Miért nyikorog menetes kormánycsapágy terhelés alatt?

1-10 (10 hozzászólás)

Elküldve: 2013.08.02. 22:08 klarnorb 

• klarnorb avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Menetes kormánycsapágy van benne(szervizben elméletileg nem találtak semmit - legaláb háromszor voltam bennt, utána 1-2 napig nem volt hangja a kormánynak, de most megint előjött). Csapágy zsírozva, etc. Valami tipp?

Elküldve: 2013.08.03. 01:12 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat
  • Hegyikerékpárosok csapat

Vagy szimplán gagyi a stucni és/vagy kormány. Nemrég futottam bele egy nagyon alap, nagyon gagyi menetes stucniba. Konkrétan hajladozott alattam, illetve kotyogott a kormány. Ráhúztam, csend volt, majd 10 km után megint cicergett a kormány a befogatásnál. Stucnicsere régire, és megoldódott a probléma.

Elküldve: 2013.08.02. 23:12 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

Ha értesz hozzá valamennyire, már pedig nem kell sok szakértelem hozzá, szedd szét, tisztítsd meg a golyókat, nézd át a felületüket, hogy milyenek. Nézd meg kézzel, hogy a csészék mozognak-e a homlokcsőben, valamint az alsó csésze másik fele a villanyakon.

Kenjél be mindent, szereld össze, állítsd be.

Ha menetes kormánycsapágy, akkor a kormányszár / pipa / stucni dióját is szedd ki a villából, tisztítsd meg, zsírozd be. Az egész kormánypipát és minden csavart tisztíts meg.

A pipa elejét, ahova a kormányt fogod, is tisztítsd meg. + érdemes megnézni a kormányt, van-e rajta valami repedés, stb.

Ha minden OK, szereld össze az egészt. Ülj a gépre, menj pár métert, ugratgass az első kerékkel. Állj meg, bicón ülve húzd be első féket és mozgasd a gépet előre-hátra. Egyik kezeddel fogd a felső csésze forgó részét, aztán fogd az alsóét. Ha okés minden, nem kotyog, akkor nézd meg a pipa-kormánycsapágy csatlakozást. Ha ez is okés, akkor nézd meg a kormánycsapágy csésze-váz csatlakozást, kotyog-e ha mozgatod a gépet.

Valahol ott lesz a hiba.

Szerintem kosz van a rendszerben, vagy repedt a homlokcső, esetleg kitágult a kormánycsapágy csésze. De olyat is láttam már, hogy a csésze repedt el...

Elküldve: 2013.08.02. 22:29 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@XCode: Nálam a gumi nyikorgás csak slick guminál jelentkezik kb 25-30km/h-nál kanyar körben.Persze ehhez párosul az is hogy 3,5baron vannak fújva a kerekek.

Elküldve: 2013.08.02. 22:28 klarnorb 

• klarnorb avatar

Nagyon frusztráló, mert nem tudok 50km-t letekerni, hogy ne kezdjen el nyikorogni(nem egy drága bringa, viszont elég jól bírja, kivéve a kormányt...)

Elküldve: 2013.08.02. 22:22 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@klarnorb: Ha csak menet közben nyikorog, főleg kis sebességnél, akkor lehet a gumiköpeny is: poros úton nyekereg. Velem is előfordul az ilyesmi. Nem menetes a villám, de ez ebből a szempontból mellékes.

Elküldve: 2013.08.02. 22:20 klarnorb 

• klarnorb avatar

@Vilmos23: Holnap bemegyek, és megmondom nekik, nézzék meg(itthon nincs hozzá szerszámom).

Elküldve: 2013.08.02. 22:18 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@klarnorb: esetleg még arra gondolhatok de majdcsak nem balfaszok a szervizben hogy ki van gödrösödve a kónusz a csapágyban és nem cserélték csak újrakenték.

Elküldve: 2013.08.02. 22:13 klarnorb 

• klarnorb avatar

Igen, megvan húzva rendesen.

Elküldve: 2013.08.02. 22:11 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

Megvannak húzva rendesen a csavarok? Nekem aheades-nél volt az hogy mikor kiállva tekertem recsegett a kormány mert nem volt meghúzva a stucninál a kormányt rögzítő csavar.zsírozás miatt nem hinném hogy nyikorog főleg hogy nemrég volt a zsírozás.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!