Négyszögtengely láncvonal

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: tegnap, 20:56 fdani 

• fdani avatar
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy valakinek lenne információja arról, hogy a régi UN10, UN20, UN25, UN55 stb. négyszögtengelyek, mely mai JIS négyszögtengelyekkel kompatibilis? Pl.: BB-UN25 MM110-nek mi a mai megfelelője? 110mm az nem a teljes tengelyhossz, hanem csak a vállakig adja meg. Erre jön még a váll hossza, amit az MM, LL és ML-el jelöltek.

Köszi!

Elküldve: ma, 10:05 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Lentról felefele olvasd

Elküldve: ma, 10:05 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

De ez inkább csak 107mm-nél, vagy alatta lehet gond. Az, hogy hátul milyen agyat/fogaskoszorút/ netán single speed lesz, szintén nem lényegtelen szempont a láncvonal témában. Ha váltós lesz, pl. 1x12, az érzékenyebb a pontos láncvonalra. SS esetén pár mm eltérésnek kb. semmi jelentősége. Ha 1 tányér lesz elől, akkor tuti, hogy a rövidebb felé kell keresgélni. Én 110-el probálkoznék. De pontosan úgyis csak akkor fogod látni, ha összeraksz mindent. Én amúgy 2x9, 2x10-es rendszerekhez 107-et használtam mindig. 3x8/9/10-hez pedig 118-at. De létezik olyan középrész (nekem is van még), aminek állítható a láncvonala (RaceFace)! :) Vagyis a tengelyt el tudod mozgatni szabadon pár mm-el balra/jobbra is a középvonaltól. De ez többe kerül, mintha vennél mindegyik méretből egy-egy Shimanot... :)

Elküldve: ma, 10:04 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Valamiért szarakodik a copy-paste

Elküldve: ma, 10:04 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

De ez inkább csak

Elküldve: ma, 10:03 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Azon meglepődnék, ha a Shimano gyártott volna gyárilag aszimmetrikus tengelyt. Kizártnak tartom. Ezalatt én most arra gondolok, hogy a bal és jobb pedál távolsága nem ugyanaz a középvonaltól mérve. De gondolkozzunk kicsit: a váz középrész háza biztos, hogy középen van és nem aszimmetrikus, feltéve hogy nem valami nagyon extrém egzotikus egyedi dologról van szó. Ha az középen van, akkor a lánconalnak semmi köze nincs a vázhoz! Egyedül akkor számít a váz, ha nagyon rövid tengelyt szeretnél valami miatt, és emiatt vagy a lánckerék (főleg, ha nagyobb), vagy maga a hajtókat fog beleérni a láncvillába! :) De ez inkább csak

Elküldve: ma, 09:24 fdani 

• fdani avatar

@fdani: Annyi csavar van még a dologban, hogy ez 3 lánctányéros rendszerre igaz. Nekem 1 lánctányér lesz majd.

Elküldve: ma, 09:16 fdani 

• fdani avatar

@Makky: Köszi. A problémám azzal lenne, hogy a gyártó az alábbi módon adja meg a láncvonal-tengely viszonyát. MM110 - 47,5mm láncvonal és LL113 - 50mm láncvonal. Ezek még a régi BB-UN25 négyszögtengelyre vonatkoztak. Olyat is találtam, hogy ezek a tengely szimmetriára/aszimmetriára utalnak.

Elküldve: ma, 06:34 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Hát szerintem féreértesz valamit. Négyszögtengelynél a 110mm az nem a vállakig mért szélesség, hanem a teljes tengely szélessége a szélétől a széléig. Mértem már le elég sokat. Bár az igaz, hogy nem minden gyártónál hajszál pontos a dolog. :) Szerintem az MM, LL ML jelölések csak valami rövidítések a szélességre, hogy 110, 123, 118 mondjuk, mint Medium, Large. Bár ez csak tipp. 3 fontos paraméter van: JIS, vagy ISO; tengely és csapágyház szélesség. Utóbbi 68, vagy 73mm. Ez a váztól függ. Előbbi kettő meg a hajtókartól. Szóval a BB-UN25 MM110 helyett bármelyik mai Shimano 110-es jó lesz. (Ha csapágyház szélességük egyezik.)

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!