Nekem most ott áll egy tárcsafékes és egy V fékes bringa a nappaliban. Az egyiket el akarom adni, de nem tudom melyiket. Gondoltam majd a fék eldönti a kérdést, mivel minden más ugyanolyan jól működik attól függetlenül, hogy az egyik Shimano, a másik SRAM szettes.
Évek óta tárcsás bicóim voltak, amikor működik, akkor állatjó. Azt szeretem benne, hogy mindig ugyanúgy adagolható, ha vizes, ha száraz. Viszont nekem 5 bringán 2 úgy ment tönkre, hogy nem volt javítható, nem egészen egy év alatt, pedig csak kirándulásra használtam őket. További egynél a tömítés adta meg magát valamivel 2 év után, és elkezdett levegősödni. 2 hetet kellett várnom az alkatrészre, ezzel ez volt a baj, nem is az ára. Az előbbiek Tektro, Avid Juicy és Magurák voltak. Avid Elixir 1 és Elixir 5 viszont hibátlanul üzemelt.
Nemrég átépítettem egy régebbi Cube-ot, kapott Avid Single Digit 7 V-fékeket. Ma reggel szakadt az eső, na mondom ez jó teszt lesz, biztos a tárcsás nyer. És nem.
A V-fék is nagyon biztosan megfogta a bringát, 10km alatt nem volt egyetlen bizonytalan pillanat sem, pedig most kimondottan a gyengeségét kerestem. 1 fontos különbséget éreztem: az adagolhatóság. Az jobb a tárcsásnál.
Nem tudom azt mondani, hogy jobb az egyik a másiknál. Annyira nem, hogy 2 napja nézem a 2 bringát és nem tudok dönteni, és a mai esőteszt sem segített.
Ha sokat akarsz dagonyázni, erdőben csapatni, akkor szerintem tárcsás kell. A többire meg talán mindegy.
Jó választás lehet egy Cube SL Cross, Focus Arriba, Giant Escape, Lapierre Shaper. Én hajtanék a Deore szettre minimum, vagy Sora-ra, ha versenycucc van rajta.