Kormány csere mennyi időközönként?

1-12 (12 hozzászólás)

Elküldve: 2015.03.25. 13:30 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s
  • KROSS kerékpárosok klubja csapat
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok! Elgondolkoztam egy kormánycserén, de pusztán biztonsági okokból. Nem szeretném lefogazni a stucnit egy padkázáskor vagy ugratáskor. Alaptalan a félelmem? Ti milyen időközönként cserélitek a kormányt. 620mm-es Fsa 31,8-as befogóval. 3 éves kb 7 ezer kilóméter van benne.

Elküldve: 2015.03.31. 20:37 INTERNET 

• INTERNET avatar
  • túrázgató/városi harcos

a helyedben csak akkor cserélném le, ha 1, megsérült (ha karbon és javítható akkor is) 2, megváltoztak a körülmények amelyekben használom és nem alkalmas a posztra. 3, unom. (szerintem 20 évig még simán használhatod, meglepődnék ha eltörne. mondjuk te biztos jobban meglepődnél, de én használnám kivérzésig)

Elküldve: 2015.03.31. 20:03 JPeti86 

• JPeti86 avatar

Nekem a kormányrúd 10+ éve fent van, igaz közönséges noname vascső jellegű, nem egy bonyolult drága darab. Esett is el a bici sokszor, de egyben van. Vékony, spéci alumíniummal nem tudom mernék e menni egyáltalán...Vastag alu, meg Cr-Mo acél max akkor cserélném ha már vacakul néz ki (repedt, horpadt, hajlott, rozsdás, mittudomén)

Elküldve: 2015.03.29. 13:30 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s

@sanyiiiii: köszi a választ de nincs megfelelő méretű kormány a palettán, viszont ettől eltekintve elég jó cuccok, kipróbálnék szívesen egy titánium vázat.

Elküldve: 2015.03.26. 19:08 sanyiiiii 

• sanyiiiii avatar
  • sima XC-s
  • KELLYS Bicycles Team csapat
  • KELLYS Bicycles Team csapat

@meridásgaluska: Ezt ajánlom figyelmedbe: http://www.titanium-bike-frame.com/hu/mountain-bike-handlebar.html Ez nagyjából az örök élet +1 év élettartamú alkatrész. Nekem az egyik bringába sikerült szereznem egy titán kormányt baromi olcsón és nagyon szeretem, bár eleinte szokatlan volt mert ruganyosabb bármilyen anyagú kormánynál ami merev villánál jó dolog, de garantált hogy nem törik el.

Elküldve: 2015.03.26. 14:34 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat! Nm könnyű kérdés az biztos. Így szummázva azt szűrtem le, hogy még nyugodtan mehet 1/2 évet de akár 20-at is de bármikor eltörhet :D

Elküldve: 2015.03.26. 13:20 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Csak kíváncsiságból megnéztem az FSA honlapját. Van sima, kétszer és háromszor húzott alumíniumból készült kormányuk, a jelenlegi választékban. Igaz különböző összetételű alumíniumból. Mindenesetre a legegyszerűbb majd 100 grammal (bő 30%) nehezebb. Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy ez a legkevésbé kihegyezett, így a legtartósabb. Persze ez semmit nem változtat azon, hogy vajon hány évente érdemes kicserélni és mekkora terhelést kapott eddig.

Elküldve: 2015.03.25. 16:51 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Másrészt alapigzság, hogy minél inkább kikönnyitett alkatrészről beszélünk, annál inkább valószínű, hogy rövidebb az élettartama. Nyilván az alumíniumot lehet ilyen egyszerűen megítélni. A karbonnál a külömbbségek súlyban kisebbek.

Elküldve: 2015.03.25. 15:38 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@meridásgaluska: A gyakorlatról tudok beszámolni, hogyan ismerik fel a fenyegető jeleket, s cserélnek elemeket, alkatrészeket, mielőtt a nagyobb baj bekövetkezne.

Vizsgálódnak szemrevételezéssel, kongatásos módszerrel (tapasztalat és jó fül kell hozzá), és természetesen műszerekkel. Utóbbi esetünkben aligha jöhet szóba.

Fontosabb szerepű alkatrészeket gyakrabban, akár naponta, kevésbé lényegeseket ritkábban vizsgálnak. Az új elemeket is ritkábban vizsgálják, mint az éltesebbeket. (Az autók műszaki vizsgájáról nyilván vannak ismereteid.)

Gondolom én, kerékpár esetében is ezt a gyakorlatot érdemes követni. Rendszeres szemrevételezés, esetleg kongatás, fülelés, és minden rendelkezésre álló eszköz, ami megnyugtatja háborgó lelkünket. Ha pedig aggodalmaskodó vagy, és nem sajnálod a pénzt, ki is cserélheted a gyanúba fogott alkatrészt, jelen esetben a kormányrudat. Túlzásba vinni talán nem érdemes, de mondjuk 4-6 évente megteheted.

Rendszeres ellenőrzés és karbantartás mellett (kopásnak ki nem tett) vasszerkezetek élettartama száz év nagyságrendű. Alumínium ötvözeteké általában néhány évtized.

Elküldve: 2015.03.25. 14:52 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Van aki évente cseréli, van aki minden esés után, van aki pedig soha. Dönts belátásod szerint... :) (Én nem cserélgetek, még esés után is csak akkor, ha már használhatatlanra deformálódott. Picit meghajolva még simán használom. Bár lehet, hogy nem kéne.)

Elküldve: 2015.03.25. 14:44 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s

@XCode: köszönöm a választ, mely kimerítő és szellemes volt mint mindig:) Tudom, hogy pontos időtartamot nehéz és kb lehetetlen megjósolni főleg, hogy nem laboratóriumi körülmények között nézzük. Mégis valami általános nincs?

Elküldve: 2015.03.25. 14:05 XCode 

• XCode avatar

@meridásgaluska: Az anyagok fáradása számos tényezőtől függ. Például: anyaghiba, belső feszültség, terhelés mértéke, módja és időtartama, korrózió, környezeti hőmérséklet. A kifáradás véletlenszerű eseményekből összetevődő folyamat, ezért pontosan nem lehet megjósolni egyetlen alkatrész végóráját sem. Következésképpen kormányod beevezhet az örökkévalóságba, de eltörhet a következő pillanatban is.

Milyen gyakran cserélünk kormányt? Egyszerű a válasz: négy évenként. :)

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!