említetek nekem egy áramfejlesztőt kerékpárra amit a küllőre és a villára erősítek s a forgás közben áramot termel. tud ebben nekem segíteni valaki?
említetek nekem egy áramfejlesztőt kerékpárra amit a küllőre és a villára erősítek s a forgás közben áramot termel. tud ebben nekem segíteni valaki?
@myrall: Szép, szép, de ehhez is elem kell. (Hacsak a kínaiak nem gyártanak tekerős változatot.) Az ára pedig mellbevágó. Nem is látni ilyet a hazai utakon.
@myrall: Látványnak tényleg nem rossz. Gondolom az árcédulán szereplő számok is látványosak. No meg a szerelése, beállítása sem egyszerű. Úgy tűnik, ez nem hétköznapi kerékpárosnak való.
@XCode: megtaláltam ez tetszik. http://bringamania.hu/cikk/felszerelesek/243-a-hetkoznapi-villogokon-tul
@myrall: Ez a tekerős szerkentyű amolyan félmegoldás, a Reelight meg piszok drága. Másféle elem nélküli megoldás pedig nincs a piacon.
Az indukciós csúcslámpa (RL700) árából kitelik egy jobb áramfejlesztős megoldás. Persze az igazán jó, elektromos gerjesztésű generátor sem éppen olcsó mulatság. A belépő szintű, mágneses gerjesztésű generátorok meg visszafogják a bringát üresjáratban is.
Marad az alkáli elem, vagy a tölthető ceruza akku. Hosszú távon persze ez is sokba kerül.
@XCode: tekerős első lámpám van ami egy tíz perces tekeréssel fél órát is kibír
@johnny336: Nem mondom, hogy rossz, sőt bizonyos szempontból egyedülálló. Nem vagy kötve a civilizációhoz, működik a világ végén is.
@myrall: További fejlemények: RL700. És egy jópofa szerkentyű, a kézzel tekerhető áramfejlesztő: tekerőlámpa. Tíz kilométerenként leszállsz, és kurblizod egy percig. Király!
@myrall: A küllőre erősített mágnesek fordulatonként kétszer vagy háromszor haladnak el a tekercs előtt (a mágnesek számától függően), a tekercs pedig nem lehet túlságosan terjedelmes és súlyos. Következésképpen a teljesítmény viszonylag kicsi, és nyilván a hatásfok is. Szerintem a kimenő teljesítmény a legjobb esetben is csak 1 W körüli lehet. Ez nagyjából elegendő egy Power LED-es első lámpa és egy gyengébb hátsó lámpa meghajtásához. Lényeges még, hogy az első lámpa reflektora (tükör + lencse) megfelelő legyen.
Agydinamó vagy elemes lámpa - szerintem ez a két megoldás jöhet szóba a XXI. század elején. Minden más egyelőre a jövő zenéje. A Reelight legjobb lámpája (RL700) talán megfelelne, de elképesztően drága.
@XCode: Sötétben tapogatózom igazából. én is úgy vagyok vele hogy ha lenne jó módszer már elterjedt volna, de legalább is halottam volna felőle
@myrall: Talán ilyesmire gondolsz Reelight. Ez a gyártó oldala. Külföldi oldalakon számos megoldást találni, pl. MagneticInduction, KT és így tovább (keresőszó pl. inductive bicycle light).
Hátrány a viszonylag kis teljesítmény (izzólámpát nem tud kiszolgálni). A drágább felszerelések nagy kapacitású kondenzátort tartalmaznak, következésképpen egy ideig álló helyzetben is világítanak. A működési elvről itt olvashatsz.
Nekem úgy tűnik, egyik felszerelés sem világít folyamatos üzemmódban, de lehet, hogy ebben nincs igazam.