Kerékpáros kulacs fertőtlenítő tisztítása?

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2016.06.05. 22:25 buch7 

• buch7 avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Kerékpáros kulacs fertőtlenítő tisztítása hogyan mivel oldható meg?

Forró víz az anyaga miatt szóba se jöhet. Hipó szintén nem. Sima mosogatószer nem fertőtlenít. Egyéb ötlet?

Elküldve: 2020.03.29. 23:28 XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

A nátrium-perkarbonátot tudom még javasolni kulacs és hasonlók tisztítására. Folttisztító só néven árusítják. Legkönnyebben ázsiai boltokban lehet beszerezni. Fél kilogramm ára most 800 arany körül van. Kevés kell belőle (egy liternyi vízbe evőkanálnyi), s megfelelően tárolva örök időkig eláll, ennélfogva gazdaságosnak mondható. Két deciliternyi oldattal alaposan kiöblítjük a kulacsot stb., s azután kétszer-háromszor tiszta vízzel. A kockázatokról és mellékhatásokról a csomagoláson van tájékoztató. Megfelelő hígításban nem veszélyesebb vele dolgozni, mint a szokásos mosogatószerekkel. A tömény oldat hatásosabb, de erősen lúgos kémhatású, oxidáló hatású, bántja a szemet, a nyálkahártyákat, és szárítja a bőrt. Szóval ezzel nem árt vigyázni. Bőséges vízmennyiség az ellenszer.

Elküldve: 2020.03.21. 14:39 XCode 

• XCode avatar

@Procolus: Szervusz, barátom! Jó néhány baktériumölő hatású gyógynövényt ismerünk. A menta például közismerten jót tesz torokfájás, nátha esetén. Gondolom, ha főzetét betöltöd kulacsodba, ott is kifejti áldásos hatását. Ki nem rest, erdőn-mezőn gyűjtheti, vagy kertjében termelheti.

Sokan félnek az erős hatású vegyszerektől. Elsősorban azért, mert nem ismerik őket, nem tudják hogyan hatnak, s hogyan lehet különösebb kockázat nélkül használni őket. Úgy hiszem, kevesen tudják, hogy bizonyos szerves vegyületek sokkal pusztítóbbak az ásványi anyagoknál. Ártalmatlannak tűnnek, mert nem erélyesen támadnak, mint mondjuk a Hypo. Nehezen ürülnek ki a szervezetből, terhelik a kiválasztórendszert stb., s a gyártásuk során keletkező melléktermékek, szennyező anyagok (melyektől sohasem lehet tökéletesen megtisztítani őket) még inkább ártalmasak. Amivel szervezetünk már találkozott, alkalmazkodott hozzá, adott esetben – ha nincs túl sok belőle – lebontja, megbirkózik vele. A mesterséges anyagokkal azonban jobbára nem tud mit kezdeni. De szerintem elég is ennyi alkímiából.

Elküldve: 2020.03.21. 13:58 Procolus 

• Procolus avatar

@XCode: Szia. Szeretek mindent természetesen megoldani. Találtam cikket a 3 legerősebb természetes fertőtlenítőről https://femina.hu/otthon/termeszetes_fertotlenitok_a_haztartasban/ A teafaolajat már évek óta párologtatjuk a lakásba.

Elküldve: 2020.03.21. 13:47 XCode 

• XCode avatar

Igen, szóba jöhet az ecet is. A vízkövet, vagyis a meszes lerakódásokat kiválóan oldja.

Elküldve: 2020.03.21. 13:44 Procolus 

• Procolus avatar

@buch7: Szép napot mindenkinek. Az ecet is szóba jöhet szerintem.

Elküldve: 2020.03.21. 13:11 XCode 

• XCode avatar

@azaki71: Nem jártál rosszul, inkább jól. A Hypo névre keresztelt lötty nátronlúg (nátrium-hidroxid) oldat, melyben klórt nyeletnek el. Ha felhígítod a katyvaszt, a klór kiszabadul, s oxidálja a maszatokat. A lúggal összeházasodva konyhasó lesz belőle. Kulacsodat vízzel alaposan kiöblíted, kicsit szikkasztod, s bátran ihatsz belőle. (A termék nyomokban konyhasót tartalmazhat, mondanám a hirdetések modorában.)

A patikus rosszul tudja: a Hyperol karbamid-peroxid. De ez már csak tudálékoskodás.

Elküldve: 2020.03.21. 11:01 azaki71 

• azaki71 avatar

Elmentem a gyógyszertárban és kértem Hyperiól tablettát. Közölték, hogy 100db-os van 1990ft. Na, mondom annyi nekem nem kell. Erre megkérdezték mire kell, mondtam, hogy műanyag kulacs fertőtlenítéshez. Közölték, hogy mossam ki Hypoval, mert az ugyanaz mint a Hyperiol tabletta. Akkor most kimostam hypoval.

Elküldve: 2016.06.05. 22:34 XCode 

• XCode avatar

@buch7: Hyperol tabletta. Bánatunkra, nagyjából 500 arany a legkisebb kiszerelés (20 darab bogyó).

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!