Oszágúti tekerésre használnám, konkrétan a look redszerre meg a máskikra gondoltam (ezeket ismerem) mi a külömbség a kettő közt melyek a jó fajták ezeken belül? Előre is köszi.
Oszágúti tekerésre használnám, konkrétan a look redszerre meg a máskikra gondoltam (ezeket ismerem) mi a külömbség a kettő közt melyek a jó fajták ezeken belül? Előre is köszi.
Üdv. Tanácsot szeretnék kérni. Szeretnék venni féloldalas pedált (egyik oldalt spd-másolik oldal taposó) . Városi közlekedésre, és egy kis túra-sport tevékenységre is használnám a bringát. Tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Egy ilyen pedált néztem ki kezdésnek: https://bikefun.hu/product/pedal-bikefun-trap-spd-taposo-c176-bf Elöre is köszi a válaszokat.
No, beléptem az SPD pedál világába. Ma a szerelőm odaadta a SHIMANO PD-M520-as pedálját, amiben már min. 20 000 km van. Természetesen semmi tapasztalatom nincs az ilyen pedálok területén. Azért azt megjegyzem, hogy a pedálnak semmilyen érezhető hibája nincs. Nem kotyog, stb. Igaz, kopott a festés. Na bumm! Érdekes módon a jobb lábam némileg nehezebben tudom becsatolni, 20-30 s is igénybe vesz. Arról sincs semmi fogalmam, hogy ennek bármi köze lehet-e a pedálhoz, de szerintem nem. Inkább csak élménybeszámolót akartam tartani, az olyan "megfontoltaknak" mint én. Most még nagyon célirányosan gondolkodok a kincstolásról, de nagyon meglepett milyen könnyű. Nem azért mert alapra van állítva az erősség. Pont hogy nem. Először alapra húztuk, de úgy még a becsatolás is nehezebb volt, mivel nem éreztem olyan jól a bekattanást vagy mire kattant már tovább is mozdítottam a lábam. Így egy teljes fordulatot tekert a feszítő imbusz csavaron. Így is nagyon könnyű kicsatolni. Mindezt úgy, hogy 98A stoplim van, ami az 51-essel kompatibilis. Ehhez képest már nem is értelmezhető, amit az 56-osról mondanak, miszerint az kifejezetten a kezdőkre terveztek. Azért is könnyű, mert én valamiért nem kifelé, hanem befelé érzem természetesnek a bokám mozgatását, viszont így is tökéletesen kicsatol. Igazából annyira könnyen, hogy menet közben is sikerült egyszer-egyszer kicsatolni. Némi mozgást enged a lábnak, de eszerint én ennél néha még többet is mozdítom a lábam. Menet közben ekkor sem történik semmi. A pedált tökéletesen lehet taposni becsatolatlan állapotban is. Elindulni is egész nyugodtan lehet így. Mivel becsatolni nehezebb, ezért az úton érdemesebb egy nyugodtabb periódusban megtenni. Hirtelen ennyi, de majd írók még a további tapasztalatokról.
Köszi szépen mindenkinek! Sokat segítettetek, most már kezdenek körvonalazódni a dolgok.
@balint737: Nincs mit. Look-al, SPD-SL-el nincs tapasztalatom. Annyit tudok, hogy nagyobb a felületük, sárosan nem működnek. Azt hiszem stopliból van hozzájuk többféle, attól függően, hogy mekkora oldalirányú holtjátékot akarsz. A stoplik szintbe hozása a cipőtalppal nem megoldott, sétálni nem nagyon ajánlott benne, olyankor a műanyag stopli is gyorsan kopik.
Ez egy elég jó kis cikk a témáról:
http://bikemag.hu/magazin/hirek/orszaguti-vagy-mtb-patent-pedal-nem-mindenben-ertunk-egyet
Remélem tudtam segíteni!
Azzal számolj, hogy ha montis SPD-t használsz, túrázásra szánt(nem túl merev talpú) cipővel, akkor 100 fölött már zsibbadhat a talpad a stopli helyén, de mondjuk lehet, hogy ez valami talpbetéttel kiküszöbölhető.
Az országútis cipőben nehezebb járkálni, a montisba jobban lehet, illetve az outis cipők szerintem könnyebbek súlyra. Outis stopli jobban kopik, és nem enged annyi holtjátékot a lábnak mint mtb spd.