Lehet bugyuta kérdés lesz: Tárcsafék betétjeimen található in/out felirat. Az 'in'-es kerül a kerék felőli oldalra?
Lehet bugyuta kérdés lesz: Tárcsafék betétjeimen található in/out felirat. Az 'in'-es kerül a kerék felőli oldalra?
@mou: Igen így jó,meg a feliratoknak is(márka,átmérő,stb-stb..),kifelé kell néznie.
Én azóta úgy használom, hogy az IN feliratos van a kerék felőli oldalon, a másik pedig a másik oldalon, úgy tűnik jó így.
tárcsa felőli oldalon? hiszen mind a kettő a tárcsa felé néz-,-" valaki egy egyértelmű választ is adna esetleg? pl.: in a kerék felőli oldalon az out pedig a teleszkóp felőli oldalon az kérdezőt is,és engem is érdekelne konkrétan,hogy hogy is kell.
@Marcikutya: Aham, értem amit mondasz, én is valami ilyesmire gondoltam, csak nem volt tiszta előttem mi játszódik le. Köszönöm! Akkor lehet azért sem elterjedt ez a fajta 'betétmegkülönböztetés', mert tényleg kis elfordulásról/hatásról van szó.
@mou: "Amúgy a fékbetétek olyanok, hogy a fékezőfelület nem egyformán széles, jelenlegi helyzetében menetirányba szélesedik."
Ez így nem jó. Fékezéskor a tárcsa kicsit előreviszi a betétet, az "orrát" kifelé, a tárcsától elfelé forgatja. Ennek hatására a betét hátulja nyomódik jobban a tárcsához. Nagyobb nyomóerőhöz nagyobb felület is kell tartozzon.
Persze, ezek csak minimális elfordulások, a gyakorlatban lehet nincs is hatásuk.
@Supernova: Már több boltban/szerelőnél is kérdeztem, azt volt általában a válasz, hogy ilyet még nem láttak, illetve nincs nagy jelentősége és mindegy hogy rakom bele. Na jóéjszakát!
@mou: Kár,mert lehet hogy a szerelés miatt fordítva kell berakni,de vidd el szakemberhez-nehogy gond legyen-mert már teljesen összekeveredek bele én is,no mentem mert korán kelek délelőttös leszek,majd írjál hogy mire jutottál vele!
@Supernova: Sajnos már eléggé kopottak a feliratok rajta, és nincs olyan szerkentyűm, amivel használható képet tudnék róla csinálni.
@mou: Az IN,fele legyen ami a tárcsához ér hozzá,de lehet hogy a szerelésnél viszont ennek kell a féktest fele nézni-húúúúúúúúha kezd keveredni a dolog de nagyon-légyszi mellékeljél képet-mert így nem jutunk sokra!
@Supernova: Még mindig nem értem, hogy érted ezt a tárcsa felőli oldalt... Akkor inkább úgy kérdezem, hogy a fix betét az 'in'-es és az 'out'-os, amelyiket a bowdennel húzom?
@mou: A tárcsa felé nézzen az IN felirat,tönkre meg úgy mehet hogy nem egyforma a betét összetétele hogy feltüntetik rajta hogy melyik oldal melyik,mert a tárcsát megeszi-megesztergálhatja a betét ha nem megfelelő oldallal van beszerelve!
@Supernova: Mármint a kerék felőli oldalon? És hogyan menne ilyenkor tönkre, mi történik pontosan?
@mou: Az in felirat van a tárcsa felöli oldalon,ellenkező esetben tönkre mehet a tárcsád hamarosan,meg esetleg a féked is!
@mou: Nekem a régi meg az új Shimano fékembe is kopp egyforma a két betét, és felirat sincs rajta.
Semmi gond, lényeg ideérjen épségben :) Amúgy azért tettem fel a kérdést, mert úgy tűnik logikusnak, ahogy írtam, de valamiért ha csak a féktest szempontjából nézem, akkor meg fordítva (legalábbis az én fura felfogásommal). Tegnap felraktam fordítva (vagyis az 'out'-os van a kerék felőli oldalon), és így jobban fog. Amúgy a fékbetétek olyanok, hogy a fékezőfelület nem egyformán széles, jelenlegi helyzetében menetirányba szélesedik.
@mou: Sztem ugy van ahogy mondot, irod. Csomag feladva, bocs mégegyszer a késésért.