http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=13277&id=41 Így néz ki a nyeregcső belülről. Nagyon gáz ez, vagy nem? Illetve kell-e csinálnom valami rozsdátlanítást, ha igen, milyen szereket ajánlotok és hogyan használjam azt?
http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=13277&id=41 Így néz ki a nyeregcső belülről. Nagyon gáz ez, vagy nem? Illetve kell-e csinálnom valami rozsdátlanítást, ha igen, milyen szereket ajánlotok és hogyan használjam azt?
A foszforsav a vassal nem lép házasságba csak a rozsdával. Következésképpen, ha minden rozsdát felfalt, megszűnik működni. Közömbösíteni azért kell, mert az elektrokémiai folyamatokban elektrolitként szerepelhet. Az aszfalt alapú ürgevédő permet kiváló, ámde ára is ennek megfelelő.
Megelőzésre a legjobb szerintem a direkt erre a célra való üregvédő. Spray kiszerelésben is lehet kapni és jár hozzá egy flexibilis cső a végén egy szórófejjel, amivel kényelmesen felhordható.
@ArtWolf: A rozsdamarót ha kifejtette a hatását passziválni kell, különben utána is marja az anyagot! Ez rajta van a dobozán is. Jobb megoldásnak tartom a zsírt vagy az olajat. Ezek nem távolítják el a rozsdát, de elzárják az oxigéntől igy az oxidáció megáll. A hivatalos megoldás: fémtiszta felület, jó minőségű alapozó és zománc festék. De a legjobb a vas alkatrészeket alura cserélni!
@XCode: Én időben intézkedtem,1 percen belül ki volt mosva,mégis olyan vörös lett,mint a nyúlé.Egyébként tényleg csak a szakszerű ellátás miatt nem lett maradandó károsodás.Óvatosság+védőfelszerelésre nagy +1!Srácok,ti is szívleljétek meg,amit egyik munkatársam mondott:"nagyon kell rá vigyázni,mert csak kettő van belőle!".
@Csokimánia: A foszforsav, az étkezési ecetsav és hasonlók, ha időben intézkedsz, bő vízzel kimosod a szemed, nem okoznak maradandó károsodást. Ha biztosra akarsz menni, gyenge szódabikarbóna oldattal is megmoshatod érzékeny látószervedet. Egyébként - fenntartom - az ortofoszforsav veszélytelen anyag. Az óvatosság, illetve védőfelszerelés használata ennek ellenére minden szemet veszélyeztető munka esetében javallott.
A tiszta ortofoszforsav többek között élelmiszer-ipari adalékanyag: szörpöket, cukorkákat, sajtokat stb. ízesítenek vele. A rozsdaoldók ellenben nagy mennyiségben mérgezőek, mert tartósítószerként bórsavat adagolnak hozzájuk.
@ArtWolf: Sajnos a csövek belseje is rozsdásodhat, mert a vízpára mindenhová behatol. A foszforsav nem kezdi ki a festéket, műanyagot, gumit stb.
Csak egy kérdés mindenki felé, olyan helyeknél, ahová nem tudom bejuttatni, aggódjak, h mi lehet belül, vagy akkor oda a víz semjutott be, és akkor nem kell parázni? (ilyen a támvilla), a másik, h a festett felületet bántja-e, mennyire kell maszkolni?
RO-55 a minimum,már ez is csodákra képes.
XCode:"Valamelyest csíp, de különben nem veszélyes." Nem?Nekem egyetlen csepp ecet ment a szemembe múlt héten,és nem sok kellett volna a maradandó károsodáshoz!A RO-55 hatóanyaga,a foszforsav meg azért erősebb cucc,úgyhogy tessék csak vigyázni vele!Védőszemüveg KÖTELEZŐ!
@ArtWolf: Érdemes a rozsdát lemaratni, mert tovább fog terjedni az ótvar. Foszforsav tartalmú szerre (Evipass, Ro55) lesz szükséged. A legkisebb mennyiség pár száz arany. Lehet kenni, locsolgatni, ahogy tetszik. Valamelyest csíp, de különben nem veszélyes. Ha a rozsda kiadós, alighanem többször kell pemetelni a vasat. Száradás után ronda, de a további rozsdásodás ellen védő foszfátréteg marad vissza. Ettől függetlenül még be is zsírozhatod, mondjuk évente egyszer a csövet, s nem lesz vele gondod.
Víz vagy olaj homokkal dörzsölés egy szövet darabbal.Nehéz lesz a hozzáférés miatt,de szerintem meg lehet oldani.Lehet venni rozsdaátalakító szert is.Ha felületi rozsda akkor nem gáz.