Milyen hosszú láncra lenne szükségem?

1-25 (25 hozzászólás)

Elküldve: 2013.12.06. 19:48 landundmeer 

• landundmeer avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

elől egy 44 fogas hajtómű van, hátul pedig 18-27 fogas fogaskerekeket használok. a bicikli pedig egy 26-os mountainbike

Elküldve: 2015.08.17. 14:20 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@szupra: Legnagyobb áttételnél (elől nagytányér, hátúl kisfogaskerék) a hátsóváltó láncvezető- és feszítőgörgői oldalról nézve legyenek függőlegesen egyvonalban és ennyi. :)

Elküldve: 2015.08.17. 14:11 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@szupra: Túlspilázod. :)

Elküldve: 2015.08.17. 12:30 szupra 

• szupra avatar

@elemér: A 110 szemet elszámoltam, a helyes 112 szem. Az első hozzászólás szerint lemérve a lánc a 115 szemet is tolerálja. Tanácstalan vagyok.

Elküldve: 2015.08.17. 07:52 elemér 

• elemér avatar

Ez alapján amit én tanácsoltam az teljesen helytálló. A kép is ezt mutatja.

Elküldve: 2015.08.17. 06:39 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@szupra: E helyen is tájékozódhatsz.

A számított hosszúság irányadó (beleértve a patentszemet is, ha van).

Elküldve: 2015.08.16. 21:38 szupra 

• szupra avatar

@elemér: Hallod ez a 4. módszer amit olvasok.:) Most már bizonytalan vagyok. Köszi a válaszod. A program ami az oldalon van, az 110 szemet mond, arra kell még rászámolni plusz szemet?

Elküldve: 2015.08.16. 21:27 elemér 

• elemér avatar

Elől kistányér, hátul kistányér, váltókanál vízszintes.nyugodt állapotban. Így helyes.

Elküldve: 2015.08.16. 20:58 szupra 

• szupra avatar

@annusgabor12: Ennél a módszernél plusz két szemet rá kell hagyni a mért lánchosszra? Ez a mérés a keresztbeváltást is tolerálja? Kezdő vagyok a témában és a neten 3 helyen különböző mérési lehetőséget találtam:ebike, bikemag, shimano. Nekem egyikre se lett azonos a lánchossz.

Köszi a segítséget

Elküldve: 2013.12.07. 20:21 annusgabor12 

• annusgabor12 avatar
  • sima XC-s

@landundmeer: a lánc nem rövid a probléma megoldása egy kis csavar beljebb csavarásával orvosolható! a váltókon általában 3 csavarnak kell lenni kettő ügye a fel és le váltásnál az ütköző csavar hogy ne húzd túl a váltót a harmadik pedig a görgőtávolságot állítja be hogy milyen messze legyen a váltó felső görgője a fogaskoszorútól! ha ezt a csavart megtalálod csak beljebb kell csavarni egy picit és máris jó lesz

Elküldve: 2013.12.07. 19:32 landundmeer 

• landundmeer avatar

@landundmeer: egyébként a legnagyobb fogaskerékre nehezen akar felkapni a váltó. szerintem az lehet az oka, hogy túl rövid a lánc és a váltó görgője a láncfeszesség miatt túl közel kerül a fogaskerékhez.

Elküldve: 2013.12.07. 19:10 landundmeer 

• landundmeer avatar

@landundmeer: csak a kérdés maradt le a végéről. tehát megfelelő-e ez a láncvonal, illetve jól gondolom, hogy rövid a lánc?

Elküldve: 2013.12.07. 19:08 landundmeer 

• landundmeer avatar

@peterszakszon: a láncvonal kicsit engem is elbizonytalanított, ezért készítettem róla néhány képet, plusz a váltó állásáról is egyet a legnagyobb fogaskeréken. szerintem túl feszes a lánc, de nem nagyon értek hozzá. egyébként 110 szemes a láncom

http://onlinetarhely.atw.hu/lancvonal_valto.jpg

(tudom, hogy nincs teljesen becsavarva a középcsapágy. ennek az az oka, hogy rövidet vettem. már folyamatban van a csere, azzal majd kb ilyen lesz a láncvonal)

Elküldve: 2013.12.07. 07:02 peterszakszon 

• peterszakszon avatar
  • sima XC-s

Szerintem a váltó nem sínyli meg, mert a tartomány relative szűk. A hátsó váltóval ezt a tartományt 3X9 rendszernél általában közép-, vagy kistányérral használni is szokták. Tehát a hátsó váltónak ezt bírni kell. Ami kérdéses lehet az a láncvonal. Ha nem feszül oldalirányban a lánc, akkor teljesen jól fog működni. A hossz meghatározására esetedben azt ajánlom, hogy a legnagyobb fogaskerékre rakd fel a láncot és alul összehúzva úgy állítsd be hogy a láncfeszítő, a függőlegestől egy kicsit feszesebben - de ne teljesen kifeszülve! - álljon! Ha ezután leváltasz a legkisebbre és "lógósnak" éreznéd - szerintem nem fogod -, akkor tényleg érdemes egy láncfeszítőt használni

Elküldve: 2013.12.06. 23:25 XCode 

• XCode avatar

@landundmeer: A rugó előbb-utóbb elfárad. Nem tudom megmondani, ez mikor következik be. (Előbb lesz a váltóm lötyögős, mintsem a láncfeszítő elfáradna.) Ha kétségeid vannak, szabd hosszabbra a láncot. Utólag megrövidítheted, ha mégsem lennél vele elégedett.

Elküldve: 2013.12.06. 23:15 landundmeer 

• landundmeer avatar

@XCode: de ez nem fogja hosszú távon kikezdeni a váltó rugóját? mert végülis ez a 44-28-as felállás olyan mintha keresztbeváltás lenne egy 3x6/7-es rendszerben.

Elküldve: 2013.12.06. 22:47 annusgabor12 

• annusgabor12 avatar
  • sima XC-s

@landundmeer: Ha váltós a bringád akkor az a módszer amit leírtam az tökéletesen alkalmazható A 106 szem az kb jó érték ha a gyakorlatban beállítod a hoszt akkor valami hasonló értéket fogsz kapni

Elküldve: 2013.12.06. 22:22 XCode 

• XCode avatar

@landundmeer: A láncnak - elvben - olyan hosszúnak kell lennie, hogy a hátsó váltó láncfeszítője minden helyzetben kiszolgálja a rendszert. Keresztbe váltott helyzetben is. Ami persze nem egészséges, de véletlenül előfordulhat. Nem számít hány kerék van elöl és hátul (kivéve az egysebességes rendszert). A lánchosszúság számító programok mindezt figyelembe veszik.

A te esetedben 106 szem kell: a lánc még felmegy hátul a legnagyobb lánckerékre, anélkül, hogy letépné a váltót.

Elküldve: 2013.12.06. 21:52 landundmeer 

• landundmeer avatar

lehet, hogy én fogalmaztam pontatlanul. tehát a lényeg az, hogy nincs első váltóm, elől csak egy db (44 fogas) hajtómű van. hátsó váltóm az van, de a 7-es fogaskoszorúból csak 5 sebességet használok. a legkisebb fogaskerék ezek közül 18 fogas, a legnagyobb pedig 27 (a másik 3 a kettő között van). a középtengely és a hátsó kerékagy-tengely közötti távolság pedig 43,5 cm.

ezeket a lánchosszúság kalkulátorokat azért nem tartom jó megoldásnak a lánchosszúság kiszámításához, mert pl egy hagyományos kétváltós (3x6/7-es) rendszerben (amihez ezeket a kalkulátorokat tervezték) soha nincs a lánc egyszerre elől és hátul a legnagyobb lánctányéron, tehát az a hosszúság, amit ez a számítás ad, az én esetemben (1x5 sebesség) nem használható. legalábbis én így gondolom, de javítsatok ki, ha tévednék.

Elküldve: 2013.12.06. 21:23 XCode 

• XCode avatar

@landundmeer: Látatlanban csak közelítő pontossággal tudjuk megadni a választ: 104-106 szem.

Ki lehet számítani a lánc hosszúságát meglehetős pontossággal, ehhez azonban ismerni kell a láncvilla hosszúságát. Egyébként Gábor barátunk módszere szerint kell, a gyakorlatban, megállapítani a szükséges hosszúságot. A Hálón találsz képeket, mozit is a megfelelő lánchosszúság beállításáról.

Elküldve: 2013.12.06. 21:23 annusgabor12 

• annusgabor12 avatar
  • sima XC-s

@landundmeer: ha jól értem akkor nem váltós a bringád és két különböző lánckereket szeretnél használni ugyanazzal a lánccal én a helyedben akkor vennék egy láncfeszítőt pár ezer forint nem nagy tétel és a ngyobbikhoz lőném be a feszességet és akkor kicsihez is jó lesz vagy két láncot kell venned holnap lemérem mekkora lánc kellene neked kb feszítő nélkül a két külömböző lánckerékre egy közelítő értéket tudok mondani majd

Elküldve: 2013.12.06. 20:55 landundmeer 

• landundmeer avatar

elől csak egyetlen 44 fogas lánctányér van tehát olyan hosszú lánc kellene, hogy hátul a 27-essel ne legyen túl feszes, viszont a 18-assal (a legkisebb, amit használok) se legyen túl laza

Elküldve: 2013.12.06. 20:05 annusgabor12 

• annusgabor12 avatar
  • sima XC-s

nekem 3x9 es rendszerem van ahhoz a láncok ugye kb 104 szemesek neked nem tudom milyen rendszered van szerintem 3x6/7 lehet de ahhoz is egyforma hosszú láncok vannak

Elküldve: 2013.12.06. 20:03 annusgabor12 

• annusgabor12 avatar
  • sima XC-s

a lánc hosszt úgy kell beállítani hogy a hajtóműn a legnagyobb lánctányérra teszed a láncot a fogaskoszorún pedig a legkisebbre, majd addig rövidíted a láncot hogy a hátsó váltó láncfeszítőrésze (a váltókanál) függőlegesen lógjon lefelé! Ez egy tuti módszer remélem érthetően fogalmaztam ha bármi kérdésed lenne még szívesen válaszolok! :)

Elküldve: 2013.12.06. 19:57 XCode 

• XCode avatar

@landundmeer: Hozzávetőleg 104-106 szem. A pontosabb válaszhoz ismerni kellene a láncvilla hosszúságát (a hajtóműtengely és a hátsó tengely távolsága). A bicaj gyártója ezt többnyire megadja. Ha nem találod, akkor mérni kell. (Ha megvan a régi láncod, és az megfelelő hosszúságú volt, akkor ahhoz méred az újat.)

Találsz a számításhoz alkalmazást is.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!