Gondoltam folytatom ezt a fórumot, a téma úgy is kapcsolódik. Nagyon belemerültem az outi, cyclocross vázméretekbe. Főleg a Focus kedvezményes ajánlatom okán. Elsőre a Mares AX 5.0 szimpatikus volt. Aztán elkezdtem összehasonlítani a cyclocross geometriákat, majd az outit is. Teljesen elfuserált méreteim vannak. legalább is ha a bicikligyártók elképzelését veszem alapul, egy átlagos férfi méreteiről. A belső lábhosszom 81 centi, ha teljesen koppanásig mérem. Ekkor már az ékszereket odaverném a felső csőhöz :-). A magasságom 179 cm. Többféle módszerrel szokták megadni a gyártók a megfelelő vázméretet. Abba nem is mennék bele, hogy gyártónként változik. Mindegy, megnézem az adatlapot. Szóval vannak az egyszerűbbek. Ők megemlékszenek a magassággal, és esetleg "kisbetűkkel" figyelmeztetnek a belső lábhosszra. 179 centihez általában 56-ost, 57-est, egy-egy gyártó 58-ast is ajánl. Ok, ez rendbe van! Némi geo eltérés. Ugyan a Giant lefele lóg ki, mert egy PDF anyagában pontosan szerepel, hogy pl. a Revoltból (később még visszatérek rá)is az M-es javasolja, ami náluk az 54-es és nem az ML-t. Ez már azért is érdekes, mert a legtöbb modelljük sloping, compact geometriával rendelkezik és a feslőcsőhossz is nagyon hasonló a versenytársakhoz. Azonban ez még csak a testmagasság. A Cube honlapján könnyebben, a Focus honlapján nehezebben megtalálható a belső lábhossz szerinti méret, egy letölthető amerikai brossurában. Mindketten a 0,665-re esküsznek. Az én lábammal ez 53,865 cm, azaz 54-es váz. Egy amerikai honlapon figyelmeztetnek, hogy minimum 0,6 cm (ft-ből átszámolva, de kicsit furcsa, mert 6 centi sok lenne) helyet még hagyjunk az "értékeinktől". Ez elsőre nem olyan nagy gond. Választhatom az 54-est, az 56-os helyett. De itt nincs vége. Létezik az úgynevezett apex index. A magasság elosztva a szétárt kezeknél mért középső ujjak távolságával. Egész pontos méretváltást nem találtam, de azt tanácsolja egy honlap, hogy ha nagyobb a kartávolságom, akkor a nekem megfelelő vázakból a legnagyobbat válasszam. Nekem bizony több. Nem is akármennyivel 189 cm, azaz 10 cm-t ráver a magasságomra. Szóval a nekem megfelelő vázak közül a legnagyobbat? de az melyik. Vegyem azt hogy egyes gyártóknál 57-es (58-as)? Lehet, hogy egy Giantnál megszívnám. Mi a fontosabb. találtam olyan honlapot, ahol az átlépési magasságot tartják a legfontosabbnak, tehát 54-esnél nagyobbat általában nem vehetnék. Azért van egy gordiuszi megoldás. a compact vázak átlépési magassága alacsonyabb, így a nekem ideális félsócsőhöz, kisebb átlépési magasság tatozik. Meg kell követnem a Trek-et. Egyszer már azt mondtam, hogy nem végez olyan alapos munkát az összeszerelésnél, legalábbis egy boltos szerint. Igen ám, de rám tervezi a vázait! Különösen a nekem egyébként is szimpatikus CrossRip vázát! De ez a helyzet a Crockettel is. Az outik között azért több jót is találni, amelyek széles árspektrumot fednek le. Eleve valamicskével kisebb az átlépési magasságuk és az 56-os méret körül még az a jellemző, hogy a felsőcső hasonló esetleg 5 mm-rel hosszabb, mint a nyeregcső. Ez nem jellemző a cyclocrossra, ott általában 10 mm-rel rövidebb. Van valaki akinek hasonlóak a méretei az enyémhez? Ha használ outit, az milyen méretű? Remélem benéz ebbe a fórumba valaki!
Üdv!