Kellys Result V-fékes trekkingből tárcsafékeset?

1-19 (19 hozzászólás)

Elküldve: 2013.10.15. 10:15 buch7 

• buch7 avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Lehetséges egy V-fékes trekking kerékpár átalakítása tárcsafékessé? Reális a dolog anyagilag és műszakilag?

Egy Kellys Resultról van szó, gyárilag V-fékes. Lehet ebből első-hátsó tárcsafékeset csinálni? Reális a dolog anyagilag? Reális a dolog műszakilag? (reális= ha a vázat is vágni-faragni kell hozzá akkor már nem reális)

Köszönöm

Elküldve: 2013.11.26. 02:27 Knight_ 

• Knight_ avatar
  • túrázgató/városi harcos

Én láttam már olyan adaptert (azt hiszem, pont a TestBike-os bringaképek között), amit egy merevítő rúd kötött össze a v-fék konzollal. Én viszont nem mernék belevágni ilyesmibe, mert nem garantált a siker szerintem. Simán előfordulhat, hogy nem kapsz nagyobb fékerőt, mint egy jó V-fékkel. Ha meg durva féket raksz rá, akkor a biciklinek nem fog tetszeni a dolog (csavarodás, elállítódás, berezonálás, stb.). Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg anyagilag sem lenne reális egy ilyen átalakítás.

Elküldve: 2013.11.25. 20:05 NN 

• NN avatar
  • brutálfutár

@tiberius: Nem semmi adapter! Szerintem egy 160 mm-es tárcsával talán még működhet is, de a satufék/első keréken gurulós fékezés kizárt eset, csak finoman mert az eredeti kérdésben szereplő villa a v-fék tüskék felől érkező terhelésre van kitalálva és nem a kerékagy felett 5 cm-rel érkező lórugásokat hivatott túlélni.

Elküldve: 2013.11.24. 17:23 tiberius 

• tiberius avatar
  • Fogjunk össze a TB-n csapat
  • Fogjunk össze a TB-n csapat

@buch7: Esetleg egy ilyen adapter? http://ridebike.hu/termekek/fek/fekadapter/11352_a2z-dm-uni-adapter/ Régebben agyaltam rajta de akkor még csak az ebay-ről lehetett rendelni,aztán inkább vettem egy tárcsafékes bringát.

Elküldve: 2013.11.24. 16:20 NN 

• NN avatar
  • brutálfutár

@buch7: Ha a meglévő villára lenne felkókányolva a tárcsaféktartó szem akkor tuti hogy a villa nem bírná a fékezéskori erőket. Egy idő után a tárcsafék törné a villát. Ha a váz hátul eleve nem tárcsafékes akkor hátul is megsínylené a váz a fékezéseket.

Elküldve: 2013.10.15. 19:40 horika 

• horika avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@buch7: Némi anyagi áldozatot igényel,ezt tapasztalatból tudom.Én is átépítettem "v" fékesről.Ha a vázad és a villád tudja fogadni akkor egyszerűbb a dolog.Egy szép állapotú Avid bowdenes fékszettet kapsz 16-18 körül,a kerék szett is megáll 20 körül.Nálam kb. így festettek a számok:A fékszett 16 körül volt karok nélkül,de a meglévő karokkal használom.A kerékszett 20 körül volt.A "v" szettemet eladtam 8,v agy 10 ezerért,a hátsó kereket kb.4-ért,az első ment a pároméra.A többi már csak matek.Nekem megért ennyit.Nem kényes a fékrendszer arra,ha kis nyolcas kerül a felnibe,nem kopik a felni oldalfala és bár nem használom dágványban,de a sárra sem érzékeny.Ha jó minőségű és állapotú a fék és kerék készleted,akkor jobban is kijöhetsz anyagilag.Nem utolsó sorban jobban is néz ki,ami nálam nem elsődleges szempont.

Elküldve: 2013.10.15. 13:38 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Vilmos23: de végigolvastam, csak valószínűleg nem éri meg. Ha újszerű a bringa, akkor meg tuti. Mennyi is egy BB5? Az agyak, az átfűzés? Visszaviszi a bringáját, még leírja a buktáját is, hozzádobja az összeget, vesz egy tárcsafékest. Pénzénél lesz, és minden más alkatrésze is jobb lesz.

Elküldve: 2013.10.15. 13:31 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@johnny336: mondjuk egyikünk sem OFF-olt, csak simán vitatkozunk. És ha jól tudom, nem vagy se pedellus, se moderátor. ;) Kétségtelen, hogy sok minden lehet, mire szeretné használni.

Elküldve: 2013.10.15. 13:30 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@perelli: Hmm sose változol:D Kötekedésből 5-ös vagy!Te sem olvastad végig az én alternatíváimat. 2féle ember van.Az egyik mint amit te állítasz próbál racionálisan gondolkodni(megéri-e van-e értelme?)és a másik aki szimplán vált mert tetszik neki az adott dolog. Vfék is lehet erős nem kell feltétlen tárcsában gondolkozni.Amit mondtál hogy ha nem nyúzni szeretné akkor mondjuk egy tektro novela vagy avid bb5 bőven jó mert nincs benne akkora erő hogy mondjuk csavarja a vázat és nem drága!Ha viszont komolyabb használatra akarja akkor olajos fék kell csak a váz is fontos szempont mert ha vékony akkor oda nem szerencsés. Zsákutcába egyáltalán nem terelem csak mint te általad nevezett "racionális" alternatívákat mutatok neki(legolcsóbb lehetőségeket);))))

Elküldve: 2013.10.15. 13:23 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat

Srácok, menjetek ki a térre, aztán a homokozóban rendezzétek le!

Itt nem feltétlenül az a kérdés, hogy fékerő mekkora. Felnifék vs. "agyfék". Lehet, hogy szimplán egy időjárás független fékrendszert akar összerakni a városi lóti-futira. Tehát ha télen is használja, akkor biztosabb egy bovdenes tárcsafék, mint bármi más (kivéve kontra, meg görgőfék).

Elküldve: 2013.10.15. 12:49 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Vilmos23: lol, ezt megint te képzeled bele, a kérdésben sehol nem szerepel. Nem lehet, hogy csak egy erősebb féket szeretne? :P

"Reális a dolog anyagilag? Reális a dolog műszakilag?"

A válasz röviden: Műszakilag megoldható, anyagilag nem racionális ezen a bringán.

Én mondtam egy szerintem jóval értelmesebb alternatívát. Viszont te próbálod belevinni egy zsákutcába, hogy - hasonlóan gazdaságos döntésekkel - legyen majd egy sok pénzbe kerülő bringája, ami a felét sem éri.

Elküldve: 2013.10.15. 12:41 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@perelli: De én értem amit mondasz de te is elsiklottál egy aprócska de lényeges dolog felett."Vfék-ről tárcsafékre":) hiába próbálod rábeszélni egy hs11 vagy hs33-ra, hisz ha logikusan megnézzük az is vfék csak hidraulikus.Barátunk valószínű jobban odavan a tárcsafék látványától mint egy vféktől. Tehát stílusváltásról beszélünk és az elsődleges kérdés hogy ki tudja-e vitelezni?

Elküldve: 2013.10.15. 12:28 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Vilmos23: ne haragudj, de megint nem sikerült megfogni a lényeget abból, amit írtam. Csak megemlítettem, hogy újhoz újat. Én is vettem pl. használt tip-top karbon nyeregcsövet, mert 5 volt 15 helyett, de az én bringám közel sem új már, ahogy a tied sem. Azt kellene megérteni, hogy van egy belépő szintű bringája a legalapabb alkatrészekkel. Ha fogad is a villa és a váz is tárcsaféket, akkor sem ésszerű választás. Ez a bicaj nem nyúzásra van kitalálva, amihez leengedhetetlen a tárcsafék, ráadásul túl sok plusz költséggel jár az átalakítás. Ha mégis nyúzni szeretné, sokkal értelmesebb döntés más dolgokat cserélni rajta először, mert összességében használhatóbb lesz. Ha ő mégis erősebb féket szeretne, akkor a Magura olcsóbban kijön, újban, használtban is. Annak is tényleg elégnek kell lennie ehhez a bringához. Ha nem, akkor inkább be kell számíttatni egy drágább kerékpárba ezt, jobban jár.

Elküldve: 2013.10.15. 12:10 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@perelli: Tiszta sor.Én sem raknék mondjuk új bicóra használt cuccokat.De.Nem feltétlen áll rosszul egy új kerékpáron egy használt alkatrész.Vannak olyan tulajok akik vigyáztak holmijukra és szinte újszerűen adják el másoknak. Magamból kiindulva én is nem rég vettem 12ezerért egy használt fékszettet és nem bántam meg hogy úgymond "használt".Nagyon szép állapotnak örvend és a működésében sincs kifogásolnivaló.

Elküldve: 2013.10.15. 11:44 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Vilmos23: igen, minden megoldható, csak éppen vannak. racionális, és kevésbé racionális döntések. Pl. ha ez egy 2013-as bringa, felesleges kidobálnia a vadi új alkatrészeit, és akkor gondolom, nem is kar használtat feltenni. Azt se mindegy, mire és hol használja. Ha nem megy hegyre, akkor azért más a helyzet, ha megy, akkor meg van számos alkatrész, amit ennyi pénzből értelmes cserélni. Szóval szerintem ez semmiképpen nem éri meg. A Magura újban is van 18-ért.

Elküldve: 2013.10.15. 11:44 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

Elküldve: 2013.10.15. 11:32 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

Minden megoldható csak keretnek kell hozzá lenni.Ahogy johnny336 mondta nézd meg hogy a hátsó támvillánál található-e 2 tárcsafékszem?Ilyen csak hátul: https://www.google.hu/search?q=trcsafk+konzol&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=zQhdUqH7GsjKtAa_l4G4Dw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=909&dpr=1#fac Ha van akkor gond nélkül ha nincs akkor kár vele mókolni. Az ár az relatív kinek mi a drága.Tárcsafék kompatibilis agyat már 4000Ft/db áron lehet vásárolni ez olyan Acera szintnek felel meg.Tárcsát nem mindig érdemes vadi újan megvenni használt is megteszi(1-2000ft-ból az is megúszható). Maga a fék pedig a legnagyobb dilemma.Vajon mechanikus vagy hidraulikus?Mechanikust használt, de szép állapotban már találsz szintén 4000 környékén akár itt a bolhán is, de persze ez is darab áron értendő. Hidraulikus az picit drágább móka, de megérheti a befektetést.Használtba már azt is kapsz 6-7 ezer környékén szépeket. Ennyivel tudom segíteni a döntésedet, innentől rajta múlik belevágsz-e a fejlesztésbe vagy sem.

Elküldve: 2013.10.15. 11:04 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Szerintem mindenhogyan drága mulatság ez a bringa árához képest, még ha a legolcsóbb lehetőséget is vesszük. Esetleg Magura HS11 hidraulikus abroncsfék?

Elküldve: 2013.10.15. 10:24 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

Fotózd le a hátsó papucsot, a hajtással ellentétes oldalon, és kiderül, hogy lehet-e féknyerget rögzíteni. Meg a villádat is (bár ez cserélhető, tehát alapvetően mindegy).

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!