elől egy 44 fogas hajtómű van, hátul pedig 18-27 fogas fogaskerekeket használok. a bicikli pedig egy 26-os mountainbike
elől egy 44 fogas hajtómű van, hátul pedig 18-27 fogas fogaskerekeket használok. a bicikli pedig egy 26-os mountainbike
@szupra: Legnagyobb áttételnél (elől nagytányér, hátúl kisfogaskerék) a hátsóváltó láncvezető- és feszítőgörgői oldalról nézve legyenek függőlegesen egyvonalban és ennyi. :)
@elemér: A 110 szemet elszámoltam, a helyes 112 szem. Az első hozzászólás szerint lemérve a lánc a 115 szemet is tolerálja. Tanácstalan vagyok.
Ez alapján amit én tanácsoltam az teljesen helytálló. A kép is ezt mutatja.
@elemér: Hallod ez a 4. módszer amit olvasok.:) Most már bizonytalan vagyok. Köszi a válaszod. A program ami az oldalon van, az 110 szemet mond, arra kell még rászámolni plusz szemet?
Elől kistányér, hátul kistányér, váltókanál vízszintes.nyugodt állapotban. Így helyes.
@annusgabor12: Ennél a módszernél plusz két szemet rá kell hagyni a mért lánchosszra? Ez a mérés a keresztbeváltást is tolerálja? Kezdő vagyok a témában és a neten 3 helyen különböző mérési lehetőséget találtam:ebike, bikemag, shimano. Nekem egyikre se lett azonos a lánchossz.
Köszi a segítséget
@landundmeer: a lánc nem rövid a probléma megoldása egy kis csavar beljebb csavarásával orvosolható! a váltókon általában 3 csavarnak kell lenni kettő ügye a fel és le váltásnál az ütköző csavar hogy ne húzd túl a váltót a harmadik pedig a görgőtávolságot állítja be hogy milyen messze legyen a váltó felső görgője a fogaskoszorútól! ha ezt a csavart megtalálod csak beljebb kell csavarni egy picit és máris jó lesz
@landundmeer: egyébként a legnagyobb fogaskerékre nehezen akar felkapni a váltó. szerintem az lehet az oka, hogy túl rövid a lánc és a váltó görgője a láncfeszesség miatt túl közel kerül a fogaskerékhez.
@landundmeer: csak a kérdés maradt le a végéről. tehát megfelelő-e ez a láncvonal, illetve jól gondolom, hogy rövid a lánc?
@peterszakszon: a láncvonal kicsit engem is elbizonytalanított, ezért készítettem róla néhány képet, plusz a váltó állásáról is egyet a legnagyobb fogaskeréken. szerintem túl feszes a lánc, de nem nagyon értek hozzá. egyébként 110 szemes a láncom
http://onlinetarhely.atw.hu/lancvonal_valto.jpg
(tudom, hogy nincs teljesen becsavarva a középcsapágy. ennek az az oka, hogy rövidet vettem. már folyamatban van a csere, azzal majd kb ilyen lesz a láncvonal)
Szerintem a váltó nem sínyli meg, mert a tartomány relative szűk. A hátsó váltóval ezt a tartományt 3X9 rendszernél általában közép-, vagy kistányérral használni is szokták. Tehát a hátsó váltónak ezt bírni kell. Ami kérdéses lehet az a láncvonal. Ha nem feszül oldalirányban a lánc, akkor teljesen jól fog működni. A hossz meghatározására esetedben azt ajánlom, hogy a legnagyobb fogaskerékre rakd fel a láncot és alul összehúzva úgy állítsd be hogy a láncfeszítő, a függőlegestől egy kicsit feszesebben - de ne teljesen kifeszülve! - álljon! Ha ezután leváltasz a legkisebbre és "lógósnak" éreznéd - szerintem nem fogod -, akkor tényleg érdemes egy láncfeszítőt használni
@landundmeer: A rugó előbb-utóbb elfárad. Nem tudom megmondani, ez mikor következik be. (Előbb lesz a váltóm lötyögős, mintsem a láncfeszítő elfáradna.) Ha kétségeid vannak, szabd hosszabbra a láncot. Utólag megrövidítheted, ha mégsem lennél vele elégedett.
@XCode: de ez nem fogja hosszú távon kikezdeni a váltó rugóját? mert végülis ez a 44-28-as felállás olyan mintha keresztbeváltás lenne egy 3x6/7-es rendszerben.
@landundmeer: Ha váltós a bringád akkor az a módszer amit leírtam az tökéletesen alkalmazható A 106 szem az kb jó érték ha a gyakorlatban beállítod a hoszt akkor valami hasonló értéket fogsz kapni
@landundmeer: A láncnak - elvben - olyan hosszúnak kell lennie, hogy a hátsó váltó láncfeszítője minden helyzetben kiszolgálja a rendszert. Keresztbe váltott helyzetben is. Ami persze nem egészséges, de véletlenül előfordulhat. Nem számít hány kerék van elöl és hátul (kivéve az egysebességes rendszert). A lánchosszúság számító programok mindezt figyelembe veszik.
A te esetedben 106 szem kell: a lánc még felmegy hátul a legnagyobb lánckerékre, anélkül, hogy letépné a váltót.
lehet, hogy én fogalmaztam pontatlanul. tehát a lényeg az, hogy nincs első váltóm, elől csak egy db (44 fogas) hajtómű van. hátsó váltóm az van, de a 7-es fogaskoszorúból csak 5 sebességet használok. a legkisebb fogaskerék ezek közül 18 fogas, a legnagyobb pedig 27 (a másik 3 a kettő között van). a középtengely és a hátsó kerékagy-tengely közötti távolság pedig 43,5 cm.
ezeket a lánchosszúság kalkulátorokat azért nem tartom jó megoldásnak a lánchosszúság kiszámításához, mert pl egy hagyományos kétváltós (3x6/7-es) rendszerben (amihez ezeket a kalkulátorokat tervezték) soha nincs a lánc egyszerre elől és hátul a legnagyobb lánctányéron, tehát az a hosszúság, amit ez a számítás ad, az én esetemben (1x5 sebesség) nem használható. legalábbis én így gondolom, de javítsatok ki, ha tévednék.
@landundmeer: Látatlanban csak közelítő pontossággal tudjuk megadni a választ: 104-106 szem.
Ki lehet számítani a lánc hosszúságát meglehetős pontossággal, ehhez azonban ismerni kell a láncvilla hosszúságát. Egyébként Gábor barátunk módszere szerint kell, a gyakorlatban, megállapítani a szükséges hosszúságot. A Hálón találsz képeket, mozit is a megfelelő lánchosszúság beállításáról.
@landundmeer: ha jól értem akkor nem váltós a bringád és két különböző lánckereket szeretnél használni ugyanazzal a lánccal én a helyedben akkor vennék egy láncfeszítőt pár ezer forint nem nagy tétel és a ngyobbikhoz lőném be a feszességet és akkor kicsihez is jó lesz vagy két láncot kell venned holnap lemérem mekkora lánc kellene neked kb feszítő nélkül a két külömböző lánckerékre egy közelítő értéket tudok mondani majd
elől csak egyetlen 44 fogas lánctányér van tehát olyan hosszú lánc kellene, hogy hátul a 27-essel ne legyen túl feszes, viszont a 18-assal (a legkisebb, amit használok) se legyen túl laza
nekem 3x9 es rendszerem van ahhoz a láncok ugye kb 104 szemesek neked nem tudom milyen rendszered van szerintem 3x6/7 lehet de ahhoz is egyforma hosszú láncok vannak
a lánc hosszt úgy kell beállítani hogy a hajtóműn a legnagyobb lánctányérra teszed a láncot a fogaskoszorún pedig a legkisebbre, majd addig rövidíted a láncot hogy a hátsó váltó láncfeszítőrésze (a váltókanál) függőlegesen lógjon lefelé! Ez egy tuti módszer remélem érthetően fogalmaztam ha bármi kérdésed lenne még szívesen válaszolok! :)
@landundmeer: Hozzávetőleg 104-106 szem. A pontosabb válaszhoz ismerni kellene a láncvilla hosszúságát (a hajtóműtengely és a hátsó tengely távolsága). A bicaj gyártója ezt többnyire megadja. Ha nem találod, akkor mérni kell. (Ha megvan a régi láncod, és az megfelelő hosszúságú volt, akkor ahhoz méred az újat.)
Találsz a számításhoz alkalmazást is.