Sziasztok!
Nexus 8-t használtam. Évente 2000-2500 km mentem vele Budapesten (télen-nyáron), városi rohangálósban volt. Évente szedtem szét és ami látszott rajta, hogy a külső golyóskosár elkoszolódott. A porvédelme nem XT szint. De beljebb nem igazán jutott semmi szennyeződés. Így a külső golyóskosár karbantartása miatt kell szétszedni és mint a gépkocsiknál a belső kenőanyag is elhasználódik (gondolom), ami nem látszott mert szép fehér maradt. De ha már szétszedtem mi az a plusz 2 óra szerelés:-)
Amit a Shimano ajánl az az átmosás és saját zsírral való kenés. A szétszedést nem lehet megfizetni.
Én mindig szétszedem nem mosogatom. A saját Shimano zsírját használom, ami egy híg fehér zsír. Most van a polcon 2 db Nexus 8, beépítve pedig 1 db 3-s Sturmey Archer. Kempingbe nehéz köllőt találni ami jó a 20" felni-Nexus 8 kombóhoz, na meg minek:-).
A régi, múlt századi :-) 1990-s évekbeli MTB agyakat is 3 havonta takarítottam. A Shimano agyakat most is illik takarítani évente. A porvédelmén átjut ez az:-), hiába az XT felirat.
Sok szónak egy a vége, nem igénytelen az agyváltó sem ha használják. 2000-3000 km-t normál használat mellett ajánlott a karbantartás szerintem, ha valóban hosszú éveken keresztül akarjuk használni. De valóban elmehet 10000-15000km-t is, de utána érdekes lehet belülről. Autó is elmegy olajcsere nélkül:-).