Hello!
Kerékpárral közlekedek mindenhova (Budapesten), és a jelenlegi kinőtt biciklimet egy új trekkingre cserélném. Nincs túl sok pénzem, körülbelül 70-80 ezret tudnék erre költeni. Ebben a kategóriában elég sok bicikli acélvázzal rendelkezik, de az aluváz is soknál előfordul. Az alumíniumról, és acélról is hallottam jót meg rosszat is.
Az alu elméletben:
+kis súlyú +rozsdamentes +merev, kevésbé hajlamos maradandó alakváltozásra
-gyorsabban fárad az acélnál -anyagfáradás, nagyobb erőbehatás esetén törik
Az acélról pedig az alábbiakat mondják:
+kevésbé merev, kényelmesebb emiatt a tekerés +később fárad el, mint az alumínium +inkább hajlik, mint törik
-hajlamosabb maradandó alakváltozásra (pl egy ütközésnél) -rozsdásodik (bár van rozsdamentes acélötvözet is) -nehéz
Elnézve az árkategóriába eső bicikliket, megállapítottam, hogy az ilyen aluvázas biciklik hasonlóan nehezek, mint az acélvázasak (például Gepida Alboin 100 (acél) & Alboin 200 (alu), melyek közt pár tized kg a különbség).
Nekem most aluvázas biciklim van, és az jó szolgálatot tesz, de sok ember alatt látok acélvázasat is (Gepida Alboin 100, Caprine Wheelman, Csepel Landrider, és ehhez hasonlókat), ami talán azt jelentheti, hogy az acélváz még sem olyan gagyi dolog, mint ahogy azt sokan mondják.
Tehát a kérdésem a következő: Szabad-e acélvázas biciklit vennem mindennapi közlekedésre, vagy felejtsem el, és aluvázasat vegyek?