Hello.
A probléma oka lehet akár a rossz testtartás is,vagy túl alacsony kormány pozíció a nyereghez képest.Az is lehet,hogy túl hosszú a kormányszár,vagy a nyereg van helytelenül beállítva(előre vagy hátra dől) De lehet genetikai gond,vagy túl merev nyak,váll,hátizomzat,izület.Nem véletlenül mondják,hogy a kerékpározásnál az első lényeges dolog a helyes tekerési pozíció beállítása.A helytelen beállítás tönkre teszi az tekerési élményt,plusz jönnek a fájdalmak.Olyat is sokat látni az utakon,hogy országúti kerékpárhoz napellenzős sisakot használnak.Alsó fogásnál,ahhoz,hogy lássák az utat,nagyon hátra kell feszíteni a fejüket,hogy ki lássanak a napellenző alól.Úgy 15-20 éve ezelőtt én is sokat szenvedtem a nyakammal.Egy bizonyos km után égető fájdalom lett a nyakamban,vállaimban.Egyrészt,rossz volt a testtartásom,a vállaimat "fent" hordtam,a nyakam behúzva volt.Megtanultam a vállaimat le eresztve,lazán tartani.Könyök kissé behajlítva,és nem erősen támaszkodva a kormányon.Ellestem a profiktól.Másrészt,fontos a kellő bemelegítés,lazítás,krémezés.Aki sokat,és hosszú távon teker,annak ajánlott a heti 2-3 x tornázás,nyújtás.Indulás előtt én mindig "felkrémezem" magamat különböző lóbalzsamokkal,sport krémekkel.Térd,nyak,lábszár,csukló,felkar,derék,stb.Én a nyakamra külön figyelek,mert az izületeim amúgy is gyengék.A nyakat,vállat bemelegítő balzsammal jó erősen be masszírozom,amit egybekötök nyújtással,bemelegítő gyakorlatokkal.Érdemes szintén heti 2-3 x a kényesebb részeket(nyak,térd,vádli.stb...)iszapos lóbalzsammal bemasszírozni.És nem utolsó sorban,ha nagy a kínlódás,akkor megéri felkeresni egy masszőrt...
Ennyi,így hirtelen.