hogy a bovdeházvég kupakok mások, de a bovdenek feje, ami a fékváltókaron belül van, az is más, mint a többinél, ezt nem sikerült megtudakolni?" Válasz:(az ördög a részletekben rejlik! :D ) "A Campa gyári kupakjai nem műanyagok, és nem préselt fémek, hanem esztergált, tökéletesen síklapolt darabok, amelyek precízen illeszkednek a fészkekbe, és egy századmilliméter mélységben sem tudnak beléjük rágódni a bowdenház merevítő fémhuzaljai - a kupakok homloklapján ugyanis km 3 mm acéllal találkoznak. Szóval ha valaki nem akar váltásteljesítménybeli minőségromlást az kénytelen lesz ezt megvenni."
@messor: Ja, és még az is érdekes, hogy a campa fékbovdenház még az ősrégi spirális felépítésű ellentétben a manapság használt hosszanti szálas fékbovdenházakkal.
@messor: Az oké, hogy a bovdeházvég kupakok mások, de a bovdenek feje, ami a fékváltókaron belül van, az is más, mint a többinél, ezt nem sikerült megtudakolni?
@messor: Én most vettem egy Veloce fvk szettet bovdenestől bringáról bontva.Most eszméltem rá, hogy valszeg a bodenházak, de lehet hogy a bowdenhosszok sem jók az én vázamhoz :(.A másik hogy én még csak véletlen sem találkozok a bovdenvég kupakoknál egy masszív dologgal. Egy sima stancolt fémhüvely .Semmi extra, a bovdenházak campa feliratosak amúgy. Ja és nem passzol a hátsó váltónál a láncvillán lévő visszatartó szembe sem...
Nos közben egy szakértőtől kaptam a kérdésemre választ, ezt szívesen megosztom másokkal is hátha válasz a kérdésükre ezzel rövidre zárva ezt a témát: Röviden: mert a Campa váltórendszer csak a saját bowdenszettjével és bowdenvég kupakjaival (ez utóbbiak nagyon fontos kütyűk!) működik pontosan és tökéletesen. Nem érdemes belekeverni a rendszerbe bármi egyebet, nem érdemes Jagwire-rel "tuningolni" egy Campa szettet. Tíz-tizenkét ropi körül van egy Campa fék- és váltóbowdenszett házakkal, huzalokkal és az összes kupakkal, soknak tűnhet, de tök jó minőségű, ennyit megér, nem érdemes barkácsolni.
Bővebben: a Shimano és egyéb rendszerek esetében a bowdenhuzal átmérője1,0-1,1 mm között mozog, míg a Campánál ugyanez 1,25 mm. Emellett míg egy Shimano kompatibilis bowdenház külső átmérője 4,0 mm addig a Campa esetében ugyanez 4,4 mm. Ebből következik, hogy miután egy Campa Bowden 1,5-2 tizeddel vastagabb, így nem fog szépen, könnyedén mozogni egy kisebb külső átmérőjű és kisebb átmérőjű huzalhoz tervezett idegen bowdenházban. De nem is valószínű, hogy valaki ilyesmivel próbálkozna, mivel a Campa bowdenhuzalok ház nélkül nem igazán kaphatók. Ha komplett bowdenszettből épít be az ember valami teljesen mást, ott a bowdenvégkupakot lesznek a gyenge keresztmetszetek. A Shimano és egyéb cégek műanyag váltóbowden kupakjai sem illeszkedés (lásd átmérőkülönbség például), sem pedig bowdenmozgás irányú ellenálló képesség tekintetében nem veszik fel a versenyt a Campával. A Campa gyári kupakjai nem műanyagok, és nem préselt fémek, hanem esztergált, tökéletesen síklapolt darabok, amelyek precízen illeszkednek a fészkekbe, és egy századmilliméter mélységben sem tudnak beléjük rágódni a bowdenház merevítő fémhuzaljai - a kupakok homloklapján ugyanis km 3 mm acéllal találkoznak. Szóval ha valaki nem akar váltásteljesítménybeli minőségromlást az kénytelen lesz ezt megvenni.
Mindig tanul az ember. Campagnolo más alkatrészek esetén is szeret különcködni?
@gyuladaniel94: Valamennyivel, de én is sajnálok kiadni "drótokra" meg műanyag "csőre" tízezreket..
@gyuladaniel94: Mondom, mindent cserélek és találtam a jagwireben olyat ami nekem kell.
@messor: Az eredeti bovdenszett az valami 10ezerbe kerül, elég húzós. Ha már bovdeneket is cserélsz, jobban megéri kicserélni normálra az egész szettet, biztos egyforma a fejük.
@messor: Nincs mit. Végülis akkor Campagnolo bovdenszettet veszel?
@gyuladaniel94: Igazándiból, már találtam egy céget aki forgalmazza úgyhogy valószínüleg náluk fogom megvenni. Azért köszi!
@messor: Írj kbmpi felhasználónak, ő biztos, hogy meg fogja tudni mondani neked, hogy mi hogy van.
@gyuladaniel94: Ez a bajom nekem is, hogy nem tudom milyen fej van rajta. Egyébként kompletten cserélném mert csere érett most már minden.
@messor: Nem tudom, hogy a Campagnolo bovdeneken milyen fej van, de ha a fej megegyezik a Shimano szabvánnyal, akkor cseréld le a komplett szettet(bovdenek+bovdenházak)Shimano-ra, a Campa bovdenszett meg jó drága, ha újonnan veszed, gondolom jó pénzért el is lehet adni.
a kampa renitens és más bowdenátmérőket használ, ennyi. nem igazodnak a standardhoz. a jagwire meg amúgy is inkább a montis vonalon van jelen és ott a campa nem pályás.
Ebbe én is belefutottam most. Új féket tervezek venni a másodbringára, mert félek vele menni mióta tudom, hogy milyen a jó fék :D. Gondoltam veszek egy rendes kábel szettet a fékhez, de arra nem számítottam, hogy ekkora a választék. Az meg pláne meglepett, hogy kompatibilitási problémák is felmerülhetnek :D. Ezt néztem ki egy webshopban, de még abban sem vagyok biztos, hogy mi van a csomagban, nem hogy melyik kell nekem :).
http://jagwire.com/products/v/universal_sport_shift
Ez az egy van megjelölve Campagnolóhoz is.
Jagwire weboldalán is csak Shimano és Sram van kivétel nélkül, minden terméknél.
@johnny336: Én örülnék a legjobban ha így lenne..DE az ebayen az egyik eladótól kérdeztem hogy tényleg csak a megjelölt Sram és Shimano kompatibilis-e a szett? Mire azt írta hogy igen. Én sem értem mert én is úgy gondolnám ahogy te is, hogy a kábelek átmérője-hossza-csatlakozása a váltóhoz sztenderd. Akkor mégsem? Várom a további hozzászólásokat, kéne a segítségetek! :P
A bovdenek átmérője, és bovdenházak átmérője standard. A fejük úgy szintén. Tehát kompatibilisnak kell lennie.