Szia!
Most mindenkinek tanácsokat osztogatok, pedig amatőr biciklista vagyok, viszonylag kevés tapasztalattal. De ráéreztem az ízére, mint egy kibic! Azért úgy érzem szó sincs arról hogy semmi sem drága. :-))
Szóval, nagyon jó fogódzókat adtál, ezért is merek elgondolkodni a kéréseden. Csodálatos lesz ha a Bükkben fogtok élni! Amit leírtál, abból arra következtetek, hogy egyelőre nem vagy a sebesség megszállottja. Két kisebb gyerekkel (mindegy is mekkorák, úgy is nőnek egyfolytában), várhatóan sok kitaposott ösvényt közbeiktatva fogsz közlekedni.
Egyetértek veled, hogy mind ősze az MTB-k vagy a cross/trekking bicajok jöhetnek szóba. Mindenképpen teleszkópos első villával. A két irányvonal közül a MTB az univerzálisabb. Ha van elképzelésed hogyan fogod használni, akkor az lehet még egy választóvonal. Pl. ha elsősorban aszfaltozott nyugodtabb utakon, a következő faluba vagy kisvárosba, akkor van létjogosultsága a cross irányvonalnak. Ha többet mentek erdei ösvényen akkor az egyébként is logikusabb MTB-t válaszd. Mint amilyen a Merida Juliet is! Megnéztem, az előző KTM bicajod bő 16 kilógtam volt. A 150-es kategóriában a legtöbb bicaj (akár a Juliet) 13-14 kiló között van. Igazság szerint ez nem nagy különbség, főleg ha még sárhányót és kiegészítő felszereléseket is veszel. Mégis érezni fogod, elsősorban azért, mert más koncepciója volt a mérnököknek, nem egy osztrák kirándulgató nyugdíjasra gondoltak. Így pl. a kerék súlya kisebb, az áttételek is másabbak, stb.
Maradjunk az MTB-nél. Még az lehetne kérdés melyik kerékmérettel? A magasságod miatt, és mivel egy könnyű nő vagy, ezért a 29-est kizárnám. Nehéz lenne a kerék. Igaz a lendülete nagyobb, és emiatt is könnyebben buldogul bizonyos egyenetlenségekkel, az inkább ilyen nagydarab férfiaknak lett kitalálva mint én is vagyok. kicsit nehezebben is irányítható, nem úgy mint egy 26-os, igaz egy picit talán stabilabb.
A 27,5-es drágább, de már jó lenne. Szerintem a 26-os ideális. Méretről a kereskedésbe érdeklődj,főleg a belső comb hosszúság miatt, de a kalkulátor szerint (http://www.testbike.hu/kalkulator/eredmeny/calcType/1/bikeType/mtb/sex/2/height/168) 17-18-as méret való neked.
A Merida Juliet 300 egy 27,5 kerékméretű. Ha neked ez tetszik, akkor szerintem nyugodtan válaszd ezt, mivel a legfontosabb szempont eldőlt. A Merida tisztességes iparos munkát végez. Én nem estem hasra tőlük, és sokan kissé unalmas geometriájú cuccnak tartják, de semmi esetre sem rossznak. Ráadásul vannak kiemelkedően jól sikerült bicajaik. Na, itt kéne egy igazi szakértő. Mindenesetre 26-osban találnál hasonlót jó felszereltséggel olcsóbban.
Nézd azért meg a Kross, CTM, DEMA, Gepida, Haibike (drága, de lényegében német-magyar), Kelly's, Bergamont, Gaint, ect., de akár a B'twin, Genesis, bicajokat is az interneten.
Majd mesélj mi lett, és mik a tapasztalataid!
Üdv!