@zsaki: Én mint Mongoosebu...őőő Mongoosemániás, ajánlom a Mongoose-t!
Jó, híres márka, masszív vázak, többnyire jó alkatrészek, egyik legjobb ár-teljesítmény arány.
Rengeteg gépet néztünk át egyik havernak 2008 körül. Mongoose és Giant került be a végső körbe.
Van rengeteg bicó ilyen áron amit keresel. Mindenképen egyben vegyed, mert úgy olcsóbb!
Én spec. csak normális, márkás, külföldön is ismert gépekben bízok. Magellan-t bírtam régen, de amikor 2002 körül (???) volt a sorozatos váztörés és ennek örömére még (ha jól tudom) az első magyar "Flash" című filmben is megörökítették, ahogy úthengerrel átmentek rajtuk, megváltozott a véleményem...
Amit én ajánlok ilyen árakon:
Specialized, Trek, Mongoose, Cube, KTM, Kona, Merida, Giant, Wheeler (stb...)
Ezek közül a Giant és a Mongoose érimeg legjobban de meg kell nézni a mostani árakat, felszereléseket.
Mali nagyon korrektül felszerelt gépeket készít, jobb a felszereltségük soksozr, mint a Mongoose-nak, ugyanakkor nem olyan híres...
Pár pl. 120e Ft körül:
http://mali.hu/hu/mtb/mongoose/213-mongoose-tyax-elitesilv
Ebben mondjuk a teló kidobandó, de a többi tökéletes. A fékeket ne szedd szét!!!, különben csak rosszabb lesz.
Én azt tanácsolom, mindenképen a vázt nézd meg, hogy megfeleljen, számodra szép legyen. Utána mindent változtathatsz a gépen, ha kell, de a váz a legdrágább cucc általában.
Utána a teló.
Fékre érdemes odafigyelni. Tárcsafék jobb, mint a V-fék, de egy szar tárcsaféknél még egy párezres V-fék szett is többet ér. De ha nem szeretsz szerelni-beállítani, akkor tárcsaféket vegyél.
Váltórendszer tök mindegy. 24/27 sebesség közt kezdőként semmi különbséget sem fox érezni.
MTB-zés amúgy szerintem két fő embertípus sportja.
Vagy az egyik félébe tartozol, aki megveszi a gépet, teker ameddig megy a gép, elviszi szervízbe és nem szerel semmit. Vagy szerel szinte mindent magától, folyamatosan fejleszt és alig tud leállni.
Mindenesetre ha kinéztél valami gépet, rakd fel ide!!!
Alapelv: Bicót a bicóboltból (esetleg webshopból, ha kipróbáltad előtte valahogy...).
Ja és iparkodj, mert első konténerek kb. kiállításra, márciusra érkeznek. Utána még jön esetleg 1-2, aztán nyár végén megint.
Elfogy minden mert kevesebbet rendelnek így Lemaradhatsz jó gépekről.
Ha nem új típus kell, akkor érdemes akciókat figyelni!