Milyen áttétellel tekerjek?

1-3 (3 hozzászólás)

Elküldve: 2016.09.16. 00:36 ZsoltK 

• ZsoltK avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

A regi biciklim 26 os monti volt elol 44 hatul 11, amit most kineztem az 29es kerek elol 36 hatul 11 a legnehezebb fokozaton. Szoval azon aggodom hogy legnehezebb fokozat tul lassu lesz azaz tobbet kell tekernem ugyan ahhoz a sebesseghez de sajnos nem vagyok fizikus. Varosban vagy sik terepen szinte mindig a legnehezebb 1-2 fokozatot hasznaltam. A kisebb attetelen gondolom dob a nagyobb kerek, de vajon mennyit? Nem szivesen kezdenem a kozos eletunket egy fogaskerekcserevel mivel deore XT van most rajta.

Elküldve: 2016.09.16. 19:03 Knight_ 

• Knight_ avatar

@ZsoltK: A legegyszerűbben úgy hasonlíthatod össze, ha kiszámolod a metrikus áttételeket (egy teljes pedálfordulat alatt megtett út). 26os kerékkel, 44-11 fogaskerekekkel: 8,3m 29es kerékkel, 36-11 fogaskerekekkel: 7,57m 80RPM pedálfordulat mellett ez 39,83km/h vs. 36,35km/h sebességet jelent. Nekem sík terepen az utóbbi is elégnek tűnik egy montin.

Elküldve: 2016.09.16. 09:46 ArtWolf 

• ArtWolf avatar
  • Csapassuk a Pilisben csapat
  • Csapassuk a Pilisben csapat

A 44:11 es áttétel azt jelenti, h amíg a pedállal egyet fordítasz, addig a kerék négyet fordul, a 36:11-nél pedig 3,27-et. Csupán azt kell kiszámolnod (a kerék kerületét ismerve), hogy ez mekkora utat jelent (4 x a 26 kerék kerülete, illetve 3,27 x a 29-es kerék kerülete). Összehasonlítva a két értéket, kiderül, h kell-e a nagyobb lánckerék (akkor kell, ha sokkal rövidebb utat teszel meg a 29-essel, de szerintem kb hasonló lesz)

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!