Kerékpár karbantartásához való cuccok

1-12 (12 hozzászólás)

Elküldve: 2013.08.13. 13:03 Segesdy 

• Segesdy avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Helló! Azt szeretném kérdezni illetve kérni, hogy mivel nem rég vettem kerékpárt így szeretném ha valaki összeszedné azt a pár dolgot amik kerékpár karbantartásához szükségesek. Hozzá teszem, hogy túrázgatni szoktunk járni földes poros úton, szóval elég poros lesz a kicsike egy-egy alkalom után de nem minden nap tisztítom mert másnap ugyan olyna lenne... Ezért kérném mivel még kezdő vagyok ilyenben, hogy milyen szerek olajok zsírok stb kellenek. Persze tudom nem olyan olcsó mulatság de elsősorban a legfontosabb dolgokat ha összeírná valaki az nagy segítség lenne. (csapágy zsírozáshoz is szeretnék hozzávaló dolgot.)

Köszi előre is!

Elküldve: 2013.08.14. 19:34 drummerdevil 

• drummerdevil avatar
  • sima XC-s

Ha jól tudom az ebike, és a ridebike ugyanaz a cég, szóval amit egyik helyen megtalálsz azt általában a másikban is. Bár mostanában mintha kissé készlethiányban szenvednének, de szerintem a szerszám olyan dolog, amit szinte minden létező bringás boltban beszerezhetsz.Azért láncbontó, kulcskészlet (villás, imbusz, torx), csavarhúzók gumileszedő, és mondjuk kónuszkulcs nem árt ha akad az embernek, feltéve h maga szerelné a bringáját.Ha meg túrázol vagy hasonló, akkor pumpa, foltozókészlet, gumileszedő szerintem elég, a defekten kivűl nem nagyon állsz neki nagy szervízt csinálni az út szélén, meg nem is túl kényelmes, ha sok szerszámot cipelsz magaddal.

Elküldve: 2013.08.13. 16:13 Segesdy 

• Segesdy avatar

@johnny336: Rendben!

Utána járok még majd a launch teleszkópokba milyen nayga kell.. zsir vagy olaj...

Elküldve: 2013.08.13. 15:21 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat

@Segesdy: sprayt ne használj. Fele mellé megy. Gazdaságosabb, és hatékonyabb a csepegtetős módszer.

Elküldve: 2013.08.13. 15:07 Segesdy 

• Segesdy avatar

Ezt a gépzsírt nagy munkagépekhez (traktorok, kultivátorok, kombájnokon) használják, tehát teleszkópok becsúszok stb.. Azért kérdeztem, hogy jó e. Most válogatom össze kb amiket írtatok, Ebikeon.

Lánchoz meg tudok olcsóbban olajozó spray-t. Patentszem ha jól láttam van a láncon, akkor keresek hozzá szerszámot is.

Elküldve: 2013.08.13. 14:53 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Segesdy: Az általános "gépzsír"-ként árusított kenőanyag megfelel. A lágy csapágyzsír (ezt kínálják szinte mindenütt) tömörségi fokozata 02. Gyakorta megjelenik ez a szám a névben vagy a leírásban. Általában teleszkópok kenéséhez is ez a jó, hacsak a gyártó nem ír elő mást. A becsúszó szűárhoz ellenben híg olaj kell. A lánctisztító szerkezeteket - ha erre gondoltál - kényelmetlen használni. Legjobb a láncot patentszemmel felszerszámozni. Könnyebb fel- és leszerelni a láncot, mint a mosogatólével feltöltött dobozzal játszadozni.

Amennyire tudom, legtöbben az Ebike áruházból rendelnek. (A bolt véleményeknél megtalálod ezt is, meg a többit is.)

Elküldve: 2013.08.13. 14:42 dr.anonimus 

• dr.anonimus avatar
  • virsli gumis/oútis

@Segesdy: célszerszámok ha magad szeretnél csinálni majdnem mindent:

Elküldve: 2013.08.13. 14:41 Segesdy 

• Segesdy avatar

Persze kulcsaim vannak, majd imbusz készlet kell még és akkor minden rendben, ja meg csavarhuzó készlet amiben minden van. Ha jó az csapágyakhoz a gépzsír és nem muszáj boltba megvenni azt a féle zsírt akkor az is fog akadni, de ezt nem tudom biztosra. Mosáshoz veszek egy mosókefét valami nem túl durvát azért. Láncbontó után majd utána nézek, meg a lánctisztítónak is mindenképp.

Honnan érdemesebb rendelni ha netről szeretnék?

Elküldve: 2013.08.13. 14:23 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

Érdemesebb egy-két célszerszámot megvenni, a többi úgyis villáskulcs, csavarhúzó, imbuszkészlet. Az pedig mindenkinek van.

Elküldve: 2013.08.13. 14:22 XCode 

• XCode avatar

@Segesdy: A szakirodalomban kimerítő tájékoztatást találsz. (Például Nagy Sándor: Bicajos könyv; Plas: Kerékpárjavítás házilag; Ballantine–Grant: Kerékpár szerelés, javítás, karbantartás; valamennyi a Hálón is megtalálható, letölthető.) Természetesen lehetne sorolni a kenőanyagokat, tisztítószereket márka szerint (bizonyára néhányan meg is teszik majd), kerékpár esetében azonban nincs feltétlenül szükség az űrjárművekhez kifejlesztett műszaki megoldásokra, anyagokra stb.

Nagyjából a következőkre lesz szükséged:

– rendes alap szerszámkészlet: villáskulcsok, imbuszkulcsok, csavarhúzók stb.;

– célszerszámok közül jó ha van láncbontó, kónuszkulcs (ha a lánccal, agyakkal is magad akarsz pepecselni);

– kenőanyagként csapágyzsír és gépolaj (a vélemények kimerítenek minden lehetőséget, olvasgasd őket);

– zsíros, olajos alkatrészek tisztogatásához petróleum stb., bringamosáshoz valami finomabb mosó- vagy mosogatószer;

– kefék, rongyok, szivacsok stb.

Az Egyéb cuccok és a Nem bringás termékek között jócskán akad olvasnivaló.

Elküldve: 2013.08.13. 14:15 Segesdy 

• Segesdy avatar

Köszi ezzel sokat segítettél.

Láncról olvasgattam ezt az áztatást, illetve a mosásról is a, hogy nagynyomásút mellőzzük, inkább mosókefével és slaggal.

Zsírt mindenképp befogok szerezni mert újra akarok zsírozni mindenhol, hajtás, kerekek, kormány, mert 2 éves kb a bicó de előtte városi használatban volt talán fél évet össz. szóval ha most megcsinálom akkor egy darabig jó lesz azért, illetve a láncot illetve a fogaskerekeket kell pucolni rendszeresen illetve a villát. Nem tudom ebbe milyen olaj vagy zsír kell ,nem találtam róla semmi leírást. Launch első teleszkópom van.

néztem szerszám készletet is 10e. -ért.. lehet majd azt is beszerzek egyet először. nemtudom a többi milyen árban van, de talán a zsíroás és a teelszkó a legfontosabb elsősorban, láncot letudom mosni és a fogasrekeret is kitudom pucolni meg olajozni, van olyan olajom amit te is használsz. Addig megteszi..

Elküldve: 2013.08.13. 13:52 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

Lánchoz: láncbontó, vagy patentszem. Mosáshoz brigéciolt javaslom, áztatod benne, átöblíted, megszárad, visszateszed, minden láncszemre egy csepp olaj. Hagyod állni, felesleget letörlöd, esetleg mész még egy kört rajta.

Agyakhoz: kónuszkulcs, hogy kiszedd a tengelyt, benzines (brigéciolos) törlőrongy, hogy az elfáradt zsírt letöröld az agy belső feléről, illetve a csapágygolyókról, koszorúról. Ha Clin-tiszta, akkor újrazsírzás, összeszerelés.

Ugyanez igaz a hajtóműre is, ha nem zárt csapágyas.

Nagy nyomású mosót kerüld, mert a víz bejut a csapágyakhoz. Vagy nagynyomásúzás után szét is szeded az egész hóbelevancot, és a csapágycsészéket, tengelyeket, kónuszokat szárazra törlöd.

Vázat, felnit, féket slauggal megkínálod, áttörlöd. Ahol szükséges, valami zsíroldó mosószert használsz. Vagy benzines/brigéciolos rongy.

Zsírból, olajból olvasgass véleményeket, és kiderül, mire van szükséged. Pl. Motorex Dry Lube száraz, poros használatra elég jó. Csapágyzsírból egyszerű Hanseline márkájút használok, bőven tökély.

Láncra én műszerolajat használok. Gyorsan fogy, de olcsó; port összeszedi, de könnyen takarítható a lánc.

Ha valahol bovdent cserélsz, akkor érdemes egy csepp olajat beküldeni a bovdenházba, mielőtt befűzöd.

Alapvetően imbuszkészlet, kónuszkulcsok, hajtóműleszedő elégséges. Ha nem gyorszáras a kerékagyad, akkor általában 15-ös külcs. Bovdenekhez jó minőségű vágó kell, különben csak nyeszetelsz, és szopás az egész.

Ha fogsort is leszeded, akkor attól függően kell ahhoz is leszedő. Fogsorhoz egyébként elegendő, ha átmosod slauggal, esetleg fogkefével még megkínálod.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!