Mire kell figyelni első teló vásárlásánál?

1-27 (27 hozzászólás)

Elküldve: 2014.03.31. 08:48 buch7 

• buch7 avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Mire kell figyelni első teló vásárlásánal? Milyen paraméterek azok amik kiderülnek a termékinfóból és jó markerek a minőségre nézve?

A testbike.hu-n olvasom a véleményeket X telókról, de ennek semmi értelme: nincs olyan teló amiről ne írnának hideget meleget (és itt nyilván nem a félmilliós telókra gondolok, hanem ami földi halandónak is megvehető). Szóval kb egyet se találok amit a vélemények alapján meg mernék venni. Jó példa a Suntour: belépő szinten a telóik olyanok is, amilyen az áruk, na de följebb?

Elküldve: 2014.04.04. 22:21 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@SpeciCanyon: Ö...! ...na ja. (Mondom! Mindig magamból indulok ki.)

Elküldve: 2014.04.04. 22:11 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar
  • túrázgató/városi harcos

@Zero-X: de azon is miért? Ha keresnél annyit, hogy megvedd a gyerekednek, nem tennéd meg?

Elküldve: 2014.04.04. 22:00 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@SpeciCanyon: Van kivétel. Oké. Respect nekik. De nem tehetek róla felk.rom az agyam mikor a MOL kúton a tizenkilenc éves suttyót látom 650 ezres KTM mellett bagózni.

Elküldve: 2014.04.04. 21:46 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@Zero-X: persze, ez tiszta sor, és tudom milyen az alján kezdeni, nem megyek bele többet... De miért a k...va anyját annak aki megteheti?

Elküldve: 2014.04.03. 16:14 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@SpeciCanyon: Nem vitatom, hogy neked sikerült önerőből megteremteni a rávalót. De nem az a jellemző, hogy az emberek aszerint döntsenek, hogy mire akarják használni, milyen a technikai tudásuk, mekkora a testsúlyuk és ezeket figyelembe véve válasszanak. Az a sajnos, hogy legtöbbünknek mind a bringa, mind a teló vásárlás megalkuvással jár. Azzal megyünk, amire tellik és kénytelenek vagyunk elfogadni: ennyi pénzért - ez van.

Elküldve: 2014.04.03. 15:30 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@buch7: látom senki nem reagál, sajnálom hogy szétoffoltam a kérdést :/ , de annyit hozzátennék még, hogy:

mikor arra adtam a fejem, hogy biciklit veszek, nem egyből mentem és a lehető legdrágábbat vettem meg amit találok.. Nem, leültem, nézegettem melyik kategória mit takar, és eldöntöttem, hogy mire szeretném használni, figyelembe vettem a súlyom/105kg/ és körvonalaztam azt a tudást amivel rendelkezem. Ezek a szempontok alapján vettem meg mindkét gépet. Vehettem volna 100ezerért is gépet, és szerintetek abban mennyi öröm lenne ha, kiadtam volna ezen gépek töredékét és nem tudom arra használni amire szeretném, mert nem alkalmas, vagy minden kör után lehetne valamit cserélni mert nem erre a felhasználásra találták ki... Szerintem ez lett volna a pazarlás, nem pedig az, hogy vettem egy profi gépet, aminek nem tudok olyat mutatni amit nem bírna el....

Úgy gondolom, 2ből 2x jól döntöttem. Az enduron külső gumikon és fékbetéten kívül semmit nem kellett cserélnem. pedig amit kapott egy év alatt az amatőrségemnek köszönhetően az nem gyenge :)

Elküldve: 2014.04.01. 15:18 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@Knight_: igen, nem akarok konkrét számokat írni, de a fox40 első teló kisker ára 1700eur, a deemax kerékszetté 1000eur, ha magánemberként veszed, nekem ennyibe fájt a komplett Torque... és csak egy teló+2kerék ez csak... persze egy gyár ha rendel 100-200db fox 40-et akkor sanszos, hogy/csak mondok 1 számot/ 700euroért kapja db-ját nem 1700-ért....

Elküldve: 2014.04.01. 15:13 Knight_ 

• Knight_ avatar

@SpeciCanyon: Egyébként, ha már a Te esetedet nézzük: Új biciklivel (vagy újból bontva) is érdemes teleszkópot venni, mert az OEM verziót a gyár töredékáron kapja. Ha most kéne megvennem dobozosan a teleszkópot, ami a bringámban van, majdnem annyit kéne fizetnem érte, mint amennyibe a bicikli került.

Elküldve: 2014.04.01. 15:11 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@buch7: a helyesírási hibákat tessék elnézni, TV-ről netezek egy vezeték nélküli billentyűzettel és sokszor nem azt csinálja amit szeretnék :D

Elküldve: 2014.04.01. 15:03 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@horika: ha csak a rajfaktor érdekelne, akkor az Enduron cseréltem volna azonnali hatállyal az X-Fusion Vengeance R telót/ami kisker áron 145e ft/ valami kashima bevonatos fox-ra ami 1500eur nemde????

Elküldve: 2014.04.01. 14:56 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@buch7: sajnálom, hogy "off", de megpróbálok válaszolni mindarra, ami jött a hozzászólásomra, első körben, elnézést kérek, ha bárkit is megbántottam volna!

Valószínűleg átsiklottam volna az általad indított fórum-kérdésen, de ez a földi halandós dolog kiverte a biztosítékot... Ha azt írtad volna, hogy, keresel max X ezer Ft-ig teleszkópot és kéred a véleményeket akkor továbbgörgetem, úgy, hogy meg se nyitom.... Nem azért mert nem vagyok segítőkész, hanem nagyon minimális a tapasztalatom, nálam 100x sőt 1000x jobban tájékozódott "kollégák" vannak itt.......

Ha megnézed azt, hogy honnan indultam/képeim között láthatod/, egy Schwinn-Csepel Adrenalin, ami használtan került hozzám, ha jól emlékszem kemény 30 ezer forintos áron, most eljutottam egy olyan szintre, hogy megengedhettem magamnak egy második biciklit is, és egy-egy apróbb alkatrész többe kerül most a bringáimon, mint anno a komplett Csepel... Hozzáteszem, a két képen a következő dolgok változtak: az idő, ami megállíthatatlanul telik és a lehetőségek. Ami nem változott az Én. Ugyanaz vagyok most, mint aki egész napokat túrázott a Csepellel. Semmivel nem érek többet mert megengedhetek egy olyan bringát mint amilyen van. Ez a dolog bántott meg. Miért ne lehetne az is "földi halandó" aki megengedhet egy félmillás' teleszkópot magának? Nagyon szar érzés, hogy nem ismerik az embert, és beskatulyáznak mert ilyen gépekre futja... Én sem ismerhetem mindenki életútját, de ilyenkor elgondolkozok, hogy irigység vagy keserűség íratja ezeket a dolgokat, és nem tudom eldönteni.... Úgy gondolom, hogy van létjogosultsága a prémium kategóriás alkatrészeknek, persze fizeti az ember a reklámot/ a sok szponzorált versenyzőt stb stb stb... De hidd el, ezt addig mondod, gondolod így míg rá nem ülsz egy komoly gépre, ha lenne bárkivel a jövőben közös tekerés, nyugodtan odaadom akármelyik bringát, hogy kipróbálja akár egy hosszabb túrán is.

@meridásgaluska: tényleg? a Tiéd is! /irónia az i betűnél keresendő/ :) ;)

@Zero-X : igen, jól írod, mindenki magából indul ki :) Mint ahogy én is. Nyitva áll a határ mindenki előtt, adott a lehetőség, 24 éves koromig nekem sem volt félmillás bringám, csak 30'ezres meg előtte pár hasonló kategóriájú... :) Ez ide nagyon illik most: Magad uram, ha szolgád nincs. :)

@ dr.anonimus: ez a határon túli állatfaj egy kicsit meredek, ez az ország szégyene inkább :) A boltban vásárlásról abszolút igazad van, sokat bukik az ember, bármit vegyen is. De itt egyetértek Zero-x-el, én sem szeretem a használt dolgokat, jó persze egy Mo-n meghírdetett dolog rizikós, sok az átverés, míg külföldről rendelt alkatrészek/komplett gépek teljesen megfelelnek a hirdetésben leírtakkal, nem zsákbamacska, mint otthon, hogy eladják a repedt/törött/balesetveszélyes szarokat. Az én érvem az új mellet ennyi: Egy új bicikli az új bicikli! Használni vettem, nem továbbadni, így mellékes az értékvesztése, ami egy használtnak is ugyanúgy van... :)

@horika: igen az új, az első használatig új csak, de tudod az életútját, addig amíg nálad van, ha leszarod a szervizelését, karbantartását és tönkremegy akkor az a te hibád. De, ha veszel egy használtat úgy, hogy félévig spóroltál rá, és 2 használat hónap után tönkremegy, mert a kedves előző tulaj, hibátlannak hirdette, de közben még szervizt se látott akkor? bizonyos alkatrészeknél nem lehet képek alapján sok mindent megmondani. Ha célzás a második fele a kommentednek, akkor jelentem büszkén nagyon-nagyon mellé lőttél. :) A szüleim támogatása és testvéreim segítése volt az elsődleges szempont, mikor eldöntöttem, hogy elég volt csoportvezetőként 80ezret hazavinni, lehet hogy egy jó karrier lehetőséget adtam fel, nekem másfél év alatt sikerült csop.vez.-é válnom, ami másnak 5 év alatt sem ment, és már akkor lehetőségként ajánlották az osztályvezető pozíciót, ami ha ott maradok mostanra jött volna össze, kb 4 év lett volna és úgy is vinnék haza netto 130-140-et, úgy hogy felelhetnék 15-20ember munkájáért, utána lehettem volna X éven belül esetleg igazgató, de egyszer élünk, nem jó időt vesztegetni..... Szóval megelégeltem és eljöttem Ausztriába dolgozni, és, hát, szinte semmi felelősség, semmi stressz, és nem sok gond gyötör itt. A fizetés pedig sok. Nekem ennyi elég, hogy nyugodtan tudom álomra hajtani a fejem, hogy segítem a szeretteimet. Emellett még jut a bringára és egyéb dolgokra is bőven. Úgy, hogy megtakarítok is, sosem lehet tudni mikor jön nehezebb időszak.

Az új tudvalévő, hogy drágább mint egy használt, nem nagyon érdekel a "hype" faktor, nem azért vettem ezekkel a komponensekkel tűzdelt gépet, mert "rajfaktora"/gyűlölöm ezt a szót, magyar vagyok./ van, ezáltal felvágjak bárki előtt is. Egyetlen dolog nőtt, a büszkeségem, hogy saját erőből értem ezt el. Élvezettem használom mindkét gépem, és nyugodt szívvel adom oda bárkinek, mert tudom, hogy minőséget vettem.

köszöntem :)

Elküldve: 2014.03.31. 20:56 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@buch7: Azt javaslom, hogy a pozitív, negatív kritikák közül azokat vedd figyelembe, amelyeket a hozzád hasonló stílusban nyomuló bringások írtak. Ha te 30-40e HUF-os telót néztél ki magadnak lehet, hogy azt egy XC-s, vagy túrázó dícséri, egy freerider, vagy dirt arc pedig monjuk éppen lefikázza.

Elküldve: 2014.03.31. 20:24 buch7 

• buch7 avatar
  • sima XC-s

hogyne. főleg az átlag nettó 100E-s fizetéseket figyelembe véve. egy mezei bringásnak a komplett kerékpárja tán eléri az 50E-s limitet.... erről kb ennyit.

földi halandó is megengedhet magának egy félmilliós teleszkópot, ne legyünk már ilyenek... @SpeciCanyon:

Elküldve: 2014.03.31. 19:08 horika 

• horika avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

Vagy újat veszel és örülsz hogy új,ami egy napig,vagy az első körig tart,hiszen utána már használt az is,vagy vásárolsz egy szép állapotú használtat de nagyságrendekkel jobbat,kerékpár esetén jobban felszereltet.Előfordulhat az is,hogy anyagi lehetőségeid megengedik,hiszen sem támogatni való szülők,sem család,sem a megtakarítás nem cél,akkor vásárolhatsz újat,lehetőleg drágán,mert annak nagyobb a "rajfaktora" :)Persze akcióban is lehet jót kifogni.

Elküldve: 2014.03.31. 19:02 Tamas356 

• Tamas356 avatar
  • sima XC-s

@Zero-X: Teló vásárlásnál, én is segítségre szorultam, úgyhogy abban nem tudok segíteni :) de az utolsó mondatod szerintem kicsit erős volt, és lesz visszhangja, de tárt karokkal várjuk :) amúgy az igény és a lehetőség subjektív mindenkinek. "addig nyújtózkodj ameddig a takaród, ér! kivéve : vagy, csak addig ameddig te akarsz"

Elküldve: 2014.03.31. 18:54 dr.anonimus 

• dr.anonimus avatar
  • virsli gumis/oútis

@Zero-X: határon túli állatfaj, ha fogalmazhatok így :)

Én abszolút ellenzem a boltban való vásárlást. Valahogy nem veszi be a gyomrom, hogy a nagyker-kisker árrés 40-50%. Meg csak presztízs kérdésből újat venni mikor egy használt lehet jó vagy akár jobb is... Példa lehetne mostani telóm(hogy ne térjünk el túlságosan a topic témájától). Ha újonnan akartam volna megvenni az XRC Race-t kb 1,5 évig spórolgathattam volna rá, így elég volt a harmada is. És köszöni, tökéletesen működik. Összességében semmilyen reális érv nem szól a bolti telóvásárlás mellett. De úgy általánosságban sem igazán éri meg, garancia ide vagy oda. De azért várom hátha előrukkolsz valami meggyőző érvvel :)

Elküldve: 2014.03.31. 18:42 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@dr.anonimus: Ez a topic inkább vitaindító, mint tanácsadó. A telóvásárlás egy tök szubjektív dolog. Max a paraméterkben lehet egyetértés, de azontúl mindenkinek más a fontos. Én nem szeretem a használt cuccokat inkább veszek szerényebbet, de legyen új. Mikor megvettem a Hervisbringám akkor is ajánlottak ennyiért XTR-es használtat. De hát ez van. Csak az újnak tudok örülni.

...Amúgy SpeciCanyonnál - hozzánk mérve - jóval magasabban van a mérce. :)

Elküldve: 2014.03.31. 18:03 dr.anonimus 

• dr.anonimus avatar
  • virsli gumis/oútis

@Zero-X: viszont valahol igaza van. (önreklámozás következik) A most árult R7-em eredeti ára 100ezer Ft én harmincnyolcért adom. Ki lehet fogni egy két baromi jó vételt.

@buch7: Először is boltban telót nem érdemes venni, mert rohadt drága, irreális szinten. (példa: 1. telóm, Rock Shox Tora 302 Coil, 100 mm útból 70-et mozgott ki, azt is szarul, 2,4 kg-os tömeg és fizettem érte negyven valahányezer ft-ot) Használtan 40e-ből már kapni levegős telót is ami ugye a legjobban hozzáállítható a testsúlyhoz. Továbbá vele jár a jó mozgás (a megadott rugóúttartományt kimozogja) és bringa orrnehézségét is meg lehet vele szüntetni. Hátránya, hogy ha olyat veszel amit régen szervizeltek arra rá kell még áldozni 15-20 ezret a rendbetételhez. És még egy fontos dolog! Mielőtt azzal jönnél hogy az újra van garancia a használtra meg nincs. A mesékben. 20 és 100 órás szervizintervallumokat betartva szakszervizben lekönyvelve. Ez esetben valóban van garancia, általában 2 évig. A szervizdíjakat gondolom nem kell írnom...

Elküldve: 2014.03.31. 17:21 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@SpeciCanyon: "...földi halandó is megengedhet magának egy félmilliós teleszkópot..." ???!!!!! Oké, mindenki magából indul ki. Én is. De vesd csak össze a bringá(i)dat a határon belüliekével! Nekem pölö ha fél millás bicóm volna a v.l.g.m.t fődhö' verném örömömbe'!!!

Elküldve: 2014.03.31. 16:33 meridásgaluska 

• meridásgaluska avatar
  • sima XC-s
  • KROSS kerékpárosok klubja csapat
  • KROSS kerékpárosok klubja csapat

@SpeciCanyon: ez szép volt...(irónia)

Elküldve: 2014.03.31. 14:31 SpeciCanyon 

• SpeciCanyon avatar

@buch7: földi halandó is megengedhet magának egy félmilliós teleszkópot, ne legyünk már ilyenek...... Én tuti nem bíznám se a magam, sem pedig egyik hozzátartozóm egészségét pár ezer Ft-os alkatrészekre.... Inkább vegyél használtan valami normális telót, mint újan egy megkérdőjelezhetőt.....

Elküldve: 2014.03.31. 14:06 Zeno007 

• Zeno007 avatar

Szia buch!

Itt is több fajta véleményt fognak írni,de szerintem neked kell eldöntened menyiért és mire fogod használni.Szerintem 30-50 között lehet kapni megbízható teleszkópot.Én még arra figyelnék melyik telóhoz lehet kapni alkatrészt.Bár lehúztad a Suntourt,de pl nekem semmi bajom nincs vele pedig csak egy Raidon lo 100 mm típus.Figyelj,hogy a váz milyen beépítési magasságot bír el és milyen méretű a villanyak(átmérője)befogadása.Kerék méret és milyen fékkel használod.Üdv

Elküldve: 2014.03.31. 13:57 hefi 

• hefi avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@hefi: meg van-e rajta V-fék konzol, ha V-féket használsz, átütős kereket fogad-e, ha átütős tengelyű kereket használsz, stb.

Elküldve: 2014.03.31. 13:57 buch7 

• buch7 avatar
  • sima XC-s

30-40 max

@Zero-X:

Elküldve: 2014.03.31. 13:56 hefi 

• hefi avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@buch7: főleg azt, hogy olyan rugóútja van, amit illeszkedik a bringád vázának geometriájához!

Elküldve: 2014.03.31. 13:53 Zero-X 

• Zero-X avatar
  • DH/Freeride arc

@buch7: Azt egyetlen dolog amit figyelembe kell venni: mennyi pénzed van rá?

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!