Milyen méretű kerékpárt vegyek?

1-23 (23 hozzászólás)

Elküldve: 2016.09.17. 13:02 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Új kerékpárt fogok venni de a méreteket illetően kissé bizonytalan lettem. A mostani bicó egy 16"-os dirt vázas gép... XC-re kevéssé alkalmas így elérkezett a váltás ideje. A két kiszemeltből az egyik csak 17"-es méretben érhető el, 29"-es kerékkel. Ennek a "seat tube"-ja (ahova a nyeregcső becsúszik) 43 cm. A másik 18"-os váz (46cm a seat tube). A dilemma auzért alakult ki mert a többi paramétert tekintev (méreteket nézve) a következőképp alaukl: 17"-es váz 18"-as váz Láncvilla 450mm 442mm Tengelytáv 1106,9 1096 Fejcsőszög 70 70 Top tube length 600 600

A kettő között árban nagyobb a különbség, a kiszemelt 18"-as külföldi, a másik itthoni.

A fenti paraméterek alapján olyan nagyon sok különbséget nem látok (a 17"-nél 30,9-es a nyeregcső így bírja ha ki van húzva.)

Az én méreteim: 178-179 cm magas vagyok, belső lábhossz pedig minden mérésnél más de valahol 83 fele van.

Remélem tudtom valami tippet adni. köszönöm. :)

Elküldve: 2016.10.16. 12:29 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

@OKdoki: Nem nem az. Ki is tettem a profilomra most az új kerékpárt :) Általában mindennél pont a határon vagyok, viszont a torzóhossz miatt úgy érzem ez volt a jobb választás. Egy 400-as nyeregcső nem a világ vége... sőt többnyire alap... A 350-es is jó de pont a határon, csak a biztonság kedvéért tervezek cserét.

Egy vázat ami nagy nekem nehezebb lett volna kisebbé varázsolni. :)

Elküldve: 2016.10.16. 12:27 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Örülök, hogy jónak érzed. Igen, arról nem is beszéltünk, hogy ez hosszabb nyeregcső igényt jelent. Mivel Te pont a határon vagy így a gyártó elképzelésének a perifériájára kerültél. Meg nyilván a spórolás, hiszen a 400-as nyeregcső sem ritkaság.

Elküldve: 2016.10.16. 11:40 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Végül a 17-es kerékpár lett. Egy hosszabb nyeregcsövet keresek most hozzá. Eredetileg 350-es került bele amit a határra húzva használok és úgy tökéletes. A nagyobb vázméretekhez már 400-as csövet adnak... hát ez van :D Igazából azt hiszem jó választás volt a 17-es váz. Még olyan nagyon sokat nem mentem vele, de nem fáj tőle a derekam, nem dől hátra az emelkedőkön és lényegesen gyorsabbnak érzem magam vele felfele. (29er)

Elküldve: 2016.09.17. 15:43 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Jó, akkor ez nem egy döntő érv. Mindenesetre, nyugodtan megveheted a 17-est is.

Elküldve: 2016.09.17. 15:40 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Elküldve: 2016.09.17. 15:36 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Na ezt nem tudtam.

Elküldve: 2016.09.17. 15:36 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@OKdoki: Ja, a filmecskét csak azért tettem bele, mert a bemutató akár egy XC felhasználásnak is felfogható. :)

Elküldve: 2016.09.17. 15:35 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Egyébként létezik 27,2-höz is. :)

Elküldve: 2016.09.17. 15:34 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: No-no. Sose mond, hogy soha! :) https://www.youtube.com/watch?v=ykfElfH5LvI Az árkülönbségből lehet, hogy ki is jön, még ha nem is egy kormányról vezérelhető. Persze pálya függő, de XC-enis van értelme.

Elküldve: 2016.09.17. 15:31 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Igen ,bár őszintén megmondva nem tervezem. :) Az már inkább trail felhasználást sejtet a háttérben én pedig jelenleg ragaszkodom az XC-hez (mintha a kettő olyan távol állna, de Xc-ben előtérben van a teljesítmény az élvezettel szemben).

Elküldve: 2016.09.17. 15:22 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Utóbbihoz később vehetsz dropper post nyeregcsövet. Mintha 27,5-ben még nem létezne.

Elküldve: 2016.09.17. 15:10 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Igen, a 18"-os nyeregcsöve 27,2-es a 17"-é pedig 30,9.

Elküldve: 2016.09.17. 14:59 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Figyelmen kívül hagyható az a 3 centi. Egy hátrány van a hosszabbnak, hogy a nyeregcső kevésbé "rugózik" egy adott magasságra kihúzva. Ez inkább csak a karbon csöveknél adna némi érzékelhető különbséget. De ha jól értem, akkor a 17-esnek 30,9-es a nyeregszár igénye, a másiknak meg 27,5.? Így pont ellene dolgozik az előzőknek.

Elküldve: 2016.09.17. 14:57 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

A 17"-esen kisebb a seat tube szög vagyis azt kijebb húzva egyre nagyobb lesz a távolság a kormánytól, tehát ilyen szempontból is nagyon közel van a kettő ha nem a kisebb vázú a nagyobb etekintetben. A stucni méretét sajnos egyik gyártó sem adta meg, de ránézésre mindkettő olyan 90-es/100-as lehet.

Elküldve: 2016.09.17. 14:52 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Igen, lényegében ekvivalens. itt szokott bejönni a seat tube angel, mert ez még 1-2 centi különbséget okozhat a reach-ben, annak ellenére, hogy az effektív felső cső hossz azonos. Itt jön a képbe, a stucni hossza. Ha ez egyik mondjuk 60-as stanicliival lenne, akkor ha neked egy picit hosszúnak tűnne, már nincs sok mozgástered, bár van 35 is. Ha azonos a stucni méret is, akkor lényegében azonos geometria lenne kivéve, hogy a fejcső hossz belejátszik a stack értékbe. Elképzelhető, hogy az egyiken kicsit egyenesebben ülsz. Persze ez is számíthat.

Elküldve: 2016.09.17. 14:51 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Igen nincs sok különbség ezért is a dilemma.A nehezebbet TL-re alakítva már az is 11,8kg körül van ... nekem ha pedálokkal majd nem megy nagyon 12,5-12,6 fölé már elvagyok. Mindkettő 29er, erevfarú, 100m telóval. A 17"-esen ültem, kipróbálni nem volt lehetőség de ráülni igen. Érzésre nem tűnt rossznak, csak fontos ,hogy 30km terep után se tűnjön rossznak, ne stresszelje túl a hátat mert rossz a méret stb.

Ha jól gondolom te is úgy látod ,hogy egyedüli különbség csak a seat tube-ban van ami akár figyelmen kívül is hagyható a többi méret egyezése miatt?

Elküldve: 2016.09.17. 14:46 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Ahh! 1 fokot írnak, de tán még annyi sincs.

Elküldve: 2016.09.17. 14:45 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@OKdoki: Az üléscső szög is meg kell, hogy egyezzen, ahogy nézem. A láncvilla 8 mm-vel hosszabb, ami érthető a 29-es kerék miatt. Tehát, a 10,9 mm tengelytáv különbség nagyrészt már meg is van, itt még 1 fok sem igen lehet, Ez egyszerűen csak gyártási különbség.

Elküldve: 2016.09.17. 14:43 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

Reach nincs megadva sajnos, csak a top tube length. Ami a nyeregcső vonala és a kormánybefogó közepének távolsága van ahol "effective top tube"-nak nevezik, tulajdonképpen lehet ez ekvivalens a "reach"-csel. seat tube fok: 17": 72,5 ; 18": 73,5

Elküldve: 2016.09.17. 14:29 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@Neuler: Kéne egy reach és stack érték, illetve egy seat tube fok. Ezzel végkép eldönthetnénk, hogy van-e érzékelhető különbség a két méret között, de az eddigiek alapján is azt mondhatjuk, hogy alig.

Elküldve: 2016.09.17. 14:10 Neuler 

• Neuler avatar
  • sima XC-s

A kerékpár kifejezetten versenyzéshez lenne nézve. XCM. Hazai Top maraton széria, kisebb versenyek és esetlegesen 1-2 külföldi (Kassa maraton, Salzkammegut). Fontos ,hogy minden szempontból a méretem legyen,kisebb változtatások után.

A kerékpárok hasonló felszereltségűek, slx-xt, fox vagy rock shox reba villákkal. A 18"-as 11,4 kg a másik 12,2 de árban is nagy a különbség. Nekem most első a vázméret. :D

Ahogy számolgattam én is azt néztem ,hogy a 18" lenne talán jobb de mivel a fent vázolt adatok alapján szignifikáns eltérés csak 1 paraméterben van elbizonytalanodtam, az olcsóbb de szintén jó 17"-es irányába.

Elküldve: 2016.09.17. 13:56 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Ez az úgymond egy méret különbség nem a világ. A legtöbb gyártó eleve kettesével ugrik. A seat tube méret ma már nem számít biztos viszonyítási alapnak, a sloping azaz "ejtett felső csöves" vázak elterjedésével. Ez különösen igaz az MTB-kra. Viszont a belső lábhosszod alapján inkább a 18-19-es méret tűnne neked jónak, igaz ez egyénfüggő. Azonban egy méret lefelé (az ajánlotthoz képest) nem okozhatna semmi problémát. Dinamikusabban kezelhető lesz a bicaj, sportosabb pozíció lehetőségével. Mivel ezek amúgy is konfekció méretek, és simán lehet, hogy neked a felsőtest arányaid inkább a 17-es felé húznak, így a tökéletes beállításhoz a legtöbbünknek úgy is szükségünk lenen egy-két dolog cseréjére, de ahogy lenni szokott az emberek többsége észre sem veszi, hogy egy picit magára kellene szabni a bicajt. Ez leginkább akkor jön ki ha versenyezel legalább saját magaddal, és számít, hogy milyen gyors vagy egy adott távon, illetve meddig bírod, milyen hosszan kényelmes a bicaj, vagy hogy mennyire stabil, stb., főleg egy MTB keményebb terepen. Szerintem az is egy érdekes kérdés, hogy 29-es vagy 27,5-es. Nekem tetszett (az az egy alkalom) amikor kipróbáltam egy 27,5-es kerékméretű bicajt. Gyere el a Mozgásvilág tesztnapra szeptember 24.-én a Kamaraerdőbe. Ott kipróbálhatsz több 17-es, 18-as bicajt. Ne feledj regisztrálni. Több gyártónál külön is lehet egy adott bicajra. http://tesztnap.mozgasvilag.hu/

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!