Az én bringám ca. 300ezer. Rengetegszer megkaptam, hogy ennyiért kocsit is lehet venni. Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy lehet, de megnézlek hogy mikor mész fel-jössz le avval egy hegyről, vagy egyáltalán mikor teszel meg vele karbantartás nélkül több ezer km-t.
Kraslan okfejtése helyénvaló.
Viszont jogos, hogy túl vannak árazva a cumók. Példának okáért CsepelRoyal 4* (cro-mo), ami elvileg itt készül, tehát nincs posta, vám stb (de a fene tudja).
Bolti ár: 60-70e. Közvetlenül gyártótól hozta egy csóka 30ezerért. És a zacskót ott figyelt egy 15-6 ezres gyártói eladási ár. Magyarul a boltban 4szer annyit adsz érte, mint amennyit a gyártó kap érte. És már ő is keresett rajta...
De ha belegondolsz, egy üzlethelységet meg kell venni/bérelni kell, fűteni kell, az ott dolgozóknak meg kell élni valamiből, és akkor még nem tettem hozzá hogy mennyi az adó, amit állambácsi benyel.
Nomeg magát a cuccot is elhozták valahogy ide Mo-ra, mert a legtöbb dolog nem itt készül (még a magyar márkák sem! gepida, magellan, mali és társai), vám, szállítás, és a gyártó is él valamiből.
A Rock-Shox (ha jól tudom) fix árakat ad, azaz nem engedi a kereskedőit nagyon akciózni. Evvel nyilván pont őket is védi a webshopok ellen (nekik sem lehet), meg a saját nevét is védi, hisz senki nem fog egy újonnan megjelent terméket megvenni, ha fél év múlva a feléért is megkapja.
Ezért drágák a cuccok. Hogy ez lehúzás-e vagy sem, az másik kérdés.