Kerékpár felújítás - Milyen váltót vegyek?

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2016.08.07. 22:45 Lordhell 

• Lordhell avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok! Nagy beruházás előtt állok. A sok éve napi munkába járáshoz használt Kross transpacific 2011-es bicóm a hátsó váltó halála miatt véglegesen felújításra szorul :(. A kérdésem az lenne, hogy mire cseréljem hátsó váltót, koszorút, agyat láncot stb.., hogy kapjak egy jó középkategóriásat amivel megint évekig megelégedésre tudok aszfaltbetyárkodni. Amúgy ez volt a régi bicóm: http://www.kross.pl/en/2011/trekking/trans-pacific Az elképzelésem egy 3x8-as lenne Alivio váltóval (Shimano Alivio RD-M4000) új kazettás aggyal, meg egy jó lánccal meg minden ami ehhez még járul. Segítséget előre is köszönöm.

Elküldve: 2016.08.09. 23:09 Lordhell 

• Lordhell avatar

Hamár fűzés akkor szerintem találtam egyet (az agydinamó jó lesz ha az enyém bedöglik) http://apro.bikemag.hu/browse/tura-trekking/alkatresz/agydinamos-trekking-kerekszett-l351082.html

Elküldve: 2016.08.09. 22:54 Lordhell 

• Lordhell avatar

@Estván: Ez ment, esőben, sárban, és még váltott is pedig nem kímélem :D. Havonta megtakarítottam, megolajoztam. Amúgy télen akartam ezt megcsinálni, mert már tényleg nagyon leharcolt (azt a kínai vacak agyat már vásárláskor ki akartam cserélni), amikor jobban ráérek, de a sors úgy hozta, hogy ősszel úgy is tömegközlekedek, mert vidékre járok, megérezte, hogy 3 hét múlva lerakom, ez a bosszúja :).

Elküldve: 2016.08.09. 22:49 Lordhell 

• Lordhell avatar

@Estván: Az menetes. Azért gondoltam, ha már lúd legyen kövér. Legyen akkor új agy (nem olyan kínai bóvli mint most) kazettás, 8-as racsni, új váltó (ebből indult ki az egész), meg hát akkor lánc. A váltóm (mert már azt kaptam 1-et ingyé, nem új de jó állapotú) egy Shimano Altus ST-EF65 8-as. A kerék duplafalú amúgy, de megér 1 misét.

Elküldve: 2016.08.09. 22:41 Lordhell 

• Lordhell avatar

@Estván: Úgy eltört mint a pinty :)

Elküldve: 2016.08.08. 19:46 Estván 

• Estván avatar
  • virsli gumis/oútis

@afrantal: Szia! A belinkelt adatlap szerint MF-TZ21 a hátsó sor, ami menetes racsni. Én valószínűleg cserélném azt az agyat kazettásra, illetve ha már úgyis fűzés van, akkor ha a felni nem duplafalú, akkor azt is.

Elküldve: 2016.08.08. 19:43 Estván 

• Estván avatar
  • virsli gumis/oútis

@Lordhell: Szia! A váltó halála pontosan mit jelent? Szétesett/tönkrement/eltört benne valami? Ezt szerelő mondta neked? Nem lehet, hogy csak a lánc van megnyúlva és rommá kopva a lánckeréksor? Mert ezektől a váltónak nem lesz baja. :)

Olyan lánc és lánckeréksor kb. nem létezik, ami 5 éven át menni fog napi használatban, viszont ha a lánc nyúlását (igazából kopását) rendszeresen ellenőrzöd, és időben lecseréled, egy lánckeréksor több láncot is túlél.

Ha 7 sebességes rendszerről áttérsz 8-asra, ne feledd, hogy a váltókart is cserélned kell.

Elküldve: 2016.08.08. 13:55 afrantal 

• afrantal avatar

Szia! Eddig nem kazettás agy volt rajta, hanem menetes? Mert ha kazettás, akkor nem kell másik agy meg kerékfűzés stb. Hányas sor volt rajta eddig hátul? Ha 7-es, akkor arra szerintem ráfér a 8-as is. Váltóból nézegess jó állapotú használtat is akár, tapasztalatom szerint a legolcsóbb Shimano váltó is hibátlanul dolgozik. Ezt ki merem jelenteni, mert nekem van egy új XTR csúcs váltóm a bicómon, de semmi mást nem tapasztalok vele, mint egy olcsóbbal, persze nem terepen és nem versenykörülmények között használom. Bármi kérdés van keress, a szerelés a hobbim, van van 8 bringám :-))) Arra vigyázz, hogy az új Shimano váltók Dynasis rendszerűek, azaz más a bowdenhúzás igénye, mint a régieknek, ezekhez Dynasis-es váltókar is kell, a régivel nem lesz kompatibilis, erre mindenképp figyelj.

Elküldve: 2016.08.08. 11:24 hefi 

• hefi avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@Lordhell: teljesen jó elképzelés amit írtál. Tudnod kell, hogy nagyon nagy különbség nincs a hátsó váltók teljesítménye között az Acera, Alivio, Deore szinten

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!